Provence bölgesi yaz aylarında uçsuz bucaksız tarlaların lavanta açtığı, havaya karışan mis gibi lavanta kokusu ile başınızı döndüren eşsiz güzellikte bir bölge. Özellikle tepelere kurulmuş minicik masal kasabaları, kasabalardaki butik oteller, kafelerde yiyeceğiniz mis gibi kokan, sıcacık kruvasanlar Provence gezinizi unutulmaz bir hale getirecek. Van Gogh, Cezanne gibi ünlü ressamlar da buranın büyülü doğasından ilham alıp birçok ünlü eser hayata geçirmiş. Bu bölgeye gerçekleştirdiğimiz seyahati düşündükçe anılarım beni, havadaki mis gibi lavanta kokusu eşliğinde dolaştığımız Provence’in daracık sokaklı, birbirinden güzel kasabalarına götürüyor. Rotayı Provence’e çevirirseniz mutlaka görmeniz gereken kasabaları bu yazıda bulabilirsiniz.
#Provence BölgesiFransa'nın gözde liman kenti olan Marsilya, aynı zamanda ülkenin ikinci büyük şehri olarak biliniyor. Her bir köşesinde tarih ile iç içe olacağınız yapılarla karşılaşacağınız bu şehirde şık ve bohem kavramının bir arada sunulduğunu görebilirsiniz. İşte Marsilya gezi rehberi..
#Marsilya Gezi RehberiProvence öyle bir bölge ki, hem isim hem sıfat olarak kullanılıyor. Akdeniz’in kıyısında, Fransa’nın güneydoğusunda üzüm bağları, zeytin ağaçları ve lavanta bahçeleriyle ünlü… Aynı zamanda doğayı, doğal yaşantıyı ve sadeliği vurgulayan, lavanta kokulu ve kır havası estiren bir yaşam tarzı… İşte size Provence gezi rehberi…
#ProvenceKoku denizinde boğulacakmışım gibi olduğum bir tarlanın içindeyim. Kendi güzel, rengi güzel, kokusu güzel… Üstelik rahatlatıcı bir özelliği de var. Seyredilesi bir tablo gibi… Neresi mi burası? Tabi ki de, Isparta Kuyucak lavanta bahçeleri… Bu renk cümbüşünün Kuyucukta şimdi tam zamanı…
#IspartaSault, Fransa’nın Provence bölgesinde 1500 nüfuslu küçük bir köy. Ancak her yıl binlerce turist tarihi kimliğini koruyan bu köye akın ediyor. Küçücük çarşının her bir köşesinde şampuandan dondurmasına, balından esansına lavantalı ürünler satılıyor. Sault’un etrafındaki uçsuz bucaksız mor lavanta tarlaları tam bir görsel şölen sunuyor.
#FRANSALyon'dan, Avignon'a otobüsle hareket ederken çok ama çok heyecanlıydım. Çünkü lavantanın yetiştirildiği Provence bölgesine doğru yol alıyorduk. Otobüs seyrederken lavanta ve ayçiçeği tarlalarını görünce heyecanım daha da artıyor. Ama burada keşfe çıkmamın bir nedeni daha var. Buraya "Papalar Kenti" deniyor. 70 yıl boyunca papalık merkezi olarak kullanılmış. Peki, o yıllarda şehir nasıl papalık merkezi oluvermiş? İşte bu sorunun cevabı için buradayım...
#AvignonFotoğraf sanatçısı Aramis Kalay'ın son dönem yapıtları 3 Mayıs'tan başlayarak 12 Mayıs'a kadar İstanbul Taksim'deki Fransız Kültür Merkezi'nde izlenebilecek. Kalay “Aleni Mahrem” başlıklı bu sergisinde kadın dudağının çağrışımlarını sorguluyor. 19 gönüllü modelle gerçekleştirdiği projede dudakları “yüzlerin izdüşümleri” olarak tanımlayan Kalay, her dudağın ayrı bir karakteri olduğunu düşünüyor.
