188 ülkede 1.5 milyar öğrenci eve kapandı

Geçtiğimiz günlerde açıklanan OECD’nin ‘Okul Eğitim Durumu: COVID Salgınında Bir Yıl’ raporu dünyadaki eğitim tablosunu gözler önüne serdi. Rapora göre 188 ülkeden 1.5 milyar öğrenci evlerine kapandı. Bu da çok ciddi öğrenme kayıplarına neden oldu.

Haberin Devamı

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de milyonlarca öğrenci ve öğretmen okullarında uzaktan eğitime devam etti. Her ülke eğitim yolculuğunda kendi yöntemini uyguladı. Çevrimiçi ya da yüz yüze modeller uygulandı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) geçtiğimiz günlerde “Okul Eğitim Durumu: COVID Salgınında Bir Yıl” raporunu açıkladı. Rapora göre 188 ülkeden 1.5 milyar öğrenci evlerine kapandı. Bu da çok ciddi öğrenme kayıplarına neden oldu. Öğretmenlerin aşılanmasında ve tedbirlerin alınmasındaki gecikmeler de öğrenme açığını arttırdı.

188 ülkede 1.5 milyar öğrenci eve kapandı

BİLGİ HER YERDE

Türkiye her ne kadar en fazla okul kapatan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alsa da müfredatını uzaktan eğitime uyarlayarak, öğrenme kayıplarını en aza indirmeye çabaladı. Raporda Türkiye’deki öğrencilerin okulların kapandığı ilk dönemde yarısından fazlasının ancak 3’te 2’sinden azının ilköğretim, ortaöğretim ve lise düzeyinde uzaktan eğitim aldığı belirtildi. Bu bir yıllık sürede eğitim yoluculuğunda çok şey değişti. Evden sınavlara girilip, online ödev yapılabildi. Öğrenciler her yerden bilgiye ulaşılabildiğini gördü.

Haberin Devamı

YENİ OKUL MODELİ

Yeni öğrenme platformları keşfedildi hatta uzaktan eğitim platformları geleneksel eğitimin yerini almaya başladı. Teknoloji becerisinin hem öğretmen hem de öğrenci için ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Mesleklerin yapılış şekli değişti. Eğitim müfredatına uzaktan eğitim girdi. Salgının seyrinin sürekli değiştiği dikkate alınırsa artık okulların fiziki yapısı ve işlevinin de değişmesi gündeme geldi. Eğitim bilimcilerin artık yeni bir okul modeli üzerinde çalışması, eğitim fakültelerindeki öğretim üyelerinin yeni nesli bu değişkenlere göre nasıl yetiştireceğini planlaması gerekmiyor mu?

ÇOCUKLARDA KELİME-IQ BAĞLANTISI

Geçtiğimiz günlerde çocukların kelime hazinesi ile ilgili önemli araştırma açıklandı. Okulların kapalı olduğu, eğitimin uzaktan devam ettiği pandemi döneminde çocuk gelişiminin en etkin olduğu okul öncesi dönemine yoğunlaşılarak yapılan araştırmaya göre çocukların erken dönemde edindikleri kelime hazinesi, zihinsel gelişimleriyle doğru orantılı. Buna göre okul öncesi çocukların kelime hazineleri ilerideki yaratıcılıklarını, okur-yazarlık becerilerini, matematik yeteneğini ve sosyal becerilerini önemli ölçüde etkiliyor. Akademetre tarafından “Ebeveyn ve Öğretmenlerin Gözünden Çocukların Kelime Hazinesi” araştırması 12 farklı ilde, ebeveynlerden ve öğretmenlerden oluşan toplam 800 kişiyle görüşülerek yapıldı. Bu konuda Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Profesörü Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk da şunları söylüyor:

188 ülkede 1.5 milyar öğrenci eve kapandı

Haberin Devamı

YARATICILIĞI GELİŞTİRİYOR

“Kelime hazinesi zengin olan çocukların, söylenenleri daha iyi anladığını ve kendilerini daha iyi ifade ettiğini görüyoruz. Erken yaşta zengin kelime hazinesine sahip olan çocuklar, okula daha hazır başlıyor. Bu çocukların ilerleyen yıllarda hem akademik hem de sosyal anlamda başarılarını arttırıyor. Çocukken gelişmiş dil becerileri ve zengin kelime hazinesine sahip olmaları yetişkinlikteki mesleki başarılarına kadar etki ediyor.” Akademik araştırmalarda okul öncesi çocukların kelime hazinelerinin ilerideki yaratıcılıklarını, okur-yazarlık becerilerini, matematik yeteneğini ve sosyal becerilerini önemli ölçüde etkilediğini ortaya koyduğunu belirten ve araştırmayı yaptıran Adel Kalemcilik Pazarlama Direktörü Nazlı Ercilli Soylu ise bulguların önemini şöyle sıralıyor: “0-4 yaş arası çocukların maruz kaldıkları kelime sayısı nihai IQ’ları ve akademik başarıları ile ilişkili. Okul öncesinde zeka demek, kelime hazinesi demek. İşte bu yüzden, çocuklarımızla doğru diyaloglar kurmalı, birlikte geçirdiğimiz vakti kaliteli kılmalı ve onların zihinsel gelişimlerini, yaratıcılıklarını geliştirmeyi en önemli sorumluluklarımızdan biri olarak kabul etmeliyiz.”

Haberin Devamı

Eve kapandığımız bu günlerde küçük çocuğu olanların elinde, onun kelime hazinesini geliştirmek için fırsat var. Çocukla birlikte çizgi film, televizyon ve şarkının yanı sıra kelime kartları, kelimelerin tekrar edilmesi, kutu oyunları, bulmaca, eş anlamlı sözcük bulma, kitap okuma ve en önemlisi günlük tutmaya teşvik etme onların kelime hazinelerini geliştirmek ve zihinsel gelişimlerini katkıda bulunmak için iyi bir yöntem. Değerlendirmekte büyük fayda var.

Yazarın Tüm Yazıları