Plazma haberleri sayfasında Plazma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2261 Plazma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Plazma tedavisinin bir diğer adı PRP, yani plateletten zengin plazma olarak bilinir. Platelet dediğimiz hücreler vücudumuzda bir kanama olduğunda pıhtı oluşturarak kanamayı durdurmaya yararlar. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar gösterdi ki bunlar sadece kanamayı durdurmakla kalmıyor, aynı zamanda içlerindeki bazı kimyasal faktörlerle dokuların beslenmesine de yardımcı oluyorlar. Bu özelliğinden faydalanarak plateletler birçok hastalığın ya da hasarlı dokuların iyileştirilmesinde başarıyla kullanılmıştır. Bunun için kişinin kanından bir miktar alınır ve içindeki plateletler seçilerek tedavi edilmek istenen yere tatbik edilir. İşte bu işleme PRP tedavisi ya da plazma tedavisi diyoruz.
#Plazma TedavisiKızılay Kocaeli Şube Başkanı Cengiz İpek, son dönemde kan bağışı sayısında ciddi bir düşüş olduğunu belirterek, "Kan stoklarımız önemli ölçüde düşmüş vaziyette. Kritik eşiğin altına indiğimizi söyleyebiliriz" diyerek, kan bağışı çağrısında bulundu.
#Kızılay Kocaeli Şube Başkanı Cengiz İpekPandeminin başında sürekli plazma çağrı ve bağışı yapılıyordu. Bu halen devam ediyor mu? Yoksa bir deneme yöntemi olarak uygulandı, sonra bitti mi? Sessiz taşıyıcılardan nasıl sakınabiliriz? 65 yaş üzerine uygulanan ‘Gittiğin yerde bir ay kalma kuralı’nın amacı neydi? İşte cevaplar.
#GazetehaberleriKızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, sosyal medyada plazma bağışı için ödül mesajlarına dikkat çekerek, "Kızılay, donör olabilecek bütün vatandaşlarımızla doğrudan iletişim kuruyor zaten. Hiçbir özel hastane ya da hasta yakını, plazma bağışında bulunacak kişiler için para ya da ödül vaadiyle çağrı yapmamalı. Bu hem etik değil, hem de müeyyidesi var. Lütfen vatandaşlarımız böyle şeylere tevessül etmesin. Zaten birinci dereceden yakını değilse bağışçı ve hasta kesinlikle bir araya gelmemeli ve bu süreç anonim bir şekilde yürütülmeli" dedi.
#PlazmaAntalya'da Corona Virüs hastalığını yenen Çağlar Çolak'ın (27) plazma bağışında bulunduğu 78 yaşındaki hastanın Corona Virüs testi negatife döndü. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, "Şu an hastamızın sağlık durumu iyi. Bu güzel bir gelişme" dedi.
#AntalyaKocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde kurulan laboratuvarlarda, koronavirüs tedavisi görüp, iyileşen kişilerden alınacak plazmalarda bulunan antikorlar, kritik durumda olan hastaların tedavisinde kullanılacak.
#Kocaeli ÜniversitesiÇin'den sonra yeni tip Corona Virüse karşı plazma tedavisi dünyada Çin'in ardından ilk kez Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde başladı. Virüse karşı yüzde 80 başarı elde edilen tedavi için Corona Virüs bulaşması nedeni ile tedavi görerek taburcu edilen kişilerden, tedavisi devam eden hastalara plazma bağışlaması isteniyor.
#KoronavirusHollywood’un gelmiş geçmiş en büyük oyuncularından biri hatta artık ilerleyen yaşından dolayı bir “yaşayan efsane” olarak anılıyor. Birçok sinema sever onu hâlâ unutulmaz Big Lebowski filminde canlandırıldığı pervasız ama sempatik “Dude” yani “Ahbap” rolüyle hatırlıyor.
