Mensur eserler, olay, bildirme ve düşünce yazıları olarak üç ana başlıkta toplanır. Olay yazılarından biri olan romanlar ise üsluplarına ve konularına göre ikiye ayrılır. Konularına göre roman türleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Gotik / Fantastik 2- Polisiye 3- Korku & Gerilim 4- Tarihi 5- Sürrealist & Pikaresk roman. Polisiye roman nedir ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimHalk arasında daha çok ''cinayet ve dedektiflik romanı'' olarak bilinen polisiye romanlarında gizem ve gerilim ögeleri birlikte kullanılır. Bu tür romanların ana karakterlerini polisler, dedektifler ve seri katiller oluşturur. İlk polisiye roman ve yazarı hakkında detaylı bilgiler derledik.
#İlk Polisiye Roman Nedir?Polisiye roman sever misiniz? Evet diyorsanız size kitaplığınızın baş köşesine yerleştireceğiniz bir kitabı salık vereceğim: Erol Üyepazarcı’nın yirmi yılda yazdığı, iğne ile kuyu kazma deyişini hak eden Korkmayınız Mister Sherlock Holmes! Türkiye’de polisiye romanın 125 yıllık öyküsü (1881-2006).
Yakışıklı fiziğinin önüne geçen, insana güven veren, istikrarlı, derinliği olan, yaptığı müziğe ve edebiyata ruhunu katan, ince mizah algısı ve dingin yapısıyla yıllardır kemikleşen kitlesi olan Tuna Kiremitçi ile içten bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi bağıra çağıra şöhretine şöhret katma gayretinde olanlardan olmadı hiçbir zaman. Okul yıllarındaki zorlukları lehine çevirmeyi başarabilmiş bir sanat emekçisi olarak işinin kavrayıcı tarafını tercih etmiş. Gençlerden, barıştan, akıldan, hoş görüden yana… Yine bana değerler katan bir sohbeti sizlerle paylaşmanın gönül rahatlığı içindeyim. Yüzde Yüz ilham Veren Sohbetler’de sanatının güvenli sularında kendinizi bırakabileceğiniz yazar-müzisyen Tuna Kiremitçi ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikYakışıklı fiziğinin önüne geçen, insana güven veren, istikrarlı, derinliği olan, yaptığı müziğe ve edebiyata ruhunu katan, ince mizah algısı ve dingin yapısıyla yıllardır kemikleşen kitlesi olan Tuna Kiremitçi ile içten bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi bağıra çağıra şöhretine şöhret katma gayretinde olanlardan olmadı hiçbir zaman. Okul yıllarındaki zorlukları lehine çevirmeyi başarabilmiş bir sanat emekçisi olarak işinin kavrayıcı tarafını tercih etmiş. Gençlerden, barıştan, akıldan, hoş görüden yana… Yine bana değerler katan bir sohbeti sizlerle paylaşmanın gönül rahatlığı içindeyim. Yüzde Yüz ilham Veren Sohbetler’de sanatının güvenli sularında kendinizi bırakabileceğiniz yazar-müzisyen Tuna Kiremitçi ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1İngilizcede en çok kullanılan fiillerin başında gelen read kelimesinin ilk anlamı okumaktır. Örneğin: Read newspaper - Gazete okumak. Read kelimesi mecazen, göz gezdirmek, eğitim görmek ve bir konu hakkında bilgi sahibi olmak manasında da kullanılır. Bu sözcüğün içinde yer aldığı bazı tamlamalar ise şu şekilde sıralanabilir: 1- Reader - Okur / Eleştirmen 2- Read a meter - Sayaç okumak. Read fiilinin 2. ve 3. halini örnek cümlelerle derledik.
Alfa Yayınları’nın yeni edisyonu sayesinde Michael Dibdin’in yeni bir ‘Komiser Zen’ macerasını daha okuma fırsatı bulduk; ‘Ölü Lagün’ hem Zen dizisinin dördüncü kitabı hem de yazarın bütün eserleri arasındaki en başarılı üç romanından biri. ‘Zen’ polisiyeleri, ‘Siyasi polisiye nedir?’ sorusuna net bir yanıt veriyor.
#Michael DibdinD&R’ın kapalı oturum gerçekleştirdiği online söyleşilerinin son konuğu Türk edebiyatının en popüler ‘polisiye’ yazarlarından Ahmet Ümit oldu. Ümit, yazarlık serüveninden Nâzım Hikmet sevgisine, hazırlıkları devam eden 'Komser Nevzat' dizisinden annesinden yadigâr masallara kadar merak edilen pek çok konuyu sevenleriyle paylaştı.
