Probiyotik yiyecekleri son dönemde sıkça duyuyoruz. Metabolizmanın hızlanmasına ve bağırsakların çalışmasına büyük katkı sağlayan probiyotikleri sabah saatlerinde tüketmek ise maksimum fayda sağlıyor. Bizim de size harika bir probiyotik kahvaltı tarifimiz var!
#Probiyotik BesinlerArtık herkes bakterilerin vücudumuz içinde yaşadığını ve bazılarının iyi bazılarının kötü bakteriler olduğunu bildiğinden eminiz. Örneğin probiyotikler sağlığınız ve sindirim sisteminiz için iyi olan canlı bakterilerdir. Probiyotik yiyecekler tüketmek bağırsak sağlığınız için eşsizdir. Peki günlük beslenmemize eklememiz gereken probiyotik yiyecekler neler? İşte yanıtı...
#Probiyotikİş hayatının yoğunluğu ve gündelik hayatın koşuşturması derken bazı zamanlarda vücudumuza aşırı stres yüklemesi yapabiliyoruz. Kimileri bu stresle başa çıkabilmek için aşırı yemeye yönelirken kimileri de stres altındayken hiçbir şey tüketmiyor. Aslında doğru besinlerle stres seviyesinin kontrol edilmesi mümkün… Peki stresi azaltan bu besinler neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBazı vitamin ve gıda takviyeleri özellikle yaz aylarında bizi birçok sorundan koruyabilir. ‘Akılcı ve Bilimsel Takviye Rehberi Kitabı’ yazarı Dr. Mustafa Kalkan tatil öncesi ve tatil esnasında kullanabileceğimiz vitamin takviyelerini anlattı.
#Dr. Ecz. Metin Uyar200 kalorilik bir sebze yemeği ile 200 kalorilik bir abur cuburun enerji değeri aynı mı? Bu sorunun cevabı mantıken 'evet' olsa da gerçekte aynı değil. Bilim insanları, lif bakımından zengin bir diyetin, işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyete kıyasla kalori alımını etkili bir şekilde azalttığını söylüyor. Yani yediklerimizin kalori değerleri aynı olsa da vücudumuza etkisi aynı değil. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkVücudumuzdaki bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmaların tümüne ‘mikrobiyota’ deniyor. Sağlıklı bedenin bağırsakla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Raphael Kellman’ın bulduğu ‘mikrobiyom diyeti’ ise doğru gıdaları yiyerek bağırsakları sağlıklı tutmaya odaklanıyor. Bu diyeti uzmanlara sorduk.
#MikrobiyotaUçuğa iyi gelen yağlar arasında hindistancevizi yağı, çay ağacı ve karanfil yağı vardır. Eğer hassas bir cildiniz yoksa bu yağları bir pamuk yardımı ile uçuğun üzerine uygulayabilirsiniz. Uçuğu bağışıklık sisteminizi güçlendirerek de atlatabilirsiniz. Uçuğa iyi gelen şeyleri ayrıntıları ile derledik.
#Uçuğa İyi Gelen ŞeylerGastrit, mide zarının tahriş, iltihaplanma veya aşınması sonucu ortaya çıkan bir sindirim rahatsızlığıdır. Bu, midedeki aşırı asidin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Gastroenterologlar tarafından önerilen uzun süreli tedavi stratejilerinin bir parçası olarak gastrit diyet önerileri önemlidir. Peki, gastrite iyi gelen yiyecekler nelerdir detayları ile derledik.
#Gastritİspanyolların ‘tapas’, İtalyanların ‘aperitivo’, Japonlarınsa ‘izakaya’ dediği küçük atıştırmalıkların belki de dünyada en bilineni, bizim kültürümüzde önemli bir yeri olan mezeler... Özellikle gayrimüslim, Rum ve Ermeni asıllı meyhane sahiplerinin daha çok zeytinyağlılardan oluşan küçük lezzetlerini içkiyle sunmasıyla başlayan bu kültür, zamanla tüm coğrafyamıza yayılmış.
#MezeÜlkemizde yaşanan Covid-19 pandemisi ile beraber beslenme sorunları beraberinde birtakım hastalıkları ve hastalık risklerini de karşımıza çıkardı. Eve kapandığımız veya izole olduğumuz zamanlarda bağışıklık sistemini koruyarak doğru beslenme yöntemi ile vücudu dinç tutmak mümkün. Covid-19’da bağışıklık sistemini düşürmeden IF diyeti (aralıklı oruç) uygulanabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Görmüş, konu hakkında detaylı bilgi verdi.
#DiyetHava sıcaklıklarının azaldığı ve sonbahardan kışa geçişin yaşandığı bugünlerde uzmanlar, yorgunluk ve halsizlik gibi kronik rahatsızlıklara karşı uyardı. Bu gibi rahatsızlıkları kolay atlatmanın bazı tüyoları olduğunu belirten Diyetisyen Merve Çelik, sağlıklı beslenmenin en önemli savunma silahı olduğunu söyledi.
#SonbaharKışa hazırlık dönemi olarak adlandırılan bu mevsimin, hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte yorgunluk ve halsizlik gibi kronik rahatsızlıkların sıklıkla yaşandığı bir dönem olduğunu belirten Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, hava sıcaklıklarının düşmeye başladığı bugünlerde, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdaların tüketilmesiyle mevsimsel hastalıklardan korunarak sağlıklı yaşamın mümkün olduğunu belirtti.
