Türk soyut resim sanatının duayen ismi Prof. Dr. Adnan Çoker 95 yaşında aramızdan ayrıldı. Alanında öncü sanatçı için sanat eleştirmeni Hasan Bülent Kahraman “Gelecek kuşaklar Çoker’in özgün dilini dikkatle incelemeli” diyor. Beral Madra’ysa Çoker’in külliyatının Türkiye’nin geleneksel belleğinin modernizmle karşılaşmasındaki bilinçaltı sürecinin görselleştirilmesi olduğunu söylüyor.
#Prof. Dr. Adnan ÇokerRessam Erol Akyavaş’ın biyografisini yazanların üzerinde en çok durdukları şeylerden biri, Doğu-Batı ilişkisini kendine özgü yorumlayışıdır: “Akyavaş tıpkı Osman Hamdi gibi alışılagelmiş Oryantalist söylemi bir anlamda tersyüz etmiştir. O, Batılının kafasındaki Doğu’yu değil, Batı kültürünü özümsemiş bir Doğulunun kendi dünyasını yansıtmıştır resimlerinde. Akyavaş’ı benzersiz kılan, onun resimlerinin içerdiği derin felsefedir.”
#Erol AkyavaşYaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından gerçekleştirilen DYO Resim Ödülleri yarışmasının 39’uncusu 'Doğa ve İnsan' temasıyla düzenlendi. Ön elemenin ardından seçici kurulun yaptığı değerlendirme sonucunda altı eser ödüle layık görülürken 79 eser de sergilenmeye değer bulundu.
#DYO Resim Ödülleri8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye’de ve akademide kadının yerini Altınbaş Üniversitesi'nin dört kadın dekanı bir araya gelerek değerlendirdi. Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Leyla Ateş, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özsoy ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan Perdahcı, toplum içinde kadının camdan bir tavan ile engellendiği ve olması gerekenden çok daha fazla çaba sarf etmek zorunda kaldığı değerlendirmelerini yaptılar.
#8 Mart Dünya Kadınlar GünüHürriyet Pazar’ın, her biri ses getiren ‘En İyiler’ soruşturmasında sıra geldi ‘En İyi 100 Sanat Eseri’ne... Filmleri, albümleri, romanları, mimari eserleri seçmiştik. Bu kez ülkenin kültürel hafızasına işlenmiş sanat yapıtları göz önünde bulunduruldu ve eleştirmenlerden, sanatçılardan, küratörlerden, koleksiyonerlerden, galeri yöneticilerinden, akademisyenlerden ve resim öğretmenlerinden oluşan, son derece titiz ve saygın bir jüri sayfalarımızda bulacağınız sıralamayı belirledi. Tıpkı önceki soruşturmalarımızda olduğu gibi bu kez de ülkemizin kültürel hayatına ışık tutacak, eğilimleri yansıtacak bir sonuca ulaştığımıza inanıyoruz. Umarız beğenerek okursunuz…
#Türkiye'nin En Önemli 100 Sanat EseriCumhuriyet yazar, yönetici ve çalışanlarının tutuklanmasının 1.yılında aralarında avukatlar, sanatçılar, gazeteciler ve akademisyenlerinde bulunduğu 365 kişi tutuklu bulunan Akan Atalay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Emre İper’in serbest bırakılmasını istedi.
#Cumhuriyet GazetesiTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#AkademisyenlerDenizler altında da mülteci sorunu yaşanıyor. Balon balığı, papağan balığı gibi türler, Süveyş Kanalı’nı aşıp Akdeniz’e ulaştı, buraya yerleşti. Şimdi yerli balıkların sayısını azalttıkları gerekçesiyle, balıkçılar tarafında topyekûn yok edilme tehdidi altındalar. Peki böyle bir katliam yapılmalı mı?
#Balon Balığıİbrahim Çallı'nın terk edilmiş bir evde uzun yıllar rulo halinde tutulan en büyük ve mitolojik tablosu "Kayalıklarda Yıkanan Çıplaklar" eseri, 80 yılın ardından gün yüzüne çıktı. Restore edilen tablo, 4 Kasım'da, Anadolu yakasının ilk müzayedesi “Karşı Müzayede”de satışa sunulacak.
Ressam Erol Akyavaş’ın İslam düşünürü, mutasavvıf Hallacı Mansur’un felsefesinden esinlenerek yarattığı ‘En-el Hak’ tablosu ilk kez müzayedeye çıkıyor. Antik A.Ş. tarafından 25 Mart’ta gerçekleştirilecek müzayededeki eserin sunum fiyatı ise 1.2 milyon TL. Tablonun rekor kırması bekleniyor.