Parafenilendiamin (PPD), Avrupa'da yasaklandı. Genellikle saç boyalarında kullanılan PPD, saç boyalarına koyu renk verme özelliği ve kalıcılık sağladığı için tercih ediliyor. Genellikle renkli veya kalıcı saç boyalarında, saç rengini değiştirmek veya grileri kapatmak için kullanılan PPD, saç telindeki melanin pigmentine bağlanarak saçın renk tonunu değiştirir. Peki, Avrupa'da yasaklanan Parafenilendiamin nedir? İşte, o detaylar
#ParafenilendiaminKokulu silgiler, rengârenk kalemler ve birbirinden ilginç kırtasiye ürünleri… Okul stresini eğlenceye dönüştüren kırtasiye ürünlerinin sahteleri, çocukların sağlığını bozabilecek tehlikeler içeriyor. Peki kırtasiye ürünü alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Veliler satın aldıkları ürünün güvenli olup olmadığını hangi yollarla tespit edebiliyor? Sahte ürünler çocuklarda hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#EğitimGeçtiğimiz günlerde İzmir’de evde saçını boyarken fenalaşıp hayatını kaybeden Deniz Demirbayraklı'nın, saç boyasına alerjik reaksiyon gösterdiği iddia edildi. Ölüm nedeni adli tıpta yapılacak otopsinin ardından belirlenecek olan Demirbayraklı'nın babası, kızının saçını ilk defa boyamadığını ve mevsimsel alerji dışında başka bir şeye alerjisi olmadığını belirtti. Peki saç boyası gerçekten böyle ciddi bir reaksiyona neden olabilir mi? Defalarca kullanılmasına rağmen bir gün aniden alerji gelişebilir mi? Uzmanlarla konuştuk...
#Saç BoyasıPpd testi mikropların tespit edilerek hastalıkların da net bir hal alması için yapılır. Genelde verem savaş dispanseri tarafından yapılsa da aile hekimleri ya da göğüs hastalıkları hastanelerinde de Ppd testi vardır. Ppd testi ile vücudunuzda tüberküloz mikrobunun olup olmadığına bakılarak verem hastalıklarının önlenmesi amaçlanır. Ppd testinin neden yapıldığı ve ne için yapılması gerektiği hakkında tüm detaylar.
#Sağlıklı YaşamCOVID-19 vakalarında gözlenen düşüş ve kısıtlamaların gevşetilmesiyle kendimizi pırıl pırıl parlayan güneşin altına atmak için sabırsızlanıyoruz. Ama dışarıda gezerken, bronzlaşırken, cildimiz güneşten zarar gördüyse mutlaka yapmamız gerekenler var. Bu hafta ‘güneşle dostluğumuzu pekiştirecek ipuçları’nı yazdım.
#PandemiDünyanın en büyük ilaç ve kozmetik şirketlerinden Johnson&Johnson, içinde kanserojen madde tespit edilen bazı güneş kremlerini toplatıyor. Karar şok etkisi yarattı! Zira, yüzbinlerce kişi hele de bu sıcak yaz günlerinde güneşin tadını dolu dizgin çıkarmaya çalışıyor. Plaj çantasının olmazsa olmazı da güneş kremleri! Birincisi; evinizde sayacağım güneş kremlerinden varsa hemen çöpe atın. İkincisi; hangi güneş kremi zararsız? Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın başka yolu yok mu? Onu da uzmanlarla konuştum.
#YAZARİngiltere’de yapılan bir araştırma, bazı güneş kremi markalarının üzerinde yazan koruma iddialarını karşılamadığını öne sürdü. Bu iddialardan yola çıkarak güneş kremleriyle ilgili merak edilen soruları uzmanlara yönelttik.
#Güneş KremiCOVID-19 vakalarında gözlenen düşüş ve kısıtlamaların gevşetilmesiyle kendimizi pırıl pırıl parlayan güneşin altına atmak için sabırsızlanıyoruz. Ama dışarıda gezerken, bronzlaşırken, cildimiz güneşten zarar gördüyse mutlaka yapmamız gerekenler var. Bu hafta ‘güneşle dostluğumuzu pekiştirecek ipuçları’nı yazdım.
#GazetehaberleriABD bir kez daha polis kamerasından yansıyan görüntülerle çalkalanıyor. Arizona polisinin şüpheli şahsı adeta kurşuna dizdiği anların görüntüleri ortaya çıktı. Polisin kendi yayınladığı görüntülerde silahlı olduğundan şüphelenilen kişinin 5 polis tarafından adeta kurşuna dizildiği dehşet anları açıkça yer alıyor.
#ABDVerem (tüberküloz) hastalığı genel olarak akciğerleri etkilemekte olan ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. İnsanlık tarihinin en eski hastalıklarından biri olan verem hakkında Uzman Hekimi Prof. Dr. Salih Emri ayrıntılı bilgiler verdi.
#Verem NedirGüneş kremlerinin önemine değinen Dermatoloji Bölümünden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Güneşten koruyucu kremler dışarı çıkmadan 30 dakika önce, tüm açıkta kalan alanlara sürülmeli ve 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır. Dudaklar unutulmamalıdır. Sadece yüz dikkate alındığında kabaca 3’de 1 çay kaşığı kadar sürülmelidir” dedi.
#Cilt SağlığıYazın cilt bakımında dikkat edilmesi gerekenler konusunda önerilerde bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Ada Bozkurt, “Yazın sadece plajda ya da havuz başında güneş koruyucu kullanmak, doğru aralıklarla ve yeterli miktarda koruyucu sürmemek en sık yapılan hataların başında gelmektedir. Güneş kremini yüze ¼ çay kaşığından az sürmek ve krem sürmenin verdiği yalancı güvenlik hissiyle güneşlenme saatlerini artırmak da en riskli diğer hatalar olarak göze çarpmaktadır” dedi.
#Uzm. Dr. Ada BozkurtVerem hastalığının en sık akciğerlerde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Serdar Erturan, "2-3 haftadan uzun süre öksürük, balgam, ateş, gece terlemeleri, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, soluk darlığı, göğüs ve sırt ağrısı, akciğer dışı verem hastalığı olanlar da o organa ait farklı belirtiler olabilir" dedi.
#VeremAlışveriş hayatında haftanın en önemli gelişmesi, Stefanel’in sağlığa zararlı boyar madde içeren tişörtleri geri çağırmasıydı.Giydiğimiz, üzerinde yattığımız, örtündüğümüz, yüzümüzü-vücudumuzu kuruladığımız kumaşlarda kullanılan tek sağlığa zararlı kimyasal madde azo boyarlar değil.
MANİSA’daki bir ilköğretim okulunda görevli Sosyal Bilgiler öğretmeni Ş.T.’nin yarıyıl tatilinde gittiği hastanede verem hastası olduğunu öğrenmesi üzerine dersine girdiği 225 öğrenciden, tüberkülin deri testi (PPD Testi) sonucu pozitif çıkan 64’ünün verem taramasına devam ediliyor.