#Ahmet ÜmitHayatında sinemanın her daim yeri olmuş bir kalem ustasıdır Murathan Mungan. Son kitabı 'Işığına Tavşan Olduğum Filmler’ izlediğimiz birçok yapıma farklı merceklerle bakmanın, ele almanın, sevmenin, katmanlarına ayırarak değerlendirmenin ipuçlarıyla dolu, zevkli ve öğretici bir okuma serüveni sunuyor. Mungan’la kitabından yola çıkarak sinema ve yedinci sanatın çeşitli koridorları üzerine söyleştik…
#Murathan MunganGeriye dönüş tekniği, daha çok tarihi romanlarda kullanılır. Yazarlar şimdiki zamanda yaşadıklarından dolayı eserlerinde de şimdiki zaman ağır basar. Bu etkiyi azaltmak için geriye dönüş tekniği kullanılır. Aynı zamanda çoğu zaman kişiler ve olaylar hakkında bilgi verilirken de kullanılabilir. Geriye dönüş tekniği nedir ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.
#Eğitim‘Paylaşılamayan Cinayet’, ‘Marlene’in Yetimi’, ‘Bir Kadın Bir Cinayet’ gibi romanlarıyla tanınan Melih Esen Cengiz, yeni kitabı ‘Tiraje’de 1920’lerde Karadağ’daki savaştan kaçıp İstanbul’a gelen sağır-dilsiz, kimsesiz küçük bir kızın, Tiraje’nin carpıcı hikâyesini anlatıyor. Cengiz, “Muhacir atalarımın hatırası hep kalbimde ve hafızamdadır. Bu nedenle romanıma oralardan başladım. Okurlar bu romanda, tarih boyunca insanların korumayı başardığı kardeşlik bilincine tanık olacaklar. İstanbul’un artık kaybettiğimiz insan zenginliklerine vurgu var romanın her sayfasında. Ayrıca insanın en büyük engelleri bile aşabileceğine dair inanç var. Ve bir kadının isterse neler yapacağına tanıklık ediyorsunuz. Geri planda da genç cumhuriyetin serpilip olgunlaşırken yaşadığı sıkıntıların bir kısmı önünüze seriliyor” diyor.
#Melih Esen CengizTarihi romanlarıyla tanınan İskender Pala, bu kez ‘A-71’ adlı fütüristik bir bilimkurguyla okur karşısında. Değişmekte olan dünyanın gelecek kodlarını, nano teknolojinin hâkimiyeti ile kalbi arasına sıkışmış bir delikanlının kaderine kilitleyen roman, Viyana Kuşatması’ndan 2071’e uzanıyor. Bilimin kötü emellerle kullanıldığında ne kadar tehlikeli olabileceğini anladığını vurgulayan Pala, “‘A-71’, bu kötücül fikirlerle hareket edenlerin dünyayı nasıl bir düzleme çekebileceğine dair bir roman” diyor.
#İskender PalaEdebi türler nesir ve manzum olarak ikiye ayrılır. Manzum eserler de kendi içerisinde olay ve düşünce yazıları olarak iki ana başlıkta toplanır. Olay yazılarından biri olan romanda, bir kişinin ya da topluluğun yaşadıkları, giriş - gelişme - sonuç bölümleriyle detaylı bir şekilde anlatılır. Anlatıcı türleri ve özellikleri nelerdir? Romanda kaç çeşit bakış açısı var detayları ile derledik.
Cevat Turan, ‘Kibele’nin Laneti’ adlı son romanında bir seri katilin ruhsal haritasının izini sürerek bir insanın neden öldürdüğünün cevabını arıyor. Romanı yazmadan önce gerçek bir seri katille de görüştüğünü belirten Turan, “Romanın tamamında esas aranan kör nokta ‘İnsan neden öldürür?’ sorusuna yanıttır. Amerikan seri katillerinin işleniş gerekçelerindeki takıntı, çıkış noktası ile işlenme biçimleriyle buradakiler arasında büyük farklar olması normal. Biz daha feodal alt bilince ve değerle sahibiz. Öfkemiz de, kavgamız da hâlâ feodal. Ancak katil karakterinin egosu, öfkesi, kişilik yapısı, empati yeteneğinin olmaması ve narsist kişilikleri benzerlik gösteriyor. Romandaki Mirza Hud karakteri işlediği bazı cinayetlerin başında ağlıyor mesela” diyor.
