‘Kulüp’ dizisinin gördüğü ilgiyle birlikte, Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler de gündemde. Çalışmalarıyla 500 yıllık bu tarihin izini süren gazeteci-yazar Deniz Alphan’la Sefarad mutfağını konuşup tariflerini aldık. ‘Köklere Dönüş’ adlı YouTube video serisiyle, kaybolmaya yüz tutmuş birçok reçeteyi geleceğe aktarmayı hedefleyen Lian Penso Benbasat’tansa aile mutfağında öğrendiği lezzetleri dinledik.
#Sefarad MutfağıMevsimin güzeli pırasa bollaşıp tezgâhlarda yerini genişletti. Öyle bir sebze ki bahar sonuna kadar ne zaman istesek buluruz. BaBa ZuLa’nın şarkısında dediği gibi “Bu dünyada iki türlü insan var, pırasa sevenler ve pırasa sevmeyenler”. Sevenlere çok güzel tariflerim var.
#PırasaKış sebzesi pırasanın en bilindik hali zeytinyağlısı olsa da değeri pek bilinmeyen bu sebze ile sağlıklı bir o kadar lezzetli tarifler hazırlamak mümkün. Biz de içerisinde bulunan antioksidan sayesinde birçok hastalığa kalkan olan pırasanın en güzel tariflerinden birini derledik. İşte, pırasa köftesi tarifi
#Pırasa KöftesiBerlin’in en iyi 10 barından birinin İstanbul’a şube açması, bardağı taşıran son damla. Şehirde bir Berlin sevdasıdır, aldı başını gidiyor. Bakın baştan uyarıyorum: En son bu kafaya girdiğimizde, koca imparatorluk elden gittiği gibi, İstanbul’u da İngilizler işgal etti... Yine de “Nayn Daavud, biz seviyoğuz” diyenlerdenseniz, buyurun İstanbul’da, Alman sicimiyle asılma rehberiniz...
#Luzia İstanbulİstanbul başta olmak üzere büyük kentlerimizde, çok bilinen Fransız, İtalyan, Çin mutfaklarından örnekler sunan restoran çok. Ama dünya lezzetleri bunlardan ibaret değil ki. Afgan, Fas, Gürcü, Vietnam, Musevi ya da Meksika mutfakları ne olacak? Bunları yapan lokantalar maalesef yok ya da çok az. Biz de bu yemekleri merak edenler için yemek yazarı Ebru Omurcalı ile konuştuk.
Kaşer (Museviliğe göre yenilmesinde veya kullanılmasında sakınca bulunmayan helal ürün) sertifikasına sahip restoran Carne, Sefarad mutfağının yanında Akdeniz, dünya ve Türk mutfağından da yemekler servis ediyor. Kaşer kuralları gereği sadeliğin ön planda olduğu mekanın mönüsünde yüze yakın yemek var.
Yıl 1910... Dina, Kırklareli’nde Sefarad Yahudilerinden bir ailenin yedinci kızı ve son çocuğu olarak dünyaya geliyor. Sevecen bir aile ortamında ama savaşlar ve göçlerin olduğu bir dönemde büyüyor. Bu yüzden 14 yaşından beri sevdiği adamla o döneme göre çok geç sayılan 26 yaşında evleniyor.