#GözTek başına bir hastalık olarak kabul edilmeyen ödem bazen de birtakım sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Her yaşta insanı etkileyebilmektedir fakat özellikle de kadınlarda daha sık yaşanmaktadır. El, ayak, gözler ya da karın bölgesi gibi vücudun farklı bölgelerinde oluşabilen ödem vücudun sıvı toplayarak şişmesi şeklinde gelişmektedir. Vücut ödemi genellikle, aşırı tuz tüketimi sonucu ve hareketsiz kalınmasından kaynaklanabilmektedir.
#ÖdemTüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle Mart ayı itibariyle online eğitimle tamamlanan 2019-2020 eğitim öğretim yılı geride kaldı. Virüs hala etkisini yitirmemişken gözler şimdi 21 Eylül günü başlayacak yeni eğitim öğretim yılında. Doğru maske kullanımı, sosyal mesafe ve kişisel hijyen kurallarına ek olarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için beslenme, fiziksel aktivite ve uyku düzeni oldukça önemli.
#ÇOCUKKoronavirüs salgını nedeniyle online eğitime geçen ve Haziran ayında kapatılan okullar, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yaptığı en son açıklamaya göre 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle yeniden açılacak. 21 Eylül’de ise Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen sınıflarda yüz yüze eğitim başlayacak. Gerekli tüm tedbirlerin alındığı yeni eğitim yılında pek çok düzenleme olsa da ailelerin aklında “Çocuklarımızı nasıl koruyacağız” sorusu yer alıyor. Durumun hem psikolojik hem de sağlık tarafını sizler için detaylıca ele aldık.
#ÇocukTatil anlayışımız da pek çok şey gibi pandemiyle birlikte değişti. Daha güvenli olduğunu düşündüğümüz için uzun mesafelerde bile artık kendi aracımızla yola çıkmayı tercih ediyoruz. Siz de böyle bir yolculuk düşünüyorsanız, yolda abur cubura teslim olmayın; üç saatten fazla aç kalmayın ve ana öğünleri atlamayın.
#SeyahatÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergül Bolat, yaz aylarında çocuklarda sıkça görülen ishalle ilgili aileleri uyardı. Bolat, “Bu dönemde çocuklar için asıl tehlikeli olan durum, ishal ve kusmadır. İshal ile birlikte kusma, vücutta ciddi oranda sıvı kaybına yol açmaktadır. Önlem alınmazsa böbrek yetmezliğine yol açabilecek ciddi tablolar ortaya çıkmaktadır” dedi.
#Yaz İshali1970’lerde işçilerle tarlaya, inşaata giden sefertası günümüzde yeni modelleriyle plazaların yolunu tutuyor. İşyerine kendi yemeğini götürenlerin sayısı artınca uzmanlardan pratik ve sağlıklı öğün önerileri aldık: “Salatanın sosunu ayrı taşıyın, yoğurtla öğününüzü dengeleyin...”
#GazetehaberleriRamazan ayı içerisinde olduğumuz şu günlerde oruç tutmanın etkisiyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi mide-bağırsak problemlerinin görülme sıklığı da artabiliyor. Aynı zamanda birçoğumuz koronavirüs sebebiyle haraketli hayatlarımıza ara verip günün büyük bir kısmını evde geçiriyoruz. Dolayısıyla bu günlerde hareketsizlik, düzensiz yaşam tarzı, kötü beslenme ve stres de birçok sindirim problemine yol açabiliyor. Fakat bu dönemde yaşam ve beslenme şeklinizde yapacağınız bazı değişikliklerle bu problemleri azaltabilir veya bunlardan kurtulabilirsiniz.
#Şeyma YılmazMevsimine göre sebze ve meyve tüketmenin ne kadar önemli olduğunu bilmeyenimiz yoktur. ''Pek çok sebzede pişirildikten sonra vitamin ve mineral değerinde oldukça ciddi azalmalar meydana gelir'' diyen Dr .Fevzi Özgönül, bahar aylarında sebze ve meyvelerin nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.
#Bahar MeyveleriCorona Virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emin Mindan, "Saf C vitaminini yüksek dozda almamız gerekir" dedi. Mikropların mukozalardan geldiğini belirten Dr. Emin Mindan, “Mukozaların güçlü olması lazım. Güçlü olması için C vitaminin yanı sıra probiyotik almamız lazım. Yani dost bakteriler içeren yiyecekler tüketmemiz lazım. Bunların arasında geleneksel gıdalarımız turşu, boza, sirke, tarhana, salça, kefir gibi gıdalar yer alıyor. Bunlar probiyotik kaynaklarıdır bunlar bağırsaklardaki düzeni sağlıyor ve koruma sistemimizi güçlendiriyor” diye konuştu.
#KoronavirüseKışa hazırlık dönemi olan sonbahar mevsimi, yorgunluk ve halsizlik gibi kronik rahatsızlıkların sıklıkla yaşandığı bir mevsim. Sağlıklı beslenmenin bu tür rahatsızlıklara karşı en önemli savunma silahı olduğunu belirten Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, sonbahar mevsimini sağlıklı geçirebilmek için yapılması gerekenleri anlattı.
#Sonbaharda Nasıl Beslenmeli