Güncelleme Tarihi:
Meslek hayatı boyunca özellikle astım ve KOAH alanında çalışmalar yürüten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, halen Türk Toraks Derneği Birinci Başkan Yardımcısı, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün en önemli kuruluşlarından Global Alliance Against Respiratory Diseases'in (GARD) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu söyledi.
Tıp alanındaki çalışmalarının yanı sıra hobi olarak da dünyadaki farklı kültürlerin mutfağıyla ilendiğini belirten Yorgancıoğlu, yemek yapmanın kendisi için adeta meditasyon anlamına geldiğini dile getirdi.
Yorgancıoğlu, çalışan bir annenin çocuğu olduğunu ve annesiyle birlikte mutfakta çok zaman geçirdiklerini anlattı. Yemek pişirmenin, o dönemlerde kendisi için bir zorunluluk olduğunu ancak zamanla bundan keyif almaya başladığını anlatan Yorgancıoğlu, "Mutfağım mabedim gibi. Orada huzur buluyorum. Yemek yaparken en sevdiğim şarkıları dinliyor, bir fincan kahveyle birlikte yaptığım yemeğin içinde kayboluyorum. Dünya mutfaklarını tanıdıkça adeta bir keşfe çıkıyorum" dedi.
Tıp doktoruluğu yaparken, hem yurtiçine hem yurtdışına çok fazla seyahat ettiğini, buralarda farklı kültürlerin mutfağını öğrendiğini anlatan Yorgancıoğlu, şöyle devam etti:
"Dünyanın her yerinden bir şeyler öğrendim. Oralardan çok sayıda tarif edindim, malzeme getirdim. Bir gün çok sevdiğim Türk Toraks Derneği'nden, sosyal paylaşım platformu için tariflerimi paylaşma teklifi geldi. Artık öğretileri evin dışına çıkarma vakti gelmişti. İlk olarak tarifleri derneğin sosyal paylaşım platformuna koydum."
"BEN BU KİTABI GÖRMEK İSTİYORUM"
Yorgancıoğlu, hekimlikte de aşçılıkta da diğer tüm mesleklerde olduğu gibi ancak sevilerek yapıldığında başarı elde edilebileceğini vurgulayarak, hekimlik nedeniyle öncelik verdiği sağlıklı beslenme davranış biçimini yemek lezzetleriyle buluşturmak amacıyla bir kitap hazırlama fikrinin ortaya çıktığını belirtti.
Yorgancıoğlu, süreci şöyle anlattı:
"Çok sevgili Avni babam yaşamımın önceki dönemlerinde olduğu gibi yine bana dokundu ve 'Daha fazla bekleme, ben bu kitabı görmek istiyorum.' dedi ve bana cesaret verdi. Yemekler, benim evimin mutfağından 25-30 yıllık tariflerim, bazıları can dostlarımda yediğim, gördüğüm ve sonra minik dokunuşlar yaptığım lezzetler. Hazırlık yaparken anladım ki ne yapılırsa yapılsın aşkla, sevgiyle yapılmalı."
"ÖĞRENCİLERE BURS OLACAK"
Sevgiyle ortaya çıkan kitabın yine sevgi içeren bir anlayışla buluşması gerektiğine inandığının altını çizen Yorgancıoğlu, bu nedenle kitabın satışından elde edilecek geliri bir maddi kazanç olarak görmediğini söyledi. Yorgancıoğlu, bu gelirin ancak bir çocuğun eğitimine katkıda bulunulması halinde bir anlam kazanacağına inandığını belirtti.
Yorgancıoğlu, zevkle ortaya koyduğu ürünün aynı zamanda bir sosyal sorumluluk anlamı taşımasını istediğine dikkati çekerek, kitaptan elde edilecek gelirle ilgili şöyle konuştu:
"Kitabın hazırlanma sürecinde de her tarifimin bir seveni oldu ve tarifi almak için 100 TL bağışladı. Onların aldığı tarif, kitabın ilgili bölümünde de onların ismiyle yer aldı. Kitapta ilgili sayfalarda yeşil yapraklara isimleri yazıldı. Bu gelir, daha kitap çıkmadan 4 üniversiteli kız öğrencimize burs oldu. Satıştan da yazara kalacak pay yine Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne (ÇYDD) bağışlanacak ve öğrencilerin eğitimleri için kullanılacak."