Nilüfer Terzioglu
Nilüfer Terzioglu
Nilüfer Terzioglu

Süt proteinleri büyüme ve gelişmeye yardımcı!

Yapılarında yaşam için gerekli olan ögeler bulunuyor.

Haberin Devamı

Sütün beslenmemizde önemli rolünün olmasının nedenlerinden birisi,  içinde kolaylıkla sindirilebilen biyolojik değeri yüksek proteini içermesidir. Süt proteininin bitkisel kaynaklı proteinlere göre vücut tarafından kullanımı daha yüksektir. Ayrıca süt proteinlerinin yapısında yaşam için gerekli olan ögeler bulunur.

Süt proteinin faydaları

İnek sütü proteinleri, whey ve kazein olarak adlandırılır. Süt proteinlerinin %80’ini kazein, %20’sini whey proteini oluşturur. Süt proteinlerinin dikkat çekecek faydaları şöyledir:

  1. Kasların daha kolay kasılmasını sağlamak,
  2. Vücutta ödem oluşumunu engellemek,
  3. Saç ve tırnak oluşumunu sağlamak,
  4. Büyüme ve gelişmeye yardımcı olmak,
  5. Vücut dokularının gelişmesine yardımcı olarak hafızayı ve odaklanmayı güçlendirmektir.

Süt proteini alerjisine dikkat!

Çocuklarda görülen en yaygın alerji türüdür. Süt proteini alerjisi olan çocuklara meyve suları ve püresi, yaşa uygun olarak mamalar, soya sütü, pirinç sütü, yulaf sütü ve tofu verilebilir. B grubu vitaminleri, kalsiyum, protein ve enerjinin çoğunluğu aslında sütten sağlanır. Sütün diyetten çıkarılması ile özellikle D vitamini ve kalsiyum eksikliği görülebilir. Uygun biyokimyasal testler uygulanarak gerekli takviye yapılmalıdır. Diğer yağ ve protein kaynakları da günlük beslenmeye eklenerek denge sağlanmalıdır. Bu durum genelde çocukların inek sütüne erken başlamasından kaynaklansa da ailede daha önce inek sütü proteinine karşı intolerans varsa kişide görülme olasılığı yüksektir.

Peynir, margarin, yağ, yoğurt, kaymak, dondurma veya ekşi krema beslenmeden çıkarılmalıdır. Yaygın süt ürünlerinin yerine kullanılabilecek soya, ayçiçeği ve bitkilerden elde edilmiş diğer ürünler ve süt içermeyen margarinler kullanılmalıdır.

Süt alerjisinin belirtileri süt içildikten hemen sonra ortaya çıkar ve çok değişkendir.Genelde ishal, kusma, mide ağrıları veya cilt rahatsızlıkları (kurdeşen, egzama) gibi belirtiler gösterir.

Haberin Devamı

Nasıl tespit edilir?

Aslında süt alerjisinin teşhisi çok kolaydır. İnek sütünün kesilmesiyle belirtilerin kaybolması ve süte tekrar başlanmasıyla belirtilerin tekrar ortaya çıkması en belirgin özelliktir. Kesin teşhis alerjik deri testi ile veya kanda süte karşı oluşan özel IgE sınıfı antikorların ölçülmesiyle konur.

İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenenen bebeklerde inek sütü proteini alerjisi gelişme riskinin azaldığı bilimsel araştırmalar sonucu bilinmektedir.