2002’den bu yana her yıl kasımın üçüncü çarşambası dünyanın birçok yerinde Dünya KOAH Günü etkinlikleri düzenleniyor. Toplumda KOAH hastalığıyla ilgili farkındalık yaratma amacını taşıyan bu gün vesilesiyle gündemimiz akciğer sağlığı...
#Dünya KOAH GünüAvrupa Solunum Hastalıkları Derneği(ERS) Kongresi’nde, akciğerin dış etkenlere en açık organ olduğu hatırlatılarak, yılda yaklaşık 4 milyon insanın kronik solunum yolu hastalıkları nedeniyle erken öldüğü vurgulandı. Uzmanlar, akciğer sağlığı için tütün ve tüm tütün ürünlerinden sakınılması, kirli havadan kaçınılması, aşı olunması ve egzersiz yapılmasını önerdi.
#ERS KongresiKOAH ilerleyici bir hastalıktır. Yaşanılan nefes darlığı nedeniyle fiziki aktivitede azalma ortaya çıkar. Giderek azalan fiziksel aktivite, hastanın yaşam kalitesini bozarak hastalığın ilerlermesine sebep olur. KOAH olup olmadığınızı uygulayacağınız basit bir testle de öğrenebilirsiniz. Türk TORAKS Derneği 1’inci Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, KOAH belirtileri, başlıca nedenleri ve nasıl tedavi edilebileceği hakkında bilgi verdi.
#Arzu YorgancıoğluZatürre belirtileri genellikle ileri seviyelerde kendisini göstermektedir. Nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı ve kusma gibi belirtiler gösteren zatürre, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir. Bulaşıcı olup olmadığı da merak edilen zatürre, tedavi yöntemleri ile merak ediliyor. Peki, zatürre neden olur ve nasıl geçer? İşte, zatürre tedavisi hakkında detaylı bilgiler
#ZatürreÖksürük, nefes darlığı, gece öksürükleri, egzersiz yapınca ortaya çıkan öksürük ve göğüste sıkışma gibi belirtilerle kendini gösteren astım, son yıllarda artış göstermekte. Ülkemizde de yayınlaşan astımın nedenleri ve belirtileri araştırılıyor. Peki, astım neden olur? Astım belirtileri neler?
#AstımTıp doktorluğunda 32 yılını tamamlayan, astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, sağlıklı beslenme bilincini artırmak amacıyla yemek tarifleri kitabı hazırladı. Yorgancıoğlu'nun kaleme aldığı ‘Arzu'nun Mutluluk Reçeteleri’ isimli kitabının tüm geliri, öğrencilere burs olarak verilecek.
#DoktorTürkiye’de her 12-13 erişkinden ve 7-8 çocuktan biri astım hastası. Astımın görülme sıklığının giderek arttığını belirten uzmanlar, toplam hasta sayısının dünyada 330 milyon, Türkiye’de ise 4 milyona ulaştığını tahmin ediyor. Astım ilacı ve doktorlarına rağmen hastalık istenen düzeyde kontrol altına alınamıyor. Bunun önemli nedenlerinden bire nefes yoluyla alınan ilaçlara karşı olan fobi.
#Astım"Türkiye'de hasta başına bakılma süresi devlet randevu sisteminde 10 dakika pratikte 12 saniye hastayı dinlemek, 9 saniye ise fizik tedavi yapmak için geçiyor. Dünyanın en iyi hekimi dahi olsa yanlış yapma olasılığı var. Biz hastalarımıza zaman ayırmak istiyoruz." Türk TORAKS Derneği 19'uncu yıllık kongresinde konuşan Prof. Dr. Oğuz Kılınç, hastaya ayrılan muayene süresinin kısa olduğunu, bu kısalığın da hem doktorları hem de hastaları zor durumda bıraktığını söyledi. Kılınç, muayene süresinin kısa olmasının doğru teşhisi geciktirdiğini ve hastaların doktora daha fazla gitmesine neden olduğunu, bu yüzden hastaların gereksiz tahlillere, röntgene ve radyasyona maruz kaldığını belirtti.
#MuayeneUzmanlar bir araya geldi ve G20 liderlerine seslendi, "Akciğer hastalıklarının tek nedeni sigara değil. İklin değişikliğine karşı karar alın." Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, solunum yolu hastalıklarının alınacak tedbirlerle büyük ölçüde önlenebildiğini belirterek, bunun için doğru stratejilerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Dün Tuzla'da halk arasında kezzap olarak bilinen nitrik asit üretimi yapan bir fabrikada dün sabah 20 tonluk tank delindi ve sızıntı meydana geldi. 5 saat kontrol altına alınamayan sızıntı üzerine Türk Toraks Derneği yazılı bir açıklama yaparak etkilerini ve ihtimalleri değerlendirdi. Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu da hürriyet.com.tr'ye konuştu: Panik yapılmasın ama bölge halkı bir süre dikkatli olmalı.
#SızıntıGöğüs hastalıkları uzmanları yapılması planlanan 80 termik santralin insan sağlığını ciddi derecede tehdit edeceği uyarısında bulundu. Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, termik santrallerin yol açtığı hava kirliliğinin, en az sigara kadar risk yarattığını söyledi.
#Termik SantralDünyada KOAH’lı hastaların ancak yüzde 25-40’ı, Türkiye’de ise yüzde 8.4’ü tanı alıyor. 2002 verilerine göre dünyada en sık sakat bırakan hastalıklar arasında KOAH 11’inci sıradayken, 2030’da 5’inci sırada yer alacağı tahmin ediliyor. “Nefes açlığı” olan KOAH, Türkiye’de en sık sakat bırakan hastalıklar arasında KOAH 8’inci sırada yer alıyor.
Meteoroloji uyardı: Pazartesi gününden itibaren yeni bir soğuk ve yağışlı hava dalgası geliyor. Özellikle salı, çarşamba ve perşembe günleri Türkiye'de hava adeta buz kesecek. Marmara da dahil tüm yurtta kar yağışı bekleniyor. Soğuk hava dalgasının ardından ise sıcaklıkların yükselişe geçeceği tahmin ediliyor. Uzmanlar, hava sıcaklıklarındaki bu ani düşüş ve artışın hastalıklara davetiye çıkardığı konusunda vatandaşları uyardı.
KOAH’ın belki en basit tanımı, akciğerin erken yaşlanması. Siz de solunum testiyle, saniyeler içinde akciğerinizin yaşını öğrenebilirsiniz. Tıp dilinde ‘spirometri’ denilen testle, bir üflemeyle akciğerden ne miktarda havanın, ne hızla çıkabildiği ölçülüyor. Böylece akciğerin kapasitesi ortaya konabiliyor.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, akciğer kanserindeki korkutan artışa dikkat çekti. Kanser vakasında inanılmaz bir artış yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Yorgancıoğlu, "Servisimizin yarısından fazlası kanser hastalarıyla dolu. Manisa sanayi bölgesi ve maden bölgesi olduğu için büyük etkilenmeler yaşanıyor" dedi.
#Akciğer Kanseri