Fotoğraflar: DepoPhotos, Pixabay
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2021 11:53
Amasya'daki Harşena Dağı'nın güney eteklerindeki anıt mezarlar, kent turizmine büyük katkı sağlıyor.
Helenistik dönemde, Amasya’yı İÖ.333’den İÖ.26’ya kadar başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait olan Kral kaya Mezarları, Harşena Dağı’nın güney eteklerine, kalker kayalara oyularak yapılmış. Hatuniye Mahallesi’nin dar sokaklarından ve tren yolunu geçerek çıkılan mezarların arasında, kayaya oyulmuş yollar ve merdivenler bulunuyor.
Yeşilırmak Vadisi boyunca, irili ufaklı 21 mezar olduğu bilinmekle birlikte bunlardan sadece birkaç tanesi günümüze gelebilmiş. Kaya Mezarlarının içlerinden çok, arkalarına oyulmuş geçitler dikkat çekici. Bu bölgedeki büyük mezarlardan birinin yanında, nehre kadar uzandığına inanılan bir tünelin başlangıcı bulunuyor. Kalker kayalara oyularak yapılan bu mezarlar yapı ve büyüklükleri itibarıyla kente hakim bir noktadalar. Kral Kaya Mezarlarının en büyüğü, galeri ve merdivenlerle çıkılan, batı yönündeki en son mezar. Bu mağaranın yüksekliği 15, genişliği 8, derinliği ise 6 metre. Mezar odasına girişi, diğer mezarlardaki kapılardan daha yüksek. "Büyük Kral Mezarı" olarak da adlandırılan mağara, cephe itibariyle pek çok tahribata uğramıştır.
Mağaralarda görülen kapaksız, 2-3 metre arasında değişen yükseklikte, kapıya benzeyen girişler, mağaraların ortak özelliği. Mağaraların etrafının geniş biçimde boş bırakılmasının amacı, mezarların tavaf edilmesi, bazılarında da kayalardan sızan suların hava ile teması ve mezar odasının korunmasının sağlanması.