Problem, hedefe ulaşma sürecinde karşımıza çıkan engeller, daha önce karşılaşmadığımız, yeni ve hazır bir tepkimizin olmadığı fakat üzerinde çalışıldığında çözüm bulabileceğimiz uyarıcı durumlar. Gün içinde yaşadığımız gelişmeler bizleri birçok problem durumuyla baş başa bırakıyor.
#Her Problem Bir Öğrenme FırsatıParalimpik Oyunlar 28 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Paris’te 15 farklı branşta, toplam 94 sporcumuz yarışacak. Oyunlar öncesi sporcularımızla konuştuk. Nasıl hazırlandıklarını, neler hissettiklerini, madalya alırlarsa ne yapacaklarını anlattılar.
#Ceren Naz BüyükSon yıllarda iş dünyasında yetenek krizinin giderek büyüdüğünü ve bu durumun birçok sektörde hissedildiğini söyleyen Limak İnşaat İnsan Kaynakları Direktörü Nihat Çukurkaya, “Yetenek bulunması kadar elde tutulması da önemli bir başlık. Bu konuda şirketlerin çalışanlar için cazip yeni stratejiler ve uygulamalar yaratması gerekli. Yetenek havuzunun oluşturulması, bu havuzun düzenli olarak iç eğitim ve geliştirme programları ile desteklenmesi, yeteneklerin dijital yetkinliklerinin geliştirilmesi bizim öncelikli stratejilerimiz arasında” dedi.
#Limak İnşaatİzlediğiniz film, reklam ya da dizinin bir sahnesinde erimeyen dondurma ya da uzay gemisi görürseniz bunun mimarı Gonca Dicle Akça Gonca olabilir. Zira o, Türkiye’deki sayılı prop sanatçılarından biri. Tiyatro, sinema, TV ve diğer canlandırma projelerinde kullanılan nesneleri tasarlayan ve yapan Gonca, prop yapımında daha ilginç ve yenilikçi çalışmalar ortaya koymayı hedefliyor.
#1İNSAN başta olmak üzere, sürekli hareket halinde olan çoğu canlının, sahip olduğu bu hareket becerisini yürütebilmesi ve sürekli değişim içinde olan iç ve dış çevresiyle olan etkileşme yapabilmesi için, merkezi sinir sistemi gibi temel bir yapıya ihtiyacı var. Bu herhangi bir canlı için doğruysa, merkezi sinir sistemi veya kısaca adlandırırsak beyin, hareket edebilmenin hem nedeni, hem de sonucu olarak o canlının sağ kalımıyla direkt olarak bağlantılı olmalı. Diğer bir söyleyişle “canlı ve sağlıklı kalabildiğin ortamda dur, tehdit aldığın ortamdan kaç ki hayatta kalabilesin”. Buradan ilerleyerek söyleyebiliriz ki genellikle hareketli canlılar, özellikle primatlar ve memeliler, beyne sahip olmalarının sayesinde evrimsel gelişimde yaşamlarını sürdürmüş, daha sonra bu yaşamsal becerilerini sürdürebilmek için beyinlerini giderek daha da geliştirmişlerdir.
#1Günlük hayatın en sıradan anlarında dahi belli başlı problemlerle karşı karşıya kalınabiliyor. Örneğin dersine geç kalan bir öğrencinin, okuluna en hızlı ulaşabileceği yöntemi belirlemesi ya da yolda kalan bir sürücünün, aracını kurtarmak için bulacağı çözümler önemli bir düşünme sürecini beraberinde getiriyor.
#Konuk YazarProblem çözme becerisi, insan varlığının tüm yaşamı boyunca var olması yönünde sahip olması gereken en temel özelliklerinden birisi. Sosyal Darwinist temayla ele alınacak olursa, yaşamsal var kalmanın temel yetisi denebilir. Problem çözme becerisi günümüz gelişen teknolojik süreçte de insanlarda var olması gereken en önemli becerilerden biri haline geldi.
#Konuk YazarAile büyükleri ile genç nesiller arasında kuşak çatışmaları toplumda oldukça sık gözlemlenen bir durum. Özellikle büyükanne ve büyükbabalar torunlarının kendilerine karşı kaba ve saygısız tutumlar içinde olmasından şikayetçi. Peki böyle durumlarda hatayı kimde aramalı? Aile büyüklerinde mi, anne-babalarda mı, torunlarda mı? Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde torunlarının tavırlarından şikayet eden büyükanne ve büyükbabalarla konuştuk.
#BSFGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk Yazar“Corporate & Ventures Day” etkinliğinde teknoloji girişimcileri, kurumsal dünyanın liderleri ve girişim sermayesi temsilcileri bir araya gelerek yeni teknolojileri, yatırım ekosisteminin gelişimini ve girişim sermayesi yatırım fonlarını güncel konu başlıkları ile değerlendirdi.
#GirişimcilikGençlerin karakter gelişimiyle ilgili çabaların Antik Yunan’a kadar uzandığını görüyoruz. 19. yüzyılın sonlarına kadar eğitimin önemli amaçlarından biri, karakteri şekillendirmekti. Tarihsel süreçte öncelikle dini kurumlara devredilen karakter eğitimi sonraları okullarda devletin bir görevi olarak iyi vatandaş yetiştirme hedefi ile sunulmaya başlandı. Bu programlara çoklukla sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin de eklendiğini görebiliyoruz. Örneğin İngiltere’de öğretim programında öğrencilerin sosyal, duyuşsal ve davranışsal becerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak ‘Kişisel, Sosyal ve Sağlık Eğitimi’ adında bir ders mevcuttur ve okullarda davranış ile öğretim programı arasında bağlantılar kurulur.