Aix-en-provence, Fransa’nın en “burjuva” kentlerinden biridir. Zengini çok zengin ve züppedir. Herkes fakülteye yürüyerek, yahut dökülen bir mobiletle giderken, kupe BMW’sini kapıya park edenleri, Jaguarlı şoförün açtığı kapıdan inenleri bilirim. Bazı kafeler ve kulüpler vardı ki, tipinizi beğenmezlerse – yani (1) Koyu esmer demek ki Arap’sanız, (2) Uzun saçlı ve blucinli demek ki solcuysanız – en iyi şartlarda servis yapmazlar, ısrar ederseniz sille tokat kapı dışarı ederlerdi.
ALAÇATI’nın Yeni Mecidiye Mahallesi’nde, yıllanmış serin taşları ve olgun meyve ağaçlarıyla güneşin tadını çıkaran İncirliev’in hikayesi çok öncelere dayanıyor. Sabahat Poshor aslında kimya mühendisi. Manisa Lisesi’ni birincilikle bitiren, ODTÜ mezunu, ileri derecede İngilizce bilen Poshor’un 40 yıl boyunca dolu dolu bir çalışma hayatı oldu. Bölümü kimya olan Sabahat Poshor daha sonra finans alanında uzmanlaştı ve çok önemli görevlerde bulundu.
#1Geçen hafta size Maçakızı’ndaki Med Bodrum festivalinden bahsettim. Sanat, müzik, sürdürülebilirlik ve gastronomi festivalin konu başlıklarıydı. Bu haftaki yazım sadece bu etkinliğin gastronomi kısmı üzerine. Dünyaca ünlü konuk şeflerin elinden tattığım lezzetlerin arasında olağanüstü bir yumurta da vardı, fermente yerelması mantı da…
#Vedat MilorYıllarca Hollywood’un en yakışıklı isimlerinden olarak anılan ve çapkınlığıyla da ünlenen George Clooney, uzun yıllar kalbini boş tuttuktan sonra Lübnan asıllı insan hakları avukatı Amal Alamudin ile 2014’te evlenmişti. Çiftin yıllardır gıptayla bakılan aşkları ve evlilikleri her zaman gündemde kalmayı sürdürüyor.
#George ClooneyKabağın özgün bir tat profili var; hafif tatlı bir lezzet katarak yemeklerin çekiciliğini arttırıyor, tenceredeki diğer bileşenlerle uyum içinde ve onların tadını bozmuyor. Kabakla yapılan şaheserlerden biri olduğunu düşündüğüm ratatouille’u anlatmak istiyorum… Yeni değil ama yeri gelmişken söylemeden geçmeyeyim: Bu yemeğin hikâyesini de öğrendiğimiz aynı adlı film muhteşem!
#KabakYemekseverlerin favori animasyon filmlerinden, Oscar Ödüllü ‘Ratatouille’daki Collette karakterine ilham veren şefin kim olduğunu biliyor muydunuz? Şef Hélène Darroze’un Paris’teki restoranı Marsan’daydım.Hem seyahatlerini hem de mutfak macerasını yansıtan sunumlarını denedim.
#OscarKendileri bundan çok hoşlanmıyor olabilir ama İngiliz kraliyet ailesinin "kapalı kapılar ardında" yaşadıkları birer birer ortaya çıkıyor. Üstelik bu konuda, geçmişte yanlarında çalışanların da "katkısı" oluyor. Bunun son örneklerinden biri de Amerikalı yazar Christopher Andersen'ın daha piyasaya çıkmadan büyük yankı uyandıran yeni kitabında yer aldı.
#Donald TrumpNostradamus 1500'lü yılların ortasında Fransa'da yaşamış bir astrolog. Ölümünün üzerinden dört buçuk asır geçti, bu süreçte öngörüleri defalarca yanlışlandı ancak dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan halen Nostradamus'un kehanetlerinin geleceğe dair ipuçları taşıdığına inanıyor. Peki bu her yöne çekilebilecek metinler, içinde bulunduğumuz bilim çağında neden halen bu kadar ilgi çekiyor?
#Nostradamus