Her yıl binlerce bebek zamanından önce dünyaya geliyor. Kendileri küçük ama mücadeleleri büyük olan prematüre bebeklerde ciddi sağlık sorunları görülebiliyor. Bebeklerini bir an önce kucağına almak isteyen anne babaları ise zorlu bir süreç bekliyor. Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Esin Koç ile hem prematüre bebek bakımı konusunda dikkat edilmesi gerekenleri hem de prematüre ailelerinin cesaretini artırmak için düzenledikleri sergiyi konuştuk.
#Prematüre Bebek GelişimiPrematüre bebekler sağlık sorunları ile dünyaya gelebiliyor. Fakat bu sorunları farkındalık sahibi olarak aşmak mümkün. Prematüre bebekler için anne sütünün hayat kurtardığına, prematüre bebek konusunda uzmanlaşmış bir ekip ve iyi bir yenidoğan yoğun bakım süreci ile bebeklerin hayata tutunabildiklerine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İsmail Gönen, prematüre bebeklerin bakımını anlattı.
#Prematüre Doğan BebeklerYenidoğan çetesinin ardından pek çok aile, yenidoğan sağlığına ve bakımına ilişkin soruların yanıtlarını arıyor. İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Hemşirelik Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Şerife Kartal Erdost yenidoğan sağlığında dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı. Yenidoğanın bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım modelinde; iyileştirici çevre, pozisyon ve dokunma, beslenmenin iyileştirilmesi, aile ile iş birliği, cildin korunması, güvenli uyku, stres ve ağrının azaltılması hedeflendiğini belirten Erdost, “Yenidoğan yoğun bakım ünitesi hemşiresinin bakanlık tarafından sertifikalandırılmış olması gerekiyor. Yenidoğan hemşirelerinin gelişimsel bakımı uygulayabilecek yeterlilikte ve donanımda olması gerekir” dedi.
#YenidoğanTürk Neonatoloji Derneği, AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle anne/baba ile bebek arasında ten tene temas uygulamasını ülkemizde yaygınlaştıracak önemli bir proje başlattı. Proje hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, “Projemizin amacı ailenin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan bebeği ile ten tene temasının mümkün olan en erken zamanda sağlanabilmesi için gereken eğitim ve fiziksel koşulları sağlamak, uygulamanın sağlık ekibi, aile ve bebekler için sonuçlarını değerlendirmektir.” dedi.
#Sponsorlu İçerikBebekler bazen doğumla birlikte bazen de doğum sonrasında göz sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Gözlerde ortaya çıkan bazı belirtiler, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Fotoğraflarda bir gözün beyaz ışık saçması, hatta şaşılık bile bu belirtilerden biri… Peki bebeklerin gözlerinde fark edilen hangi değişiklikler hangi hastalığa işaret ediyor? Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın ile konuştuk.
#Bebek Sağlığıİstanbul'da 24 haftalıkken 650 gram doğan Zehra Demir'in boyu bir kalem kadardı. Anne karnından alınır alınmaz entübe edilip ısı ve nemi korumak için naylon torbaya sarılı bir şekilde yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ekipleri minik Zehra'yı yaşatabilmek için 211 gün mücadele verdi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Fahri Ovalı, “Adeta uçurumun kenarından döndü" dedi.
#Zehra Bebek37’nci haftadan önce doğan bebeklere prematüre deniliyor ve organları henüz tam olarak gelişmediği için kuvözde kalmaları gerekiyor. Son yıllarda dünyada prematüre doğan bebeklerin sayısında ciddi şekilde artış yaşanıyor. Türkiye'de de her 10 bebekten biri prematüre doğuyor. Peki bu duruma etki eden faktörler neler? Neden sayıları her geçen gün artıyor?
#Prematüre Doğum37 haftadan daha erken doğan bir bebeğin ebeveyniyseniz, son birkaç günü, haftayı ve hatta ayları dakika dakika yaşayarak, ağırlıklara, ölçümlere ve testlere odaklanarak geçirmiş olabilirsiniz. Normal doğumlara göre prematüre bebeklerin gelişiminde daha hassas olunması normaldir. Peki, prematüre bebek nedir, kaç kilo doğar? İşte prematüre bebek özellikleri ve gelişimi...
#Prematüre BebekBeklenen doğum tarihlerinden önce dünyaya gözlerini açan prematüre bebeklerin ailelerine uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Adnan Sarı, "Bebek yoğun bakımdan taburcu olduktan sonra bebeğin kontrollerini yeni doğan uzmanı veya bu konuda deneyimli çocuk doktoru yapmalıdır. Bebeğin göz ve işitme taramaları zamanında ve eksiksiz yapılmalıdır" dedi.