#Jeff BridgesYaşlanmayı durdurduğu ya da yavaşlattığı iddia edilen ürün ve tedavilere her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak geçen hafta, bu konuya 'takıntılı' olmasıyla tanınan teknoloji milyarderi Bryan Johnson'ın Instagram'da paylaştığı bir yöntem gündem oldu. Peki normal koşullarda hayatı tehdit eden bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bu yöntem yaşlanmayı durdurabilir mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkABD’nin Minnesota eyaletinde yaşayan iki çocuk annesi Phoenix Nightingale (32), uzun süredir ‘vampir hastalığı’ olarak bilinen akut aralıklı porfiri hastalığı ile mücadele ediyor. Nightingale, bugüne kadar 480’den fazla atak geçirdiğini ve bu atakların doğumdan bile daha acı verici olduğunu ifade ediyor. Güneş ışığından kaçınmak zorunda kalan Nightingale, aynı zamanda sarımsak gibi birçok besini de tüketemiyor. Peki porfiri hastalığı neden oluyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı nedir? Uzm. Dr. Ekin Kırcalı, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGünümüzde yüz gençleştirme operasyonlarına olan ilginin giderek hız kazanmasıyla birlikte ameliyat olmaktan çekinen kişilerin ameliyat gerektirmeyen yöntemlere başvurduklarını belirten Op. Dr. Cenk Melikoğlu, ameliyatsız yüz gençleştirme yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
#1Dang humması ölümcül olabilir, ancak çoğu vakada hafif seyretmektedir. Hastalık, enfekte sivrisineklerin ısırması ile bulaşır ve insandan insana bulaşması enderdir. Hastalığın önlenmesi için sivrisinek kontrolü önemlidir. Şiddetli grip benzeri semptomlarla kendisini gösteren dang humması (dangue virüsü) hastalığı son zamanlarda Sri Lanka'da yayılarak onlarca kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Genellikle, tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, dang humması sık yolculuk yapan kişiler için risk oluşturuyor. Peki, dang humması nedir? Dang humması bulaşıcı mı? İşte, hastalık ile ilgili merak edilenler.
#DangSon yılların en meşhur cilt bakım uygulamalarından biri şüphesiz PRP ya da diğer bilinen ismiyle ‘vampir yüz bakımı’. Ancak PRP yaptırdıktan sonra HIV virüsü kapan kadınlarla ilgili yeni bir rapor, bazı kozmetik prosedürlerin güvenliği konusunda soru işaretleri yarattı.
#PRPHastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), menenjit ve ölüme yol açabilecek nadir bakteriyel hastalıklara neden olan invazif meningokokal vakalarında artış olduğu konusunda uyarıda bulundu. 2023’te ABD'de 422 vaka bildirildiğinin altını çizen CDC, bu yıl şimdiden 143 vakanın rapor edildiğini, bunun da enfeksiyonların geçen yılı geçeceğine işaret ettiğine dikkat çekti. Peki bu hastalık daha çok kimleri hedef alıyor? Türkiye’deki durum nedir? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkTürkiye’de yaklaşık 5 milyondan fazla insan nadir görülen bir hastalık ile mücadele ediyor. Nadir hastalıkların bilinen en temel sebeplerinden biri akraba evliliği. Bu nedenle Türkiye, ne yazık ki nadir hastalık cenneti olarak değerlendiriliyor. Nadir hastalığa sahip birinin doğru teşhisi alması ise yaklaşık 7 yıl sürüyor. Her yıl Şubat ayı “Nadir Hastalıklar Farkındalık Ayı” olarak kabul edilirken Şubat ayının son gününde de Nadir Hastalıklar Günü olarak birçok etkinlik düzenleniyor.
#Araştırmacı İlaç Firmaları DerneğiHatay'ın İskenderun ilçesinde balon balığı yiyen 7 kişilik aileden Müfit Arslan (58) entübe edildi, 2'si çocuk 6 kişinin tedavisi sürüyor. Prof. Dr. Ahmet Sebe, "Müfit Arslan'ın durumunun kötü olduğunu belirtirerek, "Geldiğinde nöbet geçirdi, bilinç bozukluğu vardı. Genel durumu kötüleşince biz de entübe etmek durumunda kaldık" dedi. Sebe, "Bu balon balığının panzehiri yok. İçerisinde 'tetradoksin' dediğimiz özellikle balığın bağırsak ve karaciğerinde çok toksik bir madde var. Kişiler dokunmakla bile etkilenebiliyor" diye konuştu.
#Balon BalığıHatay'ın İskenderun ilçesinde balon balığı yiyen 7 kişilik aileden Müfit Arslan (58) entübe edildi, 2'si çocuk 6 kişinin tedavisi sürüyor. Prof. Dr. Ahmet Sebe, "Müfit Arslan'ın durumunun kötü olduğunu belirtirerek, "Geldiğinde nöbet geçirdi, bilinç bozukluğu vardı. Genel durumu kötüleşince biz de entübe etmek durumunda kaldık" dedi. Sebe, "Bu balon balığının panzehiri yok. İçerisinde 'tetradoksin' dediğimiz özellikle balığın bağırsak ve karaciğerinde çok toksik bir madde var. Kişiler dokunmakla bile etkilenebiliyor" diye konuştu.
