Sadece kötü olaylar bizi üzüp endişeli, kaygılı, hüzünlü hissetmemize sebep olmuyor. Bazen emek verip dört gözle beklediğimiz halde, gerçekleştiğinde bizi çok zorlayan durumlarla da karşılaşıyoruz hayat içinde. Ama esas olan psikolojik olarak sağlam kalabilmek. Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk “Düşebilirsiniz ama düştüğünüzde tekrar ayağa kalkabilmektir psikolojik sağlamlık” diyor.
#Melis YılmazDeprem felaketi büyük küçük hepimizi derinden etkiledi, etkilemeye de devam ediyor. Birçoğumuzda deprem korkusu gelişti ve çocukların hayatı da hiç olmadığı kadar değişti. Uzmanlar, özellikle çocukların deprem travması geçirdiğini söylüyor. Neler yapılması gerektiğini Psikolog Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk’a sorduk.
#DepremPandemi nedeniyle bir açık bir kapalı sürecin ardından okullar 6 Eylül’de tam zamanlı olarak eğitim vermeye hazırlanıyor. Öğrenciler ve veliler heyecanlı. Peki bu heyecanı nasıl yönetmeli? Yaklaşık iki yıl sonra okula geri dönüş sürecinde nelere dikkat edilmeli? Uzmanlara sorduk...
#GazetehaberleriBaşlıca ekonomik büyümeye bağlı olarak doğal alanların tahribata uğraması ve fosil yakıt tüketiminin artması mevsim normallerinin de seyrini değiştirdi. Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) ‘1,5 santigrat derece Küresel Isınma Özel Raporu’na göre, yerküre insan faaliyetleri sebebiyle sanayi öncesi dönemin ortalamalarına göre 1 derece ısındı.
#IPCCPandeminin gölgesinde eğitim-öğretim yıllarını tamamlayan okullar yaz tatiline girdi. Bazen yüz yüze bazen uzaktan eğitim gören öğrenciler karneleri aldı. Uzmanlar ise “Bu yaz öğrenciler için çok önemli” diyerek bir buçuk yılı evde geçiren öğrencileri uyarıyor. Peki tatilin en verimli şekilde geçmesi için neler yapmalı? Bu yazı nasıl değerlendirmeli? İşte uzman yorumları:
#GazetehaberleriÇocukluğumuzun üç klasik masalı, eşitlikçi bir şekilde yeniden yorumlandı. Artık Rapunzel kulede oturup Prens’in onu kurtarmasını beklemiyor. Kırmızı Başlıklı Kız da kurdun niyetini hemen anlıyor. Zekâsıyla alt ettikten sonra oturup bir de olaya onun gözünden bakıyor.
#Gazetehaberleri“Her şeyi bırakın, okul öncesine yatırım yapın” diyen Prof. Dr. Selçuk Şirin’den sonunda beklenen güzel sürpriz geldi. Yazılarını büyük beğeniyle takip ettiğim değerli hocam Selçuk Şirin her fırsatta ailelere ve eğitimcilere okul öncesi döneminin çocukların geleceğindeki hayatının temelini çizdiğini dile getirdi.
#Minik Kafa DergisiHer çocuk farklı mizaç yapısı ile dünyaya gelir. Her mizaç yapısının farklı özellikleri ve arayışları söz konusudur. “Çocuğun mizaç özelliklerini tanımak hem anne babalar hem de öğretmenler için önemlidir” diyen Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk ile çocuk yetiştirmede mizaç temelli yaklaşımı konuştuk.
#MizaçAraştırmalar okul öncesinde kelime hazinesinin zeka gelişimiyle doğru orantılı olduğunu gösteriyor. Çocukların kelime hazinelerini zenginleştirmek, zihinsel gelişimlerine katkı sağlamak ve onları parlak bir geleceğe hazırlamak amacıyla “1500Kelime.com Platformu” kuruldu. Adel Kalemcilik tarafından hayata geçirilen projenin tanıtım toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
#1500KelimeMHP'nin 27. dönem milletvekilliği aday listesi netleşti. MHP Lideri Devlet Bahçeli, Osmaniye'den 1. sırada aday oldu. MHP'nin eski Genel Başkan Yardımcısı ve eski Grup Başkanvekili İzmir Milletvekili Oktay Vural ile anayasa ve uyum çalışmalarında yer alan Mehmet Parsak'ın listede yer almaması dikkat çekti. Aday listesinde, mevcut 35 milletvekilinden 22'si yeniden aday olarak yer aldı.
#MhpRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriBugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Her öğretmenin bir hikayesi vardır. Ama şimdi size anlatacaklarımız biraz daha ‘farklı’. Kimisi matematiği öğrencisine sporla sevdirdi, kimi karatede derece kazandırdı. Babası ve kardeşiyle aynı okulda öğretmenlik yapan da var, 24 Kasım hediyesi olarak böbreğini veren de. Gelin o öğretmenlerin hikayelerine bir göz atalım.
#ÖğretmenTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#Akademisyenler