Amasya denince aklınıza sadece elma gelmemeli artık... Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan kültür şehrinin yıldızı giderek parlıyor. Hazırlıklarına başlanan organize tekstil sanayi merkezinde binlerce kişiye istihdam sağlanması gündemde. Yeşilırmak’ın eski yeşil günlerine kavuşmasından çöp taksilerle şehri giderek daha da parlatmaya pek çok proje birbirini izliyor. Gelişmeleri öğrenmek, yeni projeleri konuşmak üzere geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı Mehmet Sarı ile bir araya geldim.
#Tülay DemirAmasya İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hakan Karaman: "Kral Kaya Mezarları'nın bulunduğu alan, şehre hakim bir noktada çıplak gözle, Yeşilırmak havzası, Selçuklu, Osmanlı mimarisi ve antik çağdan itibaren birçok medeniyeti bir arada görebileceğiniz bir konuma sahip. Geçen yıl gelen yerli ve yabancı turist sayımız 625 bin civarında. 2018 için öngörümüz 750 bin civarı bekliyoruz. 2023 hedefimiz ise bir milyon turiste ulaşmaktır" açıklamasında bulundu.
#Kral Kaya MezarlarıFERHAT İLE ŞİRİN AŞIKLAR MÜZESİ’NDE OKA GENEL SEKRETERİ MEVLÜT ÖZEN İLE BİRLİKTE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜNÜ İMZALAYAN AMASYA BELEDİYE BAŞKANI CAFER ÖZDEMİR, HARŞENA DAĞI VE PONTUS KRAL KAYA MEZARLARI'NIN UNESCO DÜNYA MİRASI GEÇİCİ LİSTESİNE ALINMASININ ARDINDAN DEVAM EDEN SÜREÇTE ESAS HEDEFİN KESİN LİSTEYE GİRMEK OLDUĞUNU BELİRTTİ.
İlk gördüğünüzde doğasıyla sarhoş eden, sokaklarında dolaşırken tarihiyle büyüleyen eskiyle yeninin bir arada, uyum içinde yaşadığı bir yer... Kuruluşu milattan önceye dayanıyor. Amasya’da keşfedecek o kadar çok şey var ki her anın tadını çıkarmak için birkaç gününüzü ayırın.
#SeyahatBirkaç kez gitmeye niyetlenip gidemediğim Amasya’ya nihayet yolumu düşürdüm ve şehir gezmeyi sevmeyen ben, bu defa hayran oldum. Kral mezarları, Yeşilırmak kenarındaki meşhur Yalıboyu evleri, Ferhat ile Şirin’in aşk sahnesi ve çok daha fazlası… Adım adım, yürüyerek, kaybolmadan gezebileceğiniz bu şehre ben yine gideceğim.
#HürriyetAMASYA’da bulunan ve 20 bin metrekare alanı kapsayan tarihi Harşena Dağı ve Harşena Kalesi’ne yaptırılan LED aydınlatma sistemi, büyüklük ve ölçek bazında Türkiye’nin en büyük açık alan aydınlatma sistemi olarak bir ilki gerçekleştirdi. Amasya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Faruk Aykutlu, "Harşena Dağı ve Kale’nin Aydınlatılması Projesi büyüklük ve ölçek bazında bakıldığında ülkemizde gerçekleştirilen en büyük açık alan LED aydınlatma projelerindendir" dedi.
#Amasya İl Özel İdaresiMilattan öncesine uzanan tarihi ve hayranlık uyandıran kral kaya mezarları, şehrin içinden akıp giden Yeşilırmak’ın güzelliği, Selçuklu ve Osmanlı izlerini bugüne taşıyan ahşap evleriyle, Amasya böyle bir keşif yolculuğu için ideal... İşte Amasya gezi notlarım...
#Amasya Gezi RehberiMilattan öncesine uzanan tarihi ve hayranlık uyandıran kral kaya mezarları, şehrin içinden akıp giden Yeşilırmak’ın güzelliği, Selçuklu ve Osmanlı izlerini bugüne taşıyan ahşap evleriyle, Amasya böyle bir keşif yolculuğu için ideal... İşte Amasya gezi notlarım
#AmasyaAmasya Harşena Dağı altından geçecek Ferhat Tüneli için kazı çalışmaları sürdürülürken, Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) Amasya Belediyesi’ni şikayet eden bir kişi dağ altında büyük bir hazine olduğunu öne sürerek alanın gözlem altında tutulmasını istedi. Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir de bu şikayet yazısını sosyal medyadaki hesabından paylaştı ve 'İddiaya gülüp geçiyoruz' dedi.
#AmasyaYolunuz bir pazar günü Amasya’ya düşer de yüzlerce insanın Yeşilırmak kenarında yürüdüğünü görürseniz şaşırmayın. Zira onlar Vali Halil İbrahim Daşöz öncülüğünde her pazar 5 km yürüyor. Görünüşte obeziteyle mücadele için yapılan bu yürüyüş ‘65 Bin Dev Öğrenci Projesi’nin sadece bir ayağı. Asıl hedefiyse Daşöz açıklıyor: Çocuklara değerli ve yeterli olduklarını hissettirip, gittikçe sevgisizleşen toplumda sevgi yolları açmak
Amasya, iki günlük kaçamaklar için biçilmiş kaftan. Osmanlı şehzadelerinin tahta hazırlandığı Şehzadeler Şehri, 7 bin yıllık geçmişi ile gövde gösterisi yapıyor. Bir cuma akşamı günbatımı saatlerinde girin şehre. Akşam kızıllığına boyanmış kaya mezarlarını gördüğünüzde büyüleneceksiniz.
İnsanlık tarihinin gizlerini barındıran çok zengin bir coğrafya Anadolu. Binlerce yıl boyunca her köşesinde farklı kültür yeşermiş, her uygarlık bir sonrakine sayısız miras bırakmış. Anadolu’da yolculuğa çıkmak, yaşadığımız toprakların zenginliğine tanık olmak kadar, bugünümüzü anlamamıza, sorgulamamıza da yardımcı oluyor. İşte size kültür turlarının duayeni Faruk Pekin’den dört alternatif rota.