#HatayHenüz 14 yaşındayken geçirdiği ameliyatla yaşamı değişen bir adam... Anne karnındaki bebekleri tehdit eden bir hastalık... Ve kurtulan milyonlarca hayat... James Harrison'ın hikâyesi genelde bu üç cümleyle özetleniyor ama fazlası da var. İşte ayrıntılar...
#Rhesus HastalığıBalıkesir'de yürüme ve hareket etmede güçlük çeken 130 kilo ağırlığındaki Sema Tekin'in (53) vücudundan ameliyatla 25 kilo yağ dokusu çıkarıldı. Ameliyatın ardından rahatlıkla yürüyebildiğini söyleyen Tekin, "Sağlığıma kavuşmanın mutluluğunu yaşıyorum" dedi.
#Sema TekinGüzellik ve sağlık endüstrisinde son yıllarda dikkat çeken konulardan biri de kordon kanının cilt bakımı ve gençleşme süreçlerindeki potansiyeli. Kordon kanı, doğumdan hemen sonra alınan ve zengin biyolojik içeriklere sahip olan bir sıvıdır. İşte kordon kanının güzellik dünyasındaki etkileri ve kullanım alanlarına dair merak edilenler...
#BAKIMKızıl Cin olayı sosyal medyanın gündeminde yer alıyor. Türkiye'de Kızıl Cin görülmesi olayı sonrası konuyla ilgili araştırmalar başladı. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin bazı bölgelerinde Kuzey Işıkları görülmüştü. Bu kez de gökyüzündeki gerçekleşen bir hava olayı olan Kızıl Cin Ege Denizi üzerinde görüldü. Sosyal medyada da tartışmalar yol açan gökyüzü olayı sonraı “Kızıl Cin nedir?” sorusu ile ilgili araştırmalar başladı. Kızıl cin (Red Sprite) fırtına bulutlarının üzerinde, yaklaşık 95 kilometre yükseklikte oluşan, kırmızımsı-turuncu renkte parlak, plazma benzeri parıltılara denir. Peki, Kızıl Cin ne demek, neden olur? Kızıl Cin hava olayı neyin habercisi neden olur? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Kuzey IşıklarıKutuplarda görmeye alıştığımız Kuzey Işıkları, bu kez Avrupa ve Türkiye’den gözlendi. Güneş’te önceki gün yaşanan patlamalarda olağandan çok yayılan plazmalar Dünya’ya çarptı. Önümüzdeki dönemlerde bunun artacağını söyleyen uzmanlar, bunun bizi tehdit eden bir durum olmadığını söyledi.
#Kuzey IşıklarıBİM aktüel ürünler kataloğu 27 Ekim 2023 satışta! BİM'de bu hafta cuma balıkçı hobi malzemeleri alışveriş severlerin beğenisine sunulacak. BİM'de bu cuma; DIJITSU 55 İNÇ UHD Smart TV - 9.399,00 TL, HP Notebook- 12.999,00 TL, Tesla Işıklı Plazma Küre- 229,00 TL, Polosmart Akıllı Saat- 399,00 TL, Olta Sehpası 179,00 TL, Tekli Olta Ayağı- 65,00 TL, Hobi Olta Seti- 499,00 TL, Balıkçı Makası- 49,50 TL, Balıkçı Çantası- 179,00 TL, Balıkçı Pensesi- 89,00 TL fiyatlarıyla bim online ve marketlerden temin edilebilecek. Bim'in ürünleri aynı zamanda bim.com.tr adresinden de ulaşılabiliyor. BİM'de bu hafta neler var? İşte, BİM aktüel 27 Ekim 2023 kataloğu ve fiyat listesi...
#BİM Aktüel Ürünler KataloğuFizik uzmanı Dr. Melvin Vopson kaleme aldığı makalede ve yayımladığı YouTube videosunda katı, sıvı ve gaz halleriyle bildiğimiz, dördüncü halini plazma olarak öğrendiğimiz maddenin beşinci halinin ‘bilgi’ olabileceğini anlatıyor. Vopson’un teorisi kanıtlanabilirse, fiziğin biyoloji, atomik fizik ve kozmoloji gibi dallarında yeni ve önemli açılımlar gerçekleşebilir.
#Umut Fırat Eroğlu