Yüzyıllardır her tabakta bir hikâye anlatıyor İtalyan yemekleri. Bu hikâyeler bazen bir avluda kurutulan makarnanın kokusunda, bazen de odun ateşinde ağır ağır pişen bir et yemeğinin sıcağında saklıdır. Bugün de sizi, sofraların kahramanı olan bir İtalyan klasiğiyle tanıştırmak istiyorum: Costine di manzo, yani dana kaburga.
#Danilo ZannaArkestra’nın şef sahibi Cenk Debensason restoranın girişindeki alanı kapatıp keyfine göre bir şık bistro açtı. Gelenler çoğunlukla arkadaş grupları. Özel partiler düzenleyenler de çok oluyormuş. Yemeklerin de çoğu ortaya söylemelik, paylaşımlık tabaklar.
#Arkestraİtalyan mutfağı, tam anlamıyla bir lezzet cümbüşü! Sadece ürün çeşitliliğiyle değil, farklı tarzda lokantalarıyla da segmentasyon nasıl olmalı üzerine adeta bir pazarlama dersi veriyorlar. İtalya’nın bu birbirinden farklı tarzdaki işletmelerinin özellikleri neler, birlikte bakalım…
#Somer SivrioğluNarımor Butik Otel’in restoran şefi Atilla Heilbron, modern Türk yemeklerini yerel malzemelerle hazırlıyor. Hamur yerine ayva jölesi kullanarak yaptığı ravioli benzeri cevizli kereviz, kereviz çıtırlarıyla bir başyapıt. Dana kontrfile 2 gün tuza yatırılıp 1 gün kurutulmuş, baharatlı bir yağdan geçirilip pastırma gibi ince ince kesilmiş; mısır püresi, patlamış mısır, jalapeno turşusu gibi kullandığı diğer tüm malzemelerle bütünlük içinde...
#Atilla HeilbronKaraköy’de yeni açılan Aşeka’ya büyük beklentilerle gitmedim ama buradan çok hoşnut ayrıldım. Her şeyden önce mekânı sevdim. Sade ama rahat ve sohbet için çok uygun. Özellikle deneyin diyeceğim bir tadımlık var. Şefin Amerika’da keşfettiğini düşündüğüm ‘tater tots’. Ama oradakilerden bile iyiydi. Ne mi bu? Rendelenip buharda pişmiş patates... Kalıplarda soğutulduktan sonra dilimlenip kızartılıyor.
#Tater Totsİtalyan mutfağının sevilen garnitürlerinden olan polenta, mısır unuyla hazırlanıyor. Muhlamaya benzerliğiyle dikkat çeken polenta ülkemizde de özellikle et ve balık yemeklerinin yanında tüketiliyor. Peki, polenta nasıl yapılır? İşte, polenta tarifi, malzemeleri ve yapımı...
#Polenta1992, tesadüflerin yılıydı. Danimarka herkesi şaşırtıp Avrupa Şampiyonası’nı kazanırken ben de Portekiz’de ilk şeflik tecrübemi yaşıyordum. Masa üzerinde, tabak bile konmadan servis edilen tonbalığı ‘bife de atum’u burada tattım, bitip tükenmeyen gastronomi tutkumun temellerini attım.
#MoreiraValilik, belediye, kurum ve STK’lar misafirlerine, ziyaretlerde anı olması adına çeşitli hediyeler verirler. Son dönemde bu konuda güzel bir uygulama ile misafirlere bölgeyi, şehri, şehrin ürünlerini, şehrin ve ülkenin değerlerini anlatan kitaplar verilmeye başlandı.
#BursaMasterChef Türkiye dün akşam dokunulmazlık oyunu ile gündemdeydi. Dokunulmazlık oyunu kapsamında mücadele eden yarışmacılar, eleme adaylarını da belirledi.Takım oyunu ve bireysel dokunulmazlık oyunu ile mücadele eden MasterChef yarışmacıları, gecenin kazananını olabilmek ter döktü. Peki, MasterChef Türkiye dokunulmazlık oyununu kim kazandı? İşte, MasterChef eleme adayları ve dokunulmazlık oyununu kazanan isim
#Masterchef Kim KazandıPolenta tarifi, ana malzemesi mısır irmiği ile hazırlanan ve İtalya mutfaklarından gelen bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Damak lezzetimize yakın olan bu tarif, farklı peynirler kullanılarak da hazırlanabilir. Genellikle lapa olarak yapılan bu tarifi hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktalarında biri de pişirme aşamasında ocağın ısısının iyi ayarlanması. Peki, polenta nedir ve nasıl yapılır? İşte, polenta tarifi ve yapım aşamaları.
