Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük ahşap yapısı olan Büyükada Rum Yetimhanesi’nin bahçesindeki 1000 metrekarelik ilkokulun restorasyonuna Anıtlar Kurulu’ndan onay çıktı. Yetimhane Restorasyon Projesi Koordinatörü Laki Vingas, “Ana bina ile ilgili de izin süreçleri devam ediyor” dedi.
#Büyükada Rum Yetimhanesiİstanbul’da 2 gün etkili olan lodosta 4 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı, yüzlerce çatı ve ağaç devrildi. Ancak tarihi yapılara hiçbir zarar gelmedi. Yıllardır çökme tehlikesi bulunan Büyükada’daki 123 yıllık Rum Yetimhanesi de saatteki hızı 130 kilometreyi bulan lodosu zarar görmeden atlattı.
#Rum YetimhanesiFransız Mimar Alexander Vallaury tarafından 1898’de inşa edilen 'Prinkipo Palas' oteli, ruhsat verilmemesi üzerine 1900'lerin başında bir Rum tarafından satın alınarak yetimhane olarak kullanılması şartıyla Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne bağışlandı.
#GazetehaberleriYıllardır restore edilmeyi bekleyen ve çökmek üzere olan Büyükada Rum Yetimhanesi'nin dijital belgeleme ve rölöve çalışmaları tamamlandı. Çalışmalardan elde edilen dijital belgelere DHA ulaştı. 123 yıllık tarihi yapı aslına ve tarihi dokusuna uygun olarak restore edilebilecek. 70 kişilik ekibin özel ekipmanlarıyla yürüttüğü çalışmada yapı milim milim yeniden çizildi. Yetimhane binasının harabeye dönen içi de uzun süre sonra ilk kez görüntülendi. BİMTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nazım Akkoyunlu, ''Arkadaşlarımız oluşturduğumuz nokta bulutu ile yapıyı milim milim yeniden çizdi. Rölöve aşaması da yaklaşık 4 aylık bir süreç aldı'' dedi.
#İstanbulAvrupa'nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük ahşap yapısı olma özelliğini taşıyan Büyükada Rum Yetimhanesi, yıllardır yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. 1964 yılında kapısına kilit vurulan ve 50 yılı aşkın süredir kurtarılmayı bekleyen yetimhanenin restorasyonu için ilk adım atıldı. Yetimhanenin son hali havadan da fotoğraflandı.
#İstanbulBüyükada Hristos Tepesi’ndeki yetimhane binasını görenlerin ilk sorusu bu. Öyle ya; Boğaz kıyıları, ada sahilleri varken tepeye, orman içine kim, neden yapmış olabilir? İşte korunması için zamanın her gün biraz daha daraldığı bu dev mirasın etkileyici öyküsü ve bugünü...
#Büyükada Hristos TepesiAvrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci en büyük ahşap yapısı... Yapımında kullanılan keresteler Romanya’dan, kiremitler Marsilya’dan, kuzineleri Paris’ten getirildi. 1898’de, Orient Ekspres’le İstanbul’a gelen yabancı seyyahlara, ihtişamlı bir yazlık otel olarak inşa edildi ama kapılarını müşterilerine hiç açamadı. 1964’te kilit vurulana kadar yaklaşık 5 bin 750 Rum yetime yuva oldu. 54 yıldır tek bir çivi bile çakılmadı ve bugün artık yok olmanın eşiğine geldi. Çatısından geriye pek bir şey kalmadı, duvarlarında gedikler açıldı, zemininde çökmeler oluştu. Europa-Nostra ve Avrupa Yatırım Bankası tarafından, 2018 yılı ‘Tehlike Altındaki 7 Kültürel Miras Programı’na seçilen Büyükada Rum Yetimhanesi’nin, kuvvetli yağmur ve rüzgâra dayanacak fazla gücü kalmadı. Son durumunu fotoğraf ve videolarla belgeledik.
#AİHM1964’te yangın riski taşıdığı için kapatılan, 1997’de devlet tarafından el konulan ve 44 yıldır tek çivi çakılmadığı için enkaza dönen Büyükada Rum Yetimhanesi, Rum Patrikhanesi’ne devrediliyor. Patrikhane’nin avukatlığını yapan Kezban Hatemi, "Yargının bilinçli olarak verdiği ilk karar" dedi.
İstanbul’a turist olarak gidecekseniz, görülecekler listenizin ilk sıralarına Prens Adaları’nı yazın. Vapurla kolayca ulaşılabilen ve en çok ziyaret edilen Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada kentte yaşayanlara da ‘bir tatlı huzur’ yakalama ve çok uzaklaşmadan tatil yapabilme fırsatı sunuyor. Yaz boyu ziyaretçilerini morsalkımlar, mimozalar ve begonvillerle karşılayan adalardan önerilerimiz var.
#Uygar TAYLANBayramda İstanbul’u gezmek isteyenler için Hürriyet Ekler ekibi olarak adım adım Avrupa Yakası’ndaki en güzel rotaları yazdık, geçen hafta da önce Boğaz turu yapıp sonra da Anadolu Yakası’nı gezdik. Bu hafta Ege’deki balıkçı kasabalarında huzuru bulmanın, asırlık çınarların altında kitap okumanın, yemyeşil ormanlarda bisiklete binmenin, Akdeniz’de tertemiz plajlardan denize girmenin hayalini kuranları düşündük. Ve şehri terk etmeden tatile gitmiş gibi hissedebileceğimiz noktaları yazdık. Hadi gelin; Adalar’a, Beykoz’a, Rumelifeneri’ne, Anadolufeneri’ne doğru yola çıkalım.
#İstanbul’Un En Güzel Bahar RotalarıBüyükada deyince önce nefesimi tuttuğumu ve sonra kalp atışlarımın hızlandığını, beni tanıyan herkes bilir. Ada'nın çamla karışık bazen hanımeli kokusu, çocukluğumdan beri beni takip eden büyülü bir esanstır. Eylü-kasım arasındaki İstanbul Bienali'nin büyük kısmının Büyükada tarihine damga vurmuş köşk ve mekanlarda yapılıyor olması Ada'nın hala herkesi nasıl büyülediğinin göstergesi.
#BüyükadaŞeker Bayramı tatiline birkaç hafta var. Beş gün sürecek bu tatili nasıl geçirmek istersiniz? Evde kalıp bayram ziyaretleri yaparak mı, kendinizi şehir dışına atıp yorgun düşünceye kadar eğlenerek mi, dağ tepe bayır dolaşarak mı, yoksa huzur içinde, birbirinden güzel manzaralar görüp değişik yemekler yiyerek mi? Eğer tercihiniz sonuncudan yanaysa, işte Hürriyet Seyahat’in önerileri...