#Cevat TuranDuyguları, izlenimleri ve fikirleri okurlara aktarmak için kaleme alınan eserlere edebi metin denir. Bir metinde anlatımı zenginleştirmek için başta tezat, aliterasyon, mecaz-ı mürsel ve istiare olmak üzere birçok söz sanatı kullanılır. Fıkra, makale ve deneme gibi yazılarda ise düşünceyi geliştirme yollarına yer verilir. Edebi metin nedir, özellikleri ve türleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Edebi Metin Nedir?Okullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıAhmet Ümit, ustalığını konuşturduğu yeni romanı ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’nde polisiye, arkeoloji ve mitolojiyi harmanlıyor. Berlin’de işlenen bir cinayetin izleri sürüldükçe halka halka genişleyen hikâye, Bergama’ya, Helenistik kültürün mirasına doğru bir yolculuğa çıkarıyor okuru. Ümit, “Bu romanda asıl anlatmak istediğim Anadolu’daki Helenistik kültür. Muhteşem bir miras var bu topraklarda. Amacım bir kültürel iklim oluşturabilmek, farkındalık yaratmak” diyor.
#Ahmet ÜmitBiçem, yazarın hem mensur (düz yazı) hem de mazmun (şiir) eserlerde kullandığı üslup demektir. Bir metne ''neyi anlatıyor'' sorusu sorulduğunda içeriğini, ''nasıl ifade ediyor, nasıl anlatıyor'' diye sorulduğunda biçemini öğreniriz. Bir yazarın üslubu ne kadar özgünse eseri de aynı şekilde özgün kabul edilir. Biçem nedir? Metnin biçem özelliklerini örnek metinler ile birlikte derledik.
#Biçem Nedir?Usta yazar Prof. Dr. Üstün Dökmen, iki yeni kitabıyla okuyucusuyla buluşuyor. “Direksiyon” adlı romanında, düşünen insanı en çok meşgul eden konuları, özgürlüğü, mutluluğu ve aşkı zekice kurguladığı ve güçlü bir üslupla beslediği sürükleyici bir yol hikâyesiyle ele alıyor.
#Üstün DökmenPamuk "Son 10 yıldır karantina nasıl tutulur, karantinaya nasıl karşı çıkılmış, ilgimi çekmeye başladı. Bugün mikroplar hakkında hepimizin bilgisi var. Ama 19. yüzyılda insanlar bunlara inanmıyordu. Romanım da karantina tarihi ile ilgilendi" dedi.
#Orhan Pamuk4 Nisan’dan beri sokağa çıkamıyorlar. Eğitimleri evden sürüyor, arkadaşlarını ve sevgililerini çok özlüyor, görüntülü konuşmayla hasret gideriyorlar. Kimi anne-babasıyla daha çok sohbet ettiğini söylüyor, kimi de onlarla kurduğu iletişimin gittikçe zorlaştığını... Önceden de zaten ailesiyle dışarı çıkan 11-14 yaş ve kendi başına dışarı çıkan 15 yaş üstü gruplardan 26 gence ulaştık; “Sizi yakından tanımak istiyoruz” dedik.
#20 Yaş AltıKızıl Nehirler, Leyleklerin Uçuşu, Ölüler Diyarı, Son Av gibi çok okunan kitapların yazarı Jean Christophe Grangé, Institut Français organizasyonu ile Ankara Kitap Fuarı için başkente geldi. Grangé, yazarlık serüveni ve Türkiye'de Şubat ayında okuyucu ile buluşan "Son Av" kitabına ilişkin, değerlendirmelerde bulundu:
#Jean Christophe GrangéSon dönemde oldukça başarılı işlere imza atılan dijital platformlardan BluTV’nin yeni fenomeni olmaya aday polisiye dizisi Bozkır’ı, yönetmen Bahadır İnce (B.İ), senarist Levent Cantek (L.C), başrol oyuncuları Yiğit Özşener (Y.Ö) ve Ekin Koç (E.K)’la konuştuk. İlk bölümü 30 Kasım’da yayınlanacak dizi, şimdi Hürriyet Kampüs sayfalarında…
#BozkırJaponya’nın yaşayan en önemli yazarı ve son yılların ‘nöbetçi’ Nobel adayı Haruki Murakami, son romanı ‘Kumandanı Öldürmek’te sevgi ve yalnızlık, savaş ve sanat gibi kavramları işliyor. Murakami, 850 sayfalık romanında ‘Muhteşem Gatsby’ye saygı ve sevgisini de dile getiriyor.
#Kumandanı Öldürmek