Almanya Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’ye ilk ziyaretini yapan Frank Walter Steinmeier’in uçağına davet edilenler arasında Hürriyet Berlin Temsilcisi Ahmet Külahçı da vardı. Steienmeier’in ilk durağı, 60 yıl önce Türk işçilerin trenlerle Almanya’ya gittiği İstanbul’daki Sirkeci Garı oldu.
#Almanya50 yılını geçirdiği Mülkiye’de, aralarında İlber Ortaylı, Ömer Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu’nun da olduğu yüzlerce öğrenci yetiştiren ‘hocaların hocası’ Prof. Sina Akşin’le albümleri karıştırdık, bugün sıkça konuştuğumuz kutuplaşmanın tarihine değindik. Sina Hoca diyor ki, “Kutuplaşma esasında tarihi süreçte tüm toplumlarda var, ancak farklı görünümlerde karşımıza çıkıyor. Yani sadece bize, Türkiye’ye özgü değil ve Cumhuriyet’le de başlamadı.”
#Sina AkşinZülfü Livaneli yeni romanı ‘Kaplanın Sırtında’yla, tarihimizin en tartışmalı hükümdarlarından II. Abdülhamid’e şablonların dışında bir bakış sunuyor. Abdülhamid’in Selanik’teki sürgün yıllarındaki askeri doktoru Âtıf Hüseyin Bey’in günlüklerini temel alan roman, sultanı insan olarak ve kişisel hayatına odaklanarak değerlendiriyor.
#Zülfü LivaneliHerkesin babası çok özel ama bazı babalar var ki ağzından çıkan sözler tüm ülkenin kulağına küpe oluyor. Sosyal medyada beğeni rekorları kırıyor, herkes ondan bahsediyor. Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve kızı Tuna Ortaylı Kazıcı ile baba-kız ilişkileri hakkında konuştuk. Kuşak farklılıklarından, birlikte yaptıkları seyahatlerden, en mutlu anlarından bahsettik. Ve tabii tatlı atışmalarına tanık olduk.
#İlber OrtaylıPotansiyelimizi değerlendirebilmek için hangi yeteneklere sahip olmalıyız? İnsan hedefini nasıl belirler? Merakımızı nasıl keşfeder ve geliştiririz? En zor zamanlarda direnme gücünü nerede buluruz? Gazeteci Yenal Bilgici sordu; Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. İlber Ortaylı yanıtladı. Ortaya çıkan ‘İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?’ isimli kitabı Ortaylı’yla konuştuk: “Kendin de mutlu olacaksın, etrafındakileri de mutlu edeceksin. Mızmız bir keçi olmaktan çıkmak lazım.”
#İlber OrtaylıProfesyonel rehber Serhan Güngör, yeni kitabı ‘Gezgingöz’de Türkiye tarihinin peşi sıra dünyayı geziyor. Onunla birlikte Güney Afrika’da Osmanlı âlimi Ebubekir Efendi’nin halen ne kadar etkili olduğunu görebilir, Avrupa’nın Türkçe konuşulan en uzak noktası Makedonya’nın Kocacık Köyü’ne uzanabilirsiniz.
#GazetehaberleriProf. İlber Ortaylı’yı tarihçi olarak biliyoruz ama o aynı zamanda hem bir rehber hem de 50 yıldır gezen bir seyyah. Seyahatleri sırasında onu en çok etkileyen, ‘eski dünya’nın şehirleri. Floransa, Roma, Kahire... Türkiye’nin dağlarının ve dağlara kurulmuş antik kentlerin keşfedilmeyi hak ettiğini düşünüyor.
#İlber OrtaylıLALELİ Camii'nin avizesine takılan tasarruflu ampuller tartışma konusu oldu. Ünlü Tarihçi Prof. İlber Ortaylı da, sosyal medya hesabından tarihi Laleli Camii'nin avizelerinin fotoğrafını paylaşarak tepki gösterdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, ampullerin değiştirilmesi için çalışma başlattı.
#LALELİ CamiiLALELİ Camii'nin avizesine takılan tasarruflu ampuller tartışma konusu oldu. Ünlü Tarihçi Prof. İlber Ortaylı da, sosyal medya hesabından tarihi Laleli Camii'nin avizelerinin fotoğrafını paylaşarak tepki gösterdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, ampullerin değiştirilmesi için çalışma başlattı.
#Laleli CamiEn son kimden, ne tavsiye aldınız? Hayatınızın istikametiyle, kişisel gelişiminizle ilgili birilerinin fikrini sorar mısınız? Herkesin bir şeyler önermesi, her kafadan bir ses çıkması yıldırdı mı yoksa sizi? Bu dertlere derman olacak bir kitap çıktı bu hafta. Gazeteci arkadaşımız Yenal Bilgici, Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. İlber Ortaylı’yla meslek seçiminden seyahat tercihine, neleri okumak gerektiğinden hangi yaşı, nasıl tecrübe edeceğimize, hayatta doğru seçimler yapmanın yollarını konuştu. Ortaya, ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır’ çıktı. Ortaylı ve Bilgici’yle bir araya geldik.
#İlber Ortaylı