Önce iflas etti, ardından eşini kaybetti. Geçirdiği zor zamanları geride bırakmak üzereyken gizemli bir biçimde yaşamını yitirdi. Dünya edebiyatının en tanınmış isimlerinden birinin ölümü, aradan geçen bunca yıla rağmen bir türlü aydınlatılamadı. Üstelik bu durum gizem, yazarın ününün katlanmasını sağladı. İşte 175 yıllık gizemin ayrıntıları...
#GizemDünya ahalisi bu hafta New York’ta, Birleşmiş Milletler’in 79. Genel Kurul oturumunda buluşurken biz de uluslararası ilişkilerin adeta içine doğmuş bir isimle, Prof. Deniz Ülke (Arıboğan) Kaynak ile bir araya geldik. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel dünya meselelerine göz attık. Deniz Hoca, “21. yüzyılda üç küresel kriz yaşadık: 11 Eylül, 2008-2009 ekonomik krizi ve pandemi. Dördüncü kriz dijital, siber alanda yaşanacak. Siber dünya devlet dışı aktörler için serbest bir alan. Yeni bir ‘Magna Carta’ imzalanması konuşuluyor” diyor...
#Deniz ÜlkeOnları dinlerken tanışıp, evlenip yıllar sonra bu kez yanlarında çocuklarıyla konserlerine gidenler var. Kimi de kardeşine, yeğenine devretmiş bayrağı. Yeni albümü ‘Antroposen 002’yi yayımlayan maNga’yla bir araya geldik ve 20 yılın sonunda grup olarak dimdik ayakta kalmayı nasıl başardıklarını konuştuk.
#Meltem FIRATLIEski erkek arkadaşı tarafından 16 kez bıçaklandıktan sonra mucizevi bir şekilde hayatta kalan genç ilkokul öğretmeni, kendini bir hayaletin kurtardığını iddia ediyor ve saldırıdan bu yana 'gölge insanlar' gördüğünü söylüyor.
#Eilish PoeAmerikalı usta korku edebiyatı yazarı H. P. Lovecraft, başyapıtı ‘Deliliğin Dağlarında’da, Antarktika’da Himalayalar’dan daha yüksek dağların ortasında yer alan garip, devasa yapıların uzaylı mimarisini keşfetmeye cesaret eden okurlarına delirmeyi vaat ediyor.
#Deliliğin DağlarındaD&R’ın kapalı oturum gerçekleştirdiği online söyleşilerinin son konuğu Türk edebiyatının en popüler ‘polisiye’ yazarlarından Ahmet Ümit oldu. Ümit, yazarlık serüveninden Nâzım Hikmet sevgisine, hazırlıkları devam eden 'Komser Nevzat' dizisinden annesinden yadigâr masallara kadar merak edilen pek çok konuyu sevenleriyle paylaştı.
#Ahmet ÜmitAdli tıp uzmanı ve yazar Prof. Dr. Sevil Atasoy ‘Cinayet Kokusu’nda gerçek seri katillerin hikâyelerinin peşine düşüyor. Seri katillerin bilinmeyenlerini sunarken, olay yeri inceleme ve adli bilimlerin katili bulmadaki becerisini ve tekniğin tarihsel gelişimini de aktarıyor.
#Sevil AtasoyArjantinli yazar Silvina Ocampo ‘Söz’de bir deniz yolculuğu sırasında transatlantikten düşen bir kadının zihninden geçen anılarını kısa hikâyeler aracılığıyla sergiliyor. Yazar ile yazdıklarının ‘okyanus’ içerisinde birlikte sürüklendikleri ve uyum içinde devindikleri etkileyici bir metin.
#Silvina OcampoBilinç akışı, sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan bilinç akışı nedir öğrenebilir ve nasıl kullanıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bilinç Akışı nedir? Tekniği nasıl kullanılır? Edebiyatta Bilinç Akışı kullanan yazarlar hakkında detayları derledik.
#Sözlük27 yaşındaki Kanadalı ressam Anna Weyant'ın Instagram'ında sergilediği ve plajda 400 dolarak sattığı tablolarının değeri üç yıl sonunda 1,6 milyon dolara ulaştı. Peki ama dudak uçuklatan bu başarı nasıl geldi? İşte film gibi bir hikâye...
#Resim SanatıMitolojik bir kahraman olan Odysseus, genellikle Truva Savaşının anlatıldığı öykülerde geçer. İstemediği halde savaşa zorla götürülen Odysseus, düşmanlarını yenmek için Truva atı yapılmasını önerir. Yapılan Truva Atı'nın içine mevzilenen askerler, gece olduğunda dışarı çıkarlar ve uykuda olan düşmanlarını alt edip savaşı kazanırlar. Kolları Bağlı Odysseus eserinin hem özetini hem yazarına dair bilgileri detayları ile derledik.
Kişilik bozukluğu filmlerinde, paranoyak, şizofren ve obsesif kişilerin yaşadıkları anlatılır. Psikolojik gerilim ve psikolojik dram türündeki filmlerde olaylar kadar karakterlerin iç dünyası da önemlidir. İnsan psikolojisinin derinliklerine inen bu yapımlarda antisosyal ve sınırda kişilik bozukluğu olan karakterlere de yer verilir. En çok izlenen kişilik bozukluğu filmlerini derledik.
Öykü ve roman yazımında kullanılan pek çok farklı yazım tekniği bulunmaktadır. Bu teknikler pek çok özellik bakımından farklılık göstermektedir. Bunlardan birisi de bilinç akışı tekniğidir. Türk ve Dünya Edebiyatında bu tekniğe göre yazılmış birçok roman ile karşılaşmak mümkündür. Peki, bilinç akışı tekniği nedir ve özellikleri nelerdir? Bilinç akışı tekniği kullanan yazarlar ve romanları sizlere detaylıca derledik.
#EğitimMensur eserler, olay, bildirme ve düşünce yazıları olarak üç ana başlıkta toplanır. Olay yazılarından biri olan romanlar ise üsluplarına ve konularına göre ikiye ayrılır. Konularına göre roman türleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Gotik / Fantastik 2- Polisiye 3- Korku & Gerilim 4- Tarihi 5- Sürrealist & Pikaresk roman. Polisiye roman nedir ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Eğitim‘Ölülerle Uzlaşmak’ Margaret Atwood’un Cambridge Üniversitesi’nde verdiği Empson Konferansları’nda yaptığı konuşmalardan oluşan, yazmak üzerine bir kitap. Altı bölümden oluşan anlatıda Atwood yazmaya dair, kendini endişelendiren her şey üzerine konuşuyor.
#Margaret AtwoodKitap okuma zevkini lezzetli yiyecekler, mis kokulu kahveler ve sıra dışı dekorasyonla bir araya getiren kitap-kafeler, şehrin karmaşasından uzaklaştırıp bambaşka dünyalara götürüyor insanı. Sonbaharla birlikte soğuyan havalar nedeniyle iç mekânlarda daha çok vakit geçirdiğimiz bugünlerde kitabımız ve kahvemizle baş başa kalabileceğimiz en iyi 10 adresi jürimize sorduk!
#Kafe