Beslenme Uzmanı Elvan Odabaşı’nın astronotların besinlerinden esinlenerek geliştirdiği peyniraltı suyu tabanlı protein içeceği, afet dönemlerinde sağlıklı beslenme sorununa çare olacak bir işbirliği yarattı. Gönüllü bilim kurulu tarafından geliştirilen ürün için INOGAR, Esenyurt Belediyesi ve Save the Children işbirliğinde kooperatif kuruldu. Kooperatifle hem protein açısından yeterli beslenemeyen gruplara ürün dağıtılacak hem de dezavantajlı kadınlara istihdam yaratılacak.
#Astronotİnek sütü alerjisi, süt ya da sütten elde edilen gıdalar tüketildiği zaman bağışıklık sisteminin normal olmayan bir şekilde cevap vermesi durumudur. Normal şartlarda ise, bağışıklık sistemi bu gıdalara karşı çeşitli reaksiyon göstermezken, inek süt alerjisi olan kişilerde oldukça güçlü bir yanıt görülür. Belirtiler ise, orta ya da ağır bir şekilde seyredebilir. Bebeklerde inek sütü alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.
#Bebekİnek sütü protein alerjisi, ülkemizde bebeklerde en sık görülen besin alerjisidir. Bu alerji bağışıklık sistemimizin inek sütü proteine karşı anormal bir şekilde tepki vermesiyle ortaya çıkar. Sıklıkla 1 yaşından küçük bebeklerde görülür. Çocuklar büyüdükçe görülme sıklığı azalır. Peki inek sütü protein alerjisi nedir ve bu alerjiye karşı ne yapmalıyız? Alerji Diyetisyeni Ecem Tuğba Özkan tüm yönleriyle açıkladı...
#İnek Sütü Protein AlerjisiBesin alerjileri günümüzde tüm dünyayı etkileyen ve her geçen gün artan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya çapında değerlendirdiğimizde çocukların yüzde 6’sı, yetişkinlerin yüzde 3-4’ü, Türkiye'de ise çocukların yüzde 1’i, yetişkinlerin ise yüzde 2-8’i bir ya da birkaç besine karşı alerjik.
#İnek SütüYeni yılda sağlıkta yeni ve farklı trendlerden ziyade eski sağlıklı alışkanlıklarını “tozlu sandıklardan” yeniden çıkarıp günün şartlarına uydurmak ön planda. Genel olarak da bir çeşit “anneanne mutfağına geri dönüş” söz konusu. Daha bir doğal, daha bir geleneksel besinlere yöneliş var. Diğer detaylar için buyurun…
#Osman MüftüoğluErzurum’daki Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Ersan Turan’ın hazırladığı bitirme tezi sonucunda, vücut geliştirme salonlarında kullanılan whey protein tozunun bilinçsiz tüketimi halinde kısırlığa yol açabildiği belirlendi.
#ProteinBeslenmenin de farklılaşan trendleri, zaman zaman moda haline gelebilen yeni tüketim kalıpları var. Bunların kimi akılcı, faydalı ve “olması gereken” şeyler. Kimi de geçici, anlamsız, zorlama kokan “yanlış” değişimler. Bu yazıyı beslenme seçimlerindeki değişimlerden bazılarına ve “en yenileri”, “en çok beğenilenleri”ne ayırdık. Buyurun...
#Osman Müftüoğlu