#Polenta NedirBu yazıya konu ülke ve şehirler, her yıl milyonlarca turistin aktığı kültleşmiş rotalar değil. Hiçbiri için uzun yollar kat etmeniz gerekmiyor. Gelin bu kez yakınları keşfedin. Rahatlıkla gidebileceğiniz, farklı kültürlerin arasına dalacağınız, tarihten ilginç izler yakalayabileceğiniz, doğasına hayran kalacağınız ve cebinize dost coğrafyalar... Bu bayramda ne yapacağınıza karar vermediyseniz bir son dakika rehberi olarak da bakabilirsiniz.
#Hesaplı RotalarZaferlerin, zedelenmiş güzelliklerin şehri Napoli son 10 yılda turist sayısını ikiye katladı, cinayet oranı yüzde 44 azaldı, sokaklardaki çöpler eskisi kadar sorun olmuyor... Elena Ferrante’nin napoliten romanları, film ve TV uyarlamaları Capri, Ischia ve Amalfi’nin yanı başındaki şehre ilgiyi artıradursun sanat, kültür ortamı, restoranları, barları canlılığını koruyor. Ve Vezüv Yanardağı eskisi gibi gürlüyor.
#NapoliRio gezginleri şaşırtacak pek çok özelliğe sahip. Aradığınız adresin kapısına kadar sizi götürenler, köle ticaretinin göz yaşartıcı izleri, Portekiz müziği eşliğinde buz gibi biranın ikram edildiği, şehrin en lezzetli yemeklerini pişiren kaldırım tezgâhları bunlardan bazıları. Rio, kumsallardan müzelere, kiliselerden pazarlara her köşede hakkındaki mitleri çürütüyor. Meraklı gezginleri kendisine çekiyor.
#Rio De JaneiroFasulye yemeklerine bir yenisini eklemek isteyenler için pratik bir o kadar da lezzetli bir önerimiz var: Fasulye ezmesi. Lübnan mutfağının en sevilen yemeklerinden humus ile benzer malzemelerden oluşan fasulye ezmesini dip sos olarak bile kullanabilirsiniz. Peki, fasulye ezmesi nasıl yapılır?
#Fasulye Ezmesiİsviçre’nin küçük dağ kasabası, Avrupa yüksek sosyetesinin gözde kayak tatili mekânlarından. 1960’larda ünlüleri ağırlamaya başladı. Fiyatlar baş döndürse de kentin İsviçre atmosferi, karları, spor tutkunlarını büyüleyen pistleri eskisi kadar cazip. Bu nedenle St. Moritz çağa ayak uydurma telaşından uzak: Badrutt’s Palace’da hâlâ piyanistin çaldığı müzik eşliğinde şampanyalar yudumlanıyor, kübik görünümlü Kulm’un kapalı havuzlarında dağ manzarası eşliğinde yüzülüyor, dik yamacın başındaki Suvretta’nın 1970’lerden kalma dekorasyonu henüz yenilenmedi. Yine de herkes hayatından memnun.
#St MoritzKanalların ayırdığı, köprülerin birleştirdiği minik adacıklarla varlık bulan, pastel renkli yapılarıyla bir tablo havasına bürünen eşsiz kenti günümüzden sıyrılıp, bir nebze Ortaçağ atmosferinde görmek, renklerin ve coşkunun kostümlerle, maskelerle birlikte salındığına tanık olmak için karnaval dönemi biçilmiş bir kaftan. Her yıl karnaval boyunca kente 3 milyona yakın turistin gelmekte olduğu da bunu güçlendiriyor.
#MaskeBüyüleyici ve yorucu bir şehir Venedik. Keşfetmek kolay değil. Sürekli hareket halinde olan şehir, modern sanatın önemli merkezlerinden birine dönüştü. Büyük Kanal boyunca açılan lüks otel ve pasajlar, yenilenen barlar ve restoranlar kentin yıldızını biraz daha parlattı. Bu kez Venedik’in popüler mekânlarını bir kenara bırakıp, az bilinen noktalarından bahsedeceğiz.
#VenedikTorino 2006 Kış Oyunları ‘Sestriere Kayak Merkezi’nde yapıldı. Tam 10 yıl sonra burada kayak merkezindeydim. Genelde olimpiyatların ardından hayalet bir yatırım merkezine dönen yerlerin aksine burası tam bir kayak cenneti olmuş. Pistler hâlâ olimpiyatlardaki gibi, tesislerin tamamı çalışıyor, üstelik Avrupa’daki pek çok merkeze göre konaklama, yeme-içme ve kayak ücretleri çok daha ucuz…
#SeyahatAteşli üriner enfeksiyonla hastaneye yatıp serumlar, sondalar filân bağlandığımda "Artık gidiciyim" demiştim. Meğer Moldova’ya gidiyormuşum... Biraz kendime gelince kaçıp sessiz, sakin, serin ve tabii ki ucuz bir yerde soluklanmak istedim. Bilmediğim bir yer olmalıydı ki bir şeyler de öğreneyim. Sonunda gideceğim yeri buldum ve yola koyuldum. Hadi düşün peşime... Adres; Gece kulüpleriyle ünlü Kişinev...
#Kişinev