Paylaş
Bugüne kadar binlerce gence eğitim bursu veren, sanat yaşamına damgasını vurmuş ‘DYO Resim Yarışması’, yine Türkiye’nin ilk özel resim müzesi olan ‘Selçuk Yaşar Resim Müzesi ve Sanat Galerisi’ni kazandıran Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’nın müdürü Sema Kemahlı ile konuştuk.
?Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı ne zaman ve hangi amaçla kuruldu?
?Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, kamu hizmetlerine katkı ve fertle devlet bütünleşmesini pekiştirme amacıyla Şubat 1974’te İzmir’de merhum Durmuş Yaşar tarafından kuruldu. Eğitim, kültür, sanat başlıca faaliyet alanları.
?Finansal desteğiniz nasıl sağlanıyor?
?Finans kaynağımız bağışlar ve kira gelirlerimiz.
Eğitim alanındaki çalışmalarımızla bilimi de destekliyoruz
?Eğitim alanında neler yapıyorsunuz?
?Burslar veriyoruz, yatırımlar yapıyoruz. Düzenlediğimiz kongre ve panellerle ve hazırladığımız bilimsel çalışmalarla bilimi de destekliyoruz. Yarışmalar ve Karşıyaka Yaşar Eğitim Merkezi’ndeki eğitimler de hizmetlerimiz arasında.
?Eğitim alanındaki yatırımlar dediniz, bunlar neler?
?Vakfımızın bir diğer amacı, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle eğitim yatırımları yapmak. 2 bin kişilik İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Prof.Dr.İsmet Alkan Yemekhanesi, 0-12 yaş 180 çocuğun eğitim gördüğü Ege Üniversitesi Anaokulu, Selçuk Yaşar Alaybey İlköğretim Okulu, Durmuş Yaşar İlköğretim Okulu, Selçuk Yaşar Boyacılık Endüstri Meslek Lisesi, Çeşme / Alaçatı Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Anadolu Lisesi, Diyarbakır / Kayapınar Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İlköğretim Okulu ve Çeşme / Alaçatı Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Anadolu Lisesi’nin ek binası hep bu amaca yönelik yatırımlar.
Bugüne kadar 5 bin öğrenciye karşılıksız burs verdik
?Eğitim bursları kimlere veriliyor?
?Üniversitelerin çeşitli bölümlerindeki yüksek lisans, lisans ve yüksek okul, Anadolu meslek liselerindekin yetenekli, çalışkan, başarılı ancak maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere tamamen karşılıksız burs veriliyor.
?Bugüne kadar kaç öğrenciye burs verdiniz, bir de başvurmak isteyenler olursa takviminiz nasıl?
?Bugüne kadar 5 bine yakın öğrenciye burs verdik. Burs müracatlarımız 15 Eylül–15 Ekim arasında yapılıyor. 2011 yılı burs bedeli yüksek lisans, lisans ve yüksekokul için 9 ay boyunca aylık 255, Anadolu meslek liseleri için aylık 95 liradır. 2010 – 2011 eğitim yılında 220 bursiyerimiz mevcut. İlgilenenler www.yasar.com.tr/vakif adresinden bilgi alabilir.
Erythrai’den sonra NYSA kazısına destek oluyoruz
?Arkeoloji alanında ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
?Vakfımızın desteğiyle, 1977’de Çeşme Yarımadası’nda, bugün Ildır Köyü’nün yer aldığı Erythrai antik kentinde merhum Ord. Prof. Ekrem Akurgal başkanlığındaki arkeoloji ekibi tarafından önemli kalıntılar gün ışığına çıkarıldı ve bu çalışmalar Erythrai kitabında yayımlandı. 1998’den bu yana ise Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat İdil başkanlığındaki Nysa kazısı ve restorasyon çalışmalarına katkıda bulunuyoruz. Kazı alanında Batı Anadolu’daki en büyük 2. antik stadyumun kuzeybatı kısmındaki oturma sıraları, heykel ve yazıt parçaları gibi önemli arkeolojik bulgular gün ışığına çıkarıldı.
DYO, özel sektörün düzenlediği ilk kurumsal resim yarışmasıdır
?DYO Resim Yarışması kaç yıldır düzenleniyor?
?Türk resim sanatına katkıda bulunmak ve genç yetenekleri özendirmek amacıyla 44 yıldır düzenlediğimiz DYO Resim Yarışmaları, Türkiye’de özel sektörün ilk kurumsal resim yarışmasıdır. Bu güne kadar 11 bin 942 sanatçı, 20 bin 130 eserle yarışmaya katıldı. 92 sanatçı da juride görev aldı.
?Bu yarışmanın Türk resim sanatındaki yeri hakkında neler söyleyeceksiniz?