#PrematüreÖzel Egepol Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Hese Coşar, “Erken doğumdan kaynaklanan sağlık sorunları teknolojik donanımlı yenidoğan yoğun bakım üniteleri ve alanında uzman hekimlerle en aza indiriliyor” dedi.
#İzmirTürkiye’de her yıl yaklaşık 150 bin bebeğin prematüre olarak dünyaya geldiğini açıklayan Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Hese Coşar, “Erken doğumdan kaynaklanan sağlık sorunları teknolojik donanımlı yenidoğan yoğun bakım üniteleri ve alanında uzman hekimlerle en aza indiriliyor” dedi.
#PrematüreÜlkemizde her yıl 150 bine yakın bebek prematüre olarak doğuyor. Erken doğumla dünyaya gözlerini açan bu minikler maalesef pek çok sağlık sorunuyla karşılaşıyor. Peki, prematüre bebeklerin bakımı ve beslenmesi nasıl olmalı, anne babalar nelere dikkat etmeli?
#PrematüreTürkiye'de bebek ölümlerinin yaklaşık yüzde 65'inin prematüre doğumdan kaynaklandığını dile getiren Neonataoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Uraş, "10 bebekten 1'i prematüre doğuyor. Bu bebeklerin ileriki yaşlarda sağlık sorunları yaşamaması için kontrollerinin ilkokul çağına kadar aksatmadan yapılması gerekiyor" dedi.
#Prematüre BebekDünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada her yıl 15 milyon bebek, prematüre olarak doğuyor ve bir milyondan fazlası bir yaşını dolduramadan yaşamını yitiriyor. Neonatoloji (Yeni Doğan) Uzmanı Dr. Bora Baysal, “Erken doğan bebekler serebral palsili bebeklerin yüzde 45'ini, görme sorunu yaşayanların yüzde 35'ini, işitme ve bilişsel sorunlar yaşayanların ise yüzde 25'ini oluşturuyor” dedi.
#Prematüre Bebek DoğumuTürkiye’de doğan her 10 bebekten 1’i prematüre olarak dünyaya geliyor. Sağlıklı gelişimlerini tamamlama sürecinde bazı deri sorunları da yaşayabilen prematüre bebeklerin hassas ve duyarlı bir cildi olduğuna dikkat çeken Dermatolog Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü'nde, kullanılan bezden banyosuna kadar prematüre bebeklerin cilt bakımına dair önemli bilgiler paylaşıyor.
#PrematüreAnne ve baba adaylarının doğumunu sabırsızlıkla bekledikleri bebekleri, anne ya da bebekten kaynaklanan bazı rahatsızlıklar nedeniyle bazen zamanından önce dünyaya gelebiliyor. 38 haftanın altında doğdukları için prematüre olarak adlandırılan bu bebekler, zamanında doğan bebeklere göre; solunum, kalp, beyin, bağırsak ve gözler ile ilgili önemli sorunlarla karşılaşabiliyor; ilerleyen dönemde alerjik, fiziksel ve zihinsel sorunlar yaşayabiliyor.
#BebekPrematüre olarak dünyaya gelen bebeklerin özellikle ilk dönemlerdeki bakımı biraz daha fazla hassasiyet gerektiriyor. Erken doğumlardan sonra ebeveynlere büyük görev düştüğünü söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar, prematüre bebeklerin bakımının püf noktalarını açıkladı.
#PrematüreTürkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması verilerine göre doğum kilosu belirtilen çocukların %10’u ‘düşük doğum ağırlığına’ sahip... Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, konu hakkında detaylı bilgiler vererek, merak edilenleri açıkladı.
#DdaYeni doğan bebeğinizin sağlıklı ve mutlu olması en büyük dileğiniz… Hiç kuşkusuz gözlerinizi çocuğunuzdan, o ışıl ışıl parlayan minik gözlerinden alamıyorsunuz… Peki, gözlerinin içine sıkça baksanız da dikkatinizden kaçan bazı belirtiler olabilir mi?
#BebekAnne rahminde başlayan hayat hikayelerini, henüz olgunlaşma sürecine ulaşamadan tamamlamak zorunda kalan küçük hatta çok küçük parmak bebeklerin günü… 17 Kasım Dünya Prematüre Günü! Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Öğr. Şenol Bozdağ, prematüre bebekleri anlattı.
#Prematüre Bebek