Whey (Peynir Suyu) Proteinleri

Güncelleme Tarihi:

Whey (Peynir Suyu) Proteinleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2012 09:30

Bebeğe verilecek mamanın whey/kazein proteini oranının anne sütündeki oranlarda olması gerekir.

Haberin Devamı

Diğer pek çok üretim alanında olduğu üzere gıda üretiminde, hem gıda maddesi çeşitliliğine hem de bunlar hakkındaki yeterli bilgiye ulaşmakta zorluk çektiğimizi vurgulayan Dr. Uğur Göğüs, gelişmiş ülkelerde yaşlı, genç pek çok insanın kullandığı ve besin değeri yüksek gıda maddelerinden biri olan whey yani peynir suyu proteinlerini anlatıyor.

Whey proteinleri nasıl üretiliyor?

Yoğurt ve peynir en çok tükettiğimiz süt ürünleri ki her iki süt ürününün de üretimi, sütün pişmesi ve soğumasını takiben içine maya adını verdiğimiz küçük canlılardan katılması ve sütün bu mayaların etkisi ile değişime uğraması sonucunda oluşmaktadır. Maya, ilave edildiği sütün proteini olan kazeini asit ortamda pıhtılaştırarak dibe çökertir. İşte biz bu çökeleği yoğurt veya yapım teknolojisinin farkına göre peynir olarak isimlendiririz. Her iki üretim de bu mekanizma ile işler. Yüzeyde kalan peynir suyu ya da yoğurt suyu tüketilmediğinden fabrikalar bunu atar ve kalan süzülmüş yoğurt ve peyniri pazarlar. Çok nadir olarak az sayıdaki fabrika bu suyun proteinlerini ayırarak değerlendirmek yoluna gider. Ülkemizde de çok az sayıda fabrika peynir suyu tozu üretmektedir.

Haberin Devamı

Kolesterol düşüren tek hayvansal protein

Peynir de yoğurt da içerdiği yüksek kalitedeki hayvansal protein, süt şekeri laktoz ve kalsiyumu ile hem kemik erimesine karşı korunmada hem de kas yapısı ve bağışıklılığın gelişmesinde gerçekten son derece yararlıdır. Bu ürünlerin proteinlerini büyük oranda bağırsaklardan emerek kana ulaştırabilir ve bunlardan yararlanabiliriz.

Hayvansal proteinler söz konusu olduğunda vücudumuzun yapılanması ve dayanıklılığı, güç kazanması için gerekli en kaliteli proteinleri almış oluyoruz. Ancak diğer tarafta kolesterol de alarak kalp ve damar hastalıklarına karşı da yatkın hale geliyoruz.

Hayvansal proteinler arasında bir grup var ki kolesterol içermemesi bir yana, vücuttaki birikmiş kolesterolü de düşürmesi söz konusu. İşte bu proteinler ülkemizdeki fabrikaların bile pek rağbet etmediği ve bizim de süzerek attığımız peynir suyunun ve de yoğurt suyunun proteinleridir. Bu proteinler yani whey proteinler, hem peynir ve yoğurdun kendi proteinlerine nazaran çok daha kaliteli hem de kolesterol düşürücü etkiye sahiptir.

Haberin Devamı

Bunlar için, dünyada şu anda kolesterol düşüren tek hayvansal protein grubu diyebiliriz. Nasıl ki yağlanma ve kolesterol riski yapmaksızın tam tersine kalp ve damar hastalıklarına ve pek çok hastalığa karşı koruyucu etkisi ile Omega 3 yağlar günümüz beslenmesinin mucizevi yağlarıdır, aynı şekilde whey proteinler de güç geliştirmesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve de kolesterol’ü düşürücü etkileri ile günümüzün mucizevi proteinleri olarak değerlendirilebilir.

Hücreleri koruyor

Whey proteinlerinin etki mekanizmaları, hücrelerin çevresindeki glutathione adlı maddeyi artırmaları şeklindedir. Glutathione, hücrelerin çevresini kaplayarak onların daha dayanıklı ve dış etkenlere karşı daha dirençli olmalarını sağlar. Yani hücreyi koruyan bir maddedir. Bu madde hücrelerin çevresinde ne kadar çoksa hücre çeperleri de o derece sağlam ve dıştan gelen zararlı etkenlere karşı o derece dayanıklı olur.

Haberin Devamı

Glutathione adlı maddenin bir diğer önemli özelliği de antioksidant oluşudur. Yani oksidasyon sonrasında açığa çıkan toksik maddelerin vücutta birikimini engeller ve onları vücuttan uzaklaştırır. Whey proteinler öncelikle glutathione adlı bu maddenin artışına neden olur. Böylelikle hücreler sağlamlık kazanır ve dış etkilere karşı daha dayanıklı hale gelir. Gene whey proteinlerinin bu antioksidant maddeyi artırmaları neticesinde vücut oksidasyonun zararlı etkilerine ve onun bıraktığı toksik maddelere karşı da korunmuş olur.

Anne sütüne en yakın mamalardaki Whey proteinin oranı ne olmalı?

Sütte bulunan proteinler, kazein proteini ve whey proteini olmak üzere ikiye ayrılırlar. Mamalarda bulunan protein türleri de tıpkı süt proteini gibi kazein protein ve whey proteini şeklindedir.

Haberin Devamı

Anne sütünde bulunan bu proteinlerin oranı %60 Whey- %40 kazein şeklindedir. İnek sütünde ise bu oranlar %20 Whey- %80’dir.

Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda ya da anne sütünün bebeğe verilmesinin sakıncalı olduğu durumlarda anne sütüne en yakın bebek mamaları tercih edilmelidir. İşte bu nedenle bebeğe verilecek mamanın whey / kazein proteini oranının anne sütündeki oranlarda olması gerekir. Bebek mamalarında whey oranının en az %50 olması gerekir.

WHEY AĞIRLIKLI FORMÜLÜ İLE % 65 WHEY İÇEREN, ANNE SÜTÜNE EN YAKIN DEVAM SÜTÜ İÇİN TIKLAYIN!

Whey oranı yüksek bebek sütlerinin kullanımı, bebek sütünün sindirimini kolaylaştırır, bebeğinizin gelişmekte olan böbrekleri üzerindeki yükü azaltır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!