Güncelleme Tarihi:
Birkaç yıl öncesine kadar verem aşısı doğumda yapılırdı ancak yenidoğan döneminde daha fazla yan etkiye yol açtığı görülünce, son yıllarda bebeğin iki ayı dolduktan sonra yapılıyor.
Sağlık Bakanlığı Genişletilmiş Bağışıklama Programı çerçevesinde Türkiye’de doğumdan 2 ay sonra yani 3. ayın içinde BCG aşısı yapılması önerilir ve hayat boyu sadece bir kez BCG ile aşılanması öngörülmüştür.
Verem aşısı 2 aylık bebeğin sol omzuna yapılacaktır. Birkaç hafta içinde aşı yerinde şişlik, ardından kabuklanma olacaktır. Bazen kabuk kalkıp kanayabilir veya akıntı olabilir. Aşı yeri, ciltte iz bırakıp iyileşir.
BCG sonrası genellikle 6-8 hafta içinde aşı yerinde iz oluşur. Bazen bu süre 3-6 ayı da bulabilir. Ancak iz oluşmasa da vücudun bağışıklık sistemi aşıya yanıt vermiş olabilir. Bu durumda, aşının etkisi ppd denilen cilt testi ile kontrol edilir.
BCG ( verem aşısı) dışındaki diğer tüm aşılar, bebeğin banyo yapmasına engel değildir. Ancak BCG sonrası aşı yerine 3 gün su değmemesi gerekmektedir.
Dr. Mehmet Kılıç, verem hastalığı ile ilgili merak edilen tüm detayları aktarıyor.
VEREM NEDİR?
“Mycobacterium tuberculozis”in neden olduğu çoğunlukla akciğeri tutan sinsi bir enfeksiyondur. Günümüzde halen kötü yaşam koşulları olan, bağışıklığı düşük evsiz insanlarda görülebilen ölümcül bir hastalıktır.
Etken insana havayolu ile bulaşır, hasta kişinin öksürmesi, aksırması ve hatta nefes alması ile kapalı ortamda solunum yolu ile sağlam insana bulaşır.
Hastalık yavaş seyirlidir. Uzun süren halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi gibi yakınmalar ile kendini belli eder. Zamanla öksürük ve balgam eşlik eder.
Hasta kişilerden etkenlerinin sağlam kişilere bulaşmasının engellenmesi, yaşam alanlarının düzenlenmesi (kalabalık, havasız enfekte ortamların oluşmasının engellenmesi). Hasta kişiyle temas olması halinde koruyucu ilaç kullanılması.
Zayıflatılmış Mycobacterium bovis etkeninden (sığır suşu) hazırlanır. Ülkemizde 2. ayını tamamlamış çocuklara sol koldan deri içine 0,5 ml uygulanır. Zaman içinde yara olup iz kalması beklenir bu şekilde aşının etkin olduğu kabul edilir. 3 aylıktan büyük çocuklara aşı PPD sonrası yapılır. PPD etkenin kişiyle temasını teyit eden bir deri testidir. Pozitif olması hastalık anlamına gelmez.
Canlı aşıların yapılmaması gereken durumlarda (bağışıklık sistemi zayıf olan, steroid tedavisi alan, ciddi alerjik rekasiyonu olan, ciddi yanık ve ağır hastalık durumlarında) aşı yapılmamalıdır.
Hafif ateş ve alerjik reaksiyon görülebilir.