?1967’den beri yapılan DYO Resim Yarışmaları, sanat dünyasında oluşan gelişme ve değişimleri güncel olarak yansıtmıştır. Son yıllarda değişen teknoloji özellikle dijital teknoloji sanat hareketlerini de etkiliyor. Son DYO Sergisi’nde değişimler çok net görülüyordu. DYO sergilerininresim sanatına katkılarını, bu anlamda değerlendirmenin yararlı olacağını düşünüyorum.
Sanata damga vuran DYO
Resim Yarışması’na yurt dışından da katılımcı var
?Yarışma İzmir’den düzenleniyor ama tüm Türkiye’yi kapsıyor değil mi? Yurt dışından da katılım var mı?
?Türkiye’nin her yerinden, Azerbaycan, Yunanistan, Hollanda, Fransa, İtalya ve İsviçre’den katılımoluyor. Katılan sanatçıların yaş ortalaması genellikle 30–40. Amatör ressamlar da var. Ancak genel olarak katılanlar daha çok Güzel Sanatlar Resim Bölümü kökenli. Bu yıl 34’ncüsü düzenlenen yarışmaya, bin 4 sanatçı, bin 609 eserle katılarak rekor kırdı.
?Ödül alan eserler nerelerde sergileniyor?
?DYO Resim Yarışması 1993’ten bu yana 2 yılda bir yapılıyor. İlk yıl yarışma yapılıp kazanan eserler belirleniyor, İstanbul’da ödül töreni düzenleniyor. İkinci yıl ise Anadolu sergileri gerçekleştiriliyor. İstanbul, Ankara, İzmir dışında bugüne dek Bursa, Trabzon, Antalya, Konya, Denizli, Adana, Gaziantep, Mersin, Şanlıurfa, Erzurum, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, Samsun, Van, Edirne, Malatya, Kayseri ve Romanya-Bükreş ile Kıbrıs-Lefkoşa gibi yerlerde 131 sergi açıldı. 34. DYO Resim Yarışması’nın eserleri bu yıl Bursa, İzmir, Konya, Adana ve Ankara’da sergilenecek.
?Yarışmanın seçici kurulunda kimler yer alıyor?
?Türk resim sanatında usta olmuş hocalarımız yer alıyor. 34. Dyo Resim Yarışması’nın seçici kurul üyeleri Prof.Gören Bulut, Prof.Mümtaz Sağlam, Prof.Ergin İnan, Burhan Doğançay, Yalçın Gökçebağ, Prof.Atilla Atar ve Prof.Mustafa Pilevneli oldu.
?Geçmişte ödül alan ünlü sanatçılar arasında kimler var?
?Metin Eloğlu, Fahri Sümer, Şeref Bigalı, Bilal Erdoğan, Yalçın Gökçebağ, Balkan Naci İslimyeli, Cavit Atmaca, Cuma Ocaklı, Devrim Erbil, Adnan Çoker, Cevat Demir, Kasım Koçak, Zekai Ormancı, Alaatin Aksoy, Veysel Günay, Dinçer Erimez, Mürşide İçmeli, Tayfun Erdoğmuş, Mehmet Güler, Ekrem Kahraman, Vedat Mavitan, Umur Türker, Devabil Kara, Temür Köran, Mustafa Horasan, Zahit Büyükişleyen, Zafer Gençaydın, Adem Genç aklıma gelenlerden bazıları.
Ödüllü tablolar ve sanat eserleri sergileniyor
?Vakfın müze ve sanat galerisi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
?Eski bir İzmir evi restore edilerek bir sanat kurumu haline getirilen müzemiz 1985’de kuruldu. DYO Resim Yarışmaları’nda ödül alan tablolar ve diğer sanat eserlerinin koleksiyonuyla resim sanatında yarım yüzyılın panoramasını sunabilecek düzeydedir. Müzenin alt katındaki sanat galerisinde yıl boyunca her biri resim, heykel ustaları olarak nitelenen sanatçılar sergi açıyor, söyleşiler gerçekleştiriliyor. Bu yıl sergiler Reyhan Abacıoğlu ile başlayacak. Mustafa Aslıer, Fahri Sümer, Lütfü Günay’la sürecek karma sergileer de açılacak.
?Selçuk Yaşar Resim Müzesi ve Sanat Galerisi, Türkiye’nin ilk özel resim müzesi olmasının yanısıra birçok ödüle de layık görüldü değil mi?
?Sanata katkılardan dolayı, Selçuk Yaşar Resim Müzesi 2003’te TÜYAP Uluslararası İstanbul Fuarları Artist 2003 13. İstanbul Sanat Fuarı’nda “Koleksiyoner Kurum” ödülü aldı. DYO Resim Yarışmaları’ndan dolayı Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’na 2007’de Çağdaş Sanat Vakfı, 7.Ankara Sanat Fuarı’nda, “Onur Ödülü” verdi.
Paylaş