#Konuk YazarÇocuklarımızın başarılı bir girişimci olmaları için yaratıcılıkları, iletişim becerileri, problem çözme yetenekleri ve harekete geçme konusunda özgüvene sahip olmaları gerekmektedir. Peki, nasıl girişimcilik ve ilgili beceriler konusunda bilinçli bir çocuk yetiştirebiliriz? Eğitimci Can Uysan sizler için yanıtladı.
#GirişimcilikHer birinde hayvan haklarına dair farklı bir temayı ele alan Papuduk kitap setinden yola çıkılarak hazırlanan ve TEGV gönüllülerinin online olarak yürüteceği "Papuduk ile Hayvan Hakları Etkinlikleri"nde çocukların hayvan hakları konusunda farkındalık kazanmaları ve yaratıcı okuma becerileri geliştirmeleri hedefliyor.
#Sabancı VakfıÇocuğun fiziksel, bilişsel, sosyal ve davranışsal gelişimine uygun şekilde problem çözme becerilerinin de geliştirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bunun yaşına uygun şekilde yapılmasını tavsiye ediyor. Problemleri çözmeye başlayan çocuğun benlik algısının da gelişmeye başladığını belirten uzmanlar, yıkıcı yollar yerine yapıcı yollardan geçerek çözüme ulaşmasının öğretilmesinin önemli olduğunu söylüyor.
#ÇocukEn saygın ve en çok bilinen meslekler içerisinde öğretmenlik gelir. Özellikle matematik öğretmenliği eğitimin her alanında büyük bir öneme sahiptir. Peki, matematik öğretmeni nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Matematik öğretmeni olma şartları, maaşları ve iş imkanları konusunda merak edilenler.
#Matematik Öğretmeni Nedir?Meslek seçimi yaparken kariyer planlaması göz önünde bulundurulmalı. Buna göre ilgi alanına ve yeteneklere göre meslekler tercih edilmeli. Günümüzde asistanlara da çok fazla ihtiyaç oluyor. Asistan nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Asistan Nedir?Turizm işletmeciliği, son zamanlarda oldukça fazla tercih edilen bölümler arasında yer almaktadır. Turizm işletmeciliği bölümü nedir? Hangi puan türü ile öğrenci alımı yapıyor? Turizm işletmeciliği bölümünü bitirdikten sonra iş imkanları nelerdir? Turizm işletmeciliği ile ilgili aklınızdaki tüm soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Turizm İşletmeciliği Bölümü Nedir?Birçok aile, girişimciliği risk ve tehlike olarak algılanmaktadır. Yeni iş kurmak, piyasada yer almak, ciddi bir öz disiplin ve motivasyon gerektirirken, girişimcilik hayalleri de pek çok insanın aklından hayatında bir kez dahi olsa geçmiştir. Bir şeyler üretme, satma, kendi işini kurma planları her ne kadar umut ve heyecan dolu olsa da çevredeki insanların ön yargıları ile karşı karşıya kalınmış ve vazgeçirilmişlerdir. Peki, girişimcilik yalnızca kendi işini kurmak mıdır? Girişimcilik bir eylem midir yoksa bir ideal mi?
#ÇOCUKAşkın gözleri kör mü bilinmez ama doğasının farklı olduğu kesin. Birini kendi doğrularınla en güzel görme, tüm ihtiyaçlarını tamamlayan bir dokunuş olduğuna inanma hali. Kendinin en güzel ve öznel yanlarını onun bilmediğin tüm yanlarına emanet edebilme cesareti. Öyle çok şairin kalemine öyle yazarın kitabına emanet olmuş ki aşk, herkes bir köşesini anlatmanın güzelliğiyle bile meftun olmuş.
#Aşkın Gözü Kör MüÇocukların en sevdiği aktivitelerden biridir yapıştırmak. Stickerları ellerine geçirince duvarlarınızda boydan boya çıkartmalar görebilirsiniz! Bizim evde oğlum kendi odasının kapısına istediği çıkartmaları yatıştırmakta özgür. Siz de çocuğunuza bir alan tanıyarak onu engellemeden çözüm bulabilirsiniz. Bugünkü etkinliğimiz tam da bu heveslerini bilgiye dönüştürmek için birebir…
#ÇOCUKBaşta YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) ve LGS (Lise Geçiş Sınavı) olmak üzere ülkemizde yapılan merkezi sınavlarda son üç senedir sınav sonrasında öğrencilerden benzer yorumlar duyuyoruz: Sorular çok uzun metinlerden oluşuyordu, matematik soruları bile sözel sorusu gibiydi, seçenekler birbirine çok yakındı, kaç kez okudum ama ne dediğini anlamadım...
#EğitimYeni nesil, alfa kuşağı olarak tabir ettiğimiz çocuklar için gelecek, artık akademik bilginin yanında yaratıcılık, yenilikçilik, problem çözebilme, iletişim, kritik ve eleştirel düşünme, iş birliği yapabilme gibi becerileri de son derece önemli kılmaktadır.
#Felsefe