Yeni bir araştırma, Mısır’daki en eski piramit olan Djoser Piramidi’nin, yaklaşık 4 bin 700 yıl önce 'hidrolik kaldırma' yöntemi kullanılarak inşa edildiğini öne sürdü. Araştırma, piramitlerin inşasında kullanılan tekniklerin sulama kanalları ve taş taşımada kullanılan mavnalardan faydalandığını gösteriyor. Peki bu mümkün mü? İşte araştırmanın detayları ve ortaya atılan yeni teoriler…
#Mısır PramitleriMısır gerek Kızıldeniz’in muhteşem sualtıyla gerekse binlerce yıllık piramitleri ve tapınaklarıyla mutlaka gezilip görülmesi gereken bir ülke. Bunda anlaşalım... Arap coğrafyasında daha önceki seyahatlerimden bildiğim üzere bu yolculuğun kolay geçmeyeceği belliydi. Vize sürecinde başladı ve katlanarak gitti. İki sırt çantalı kadın, tursuz ve arabasız Mısır’da ne yaptık? Zor muydu? Kesinlikle evet. Bu yazı biz gezginlerin nelerle karşılaşabileceğini anlatmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için bir rehber niteliğinde yazıldı...
#MısırŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliOrmanların içerisinde göze çarpan en görkemli ve güzel ağaçların başında çam ağaçları geliyor. Çamgiller familyasına mensup Çam ağaçları, kozalaklı bir ağaç olarak tanınıyor. Farklı ortam koşullarında yetişebilen ve ormanlarda bulunan bu ağaç türü hem yaz hem de kış aylarında yapraklarını korurken bunun gibi daha pek çok özelliğinin yanı sıra türleri ile de merak edilerek araştırılmaktadır. İşte çam ağaçlarına dair çam türleri ve çeşitleri nelerdir? Çam ağacı türleri nasıl ayırt edilir detayları ile derledik.
İnsanoğlu tarihte toplumların yönetim şekillerini oluşturabilmek adına birçok soysal, politik ve kültürel sistemler kurmuş ve bu sistemler insanların yaşayış şekillerini doğrudan etkilemiştir. Peki, bu sistemler arasında bulunan derebeylik nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? Derebeylik yönetim şekli ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Derebeylik Nedir Nasıl Ortaya Çıkmıştır?Beslenmede amaç; insanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna göre gereksinimi olan enerji ve besin öğelerinin her birini yeterli miktarlarda alıp, bunların kaynağı olan besinleri, besleyici değerlerini kaybetmeden işleyip tüketebilmektir. Enerji ve herhangi bir besin öğesinin yetersiz ya da aşırı alımları sağlığı olumsuz yönde etkiler.
#Akdeniz Diyetiİstanbul genelinde 3269 cami bulunuyor. Tarihi ve mimari izleri ile tarihin farklı dönemlerinden izler taşıyan bu yapılar manevi atmosferleri ile de ziyaretçilerinin gezmekten büyük mutluluk duyduğu mekanlar arasındadır. Bunlardan biri olan Yeni Cami gezi rotaları için alternatif bir seçenektir. Peki, Yeni Cami Nerede? Nasıl Gidilir? Tarihi Nedir? Özellikleri Nelerdir? Mimarı kimdir? İşte detaylar.
#Yeni CamiAmerika kıtasında kurulduğu günden bugüne şehir yaşantısının devam ettiği en eski kent olan Cholula aynı zamanda kiliseler şehri olarak da biliniyor. Bir efsaneye göre İspanyol fetihçi Hernan Cortes’in Cholula’da yılın her günü için bir kilise inşa ettirme emri gerçekleşmese de Cholula halen Meksika’nın en dindar şehirlerinden birisi. Kiliselerinin yanı sıra Cholula dünyanın en büyük piramidine de ev sahipliği yapıyor. İspanyolca adı Gran Piramide de Cholula olan piramit, Mısır’daki Giza Piramitleri’nin en büyüğü Keops Piramidi’nin hacim olarak neredeyse iki katı büyüklüğünde. Az bilinen ama mutlaka görülmesi gereken Cholula şehri gezi rehberi sizlerle…
#MeksikaAmerika kıtasında kurulduğu günden bugüne şehir yaşantısının devam ettiği en eski kent olan Cholula aynı zamanda kiliseler şehri olarak da biliniyor. Bir efsaneye göre İspanyol fetihçi Hernan Cortes’in Cholula’da yılın her günü için bir kilise inşa ettirme emri gerçekleşmese de Cholula halen Meksika’nın en dindar şehirlerinden birisi. Kiliselerinin yanı sıra Cholula dünyanın en büyük piramidine de ev sahipliği yapıyor. İspanyolca adı Gran Piramide de Cholula olan piramit, Mısır’daki Giza Piramitleri’nin en büyüğü Keops Piramidi’nin hacim olarak neredeyse iki katı büyüklüğünde. Az bilinen ama mutlaka görülmesi gereken Cholula şehri gezi rehberi sizlerle…
#MeksikaMeksika'nın Cancun bölgesine gidiyorsanız, birkaç Maya kalıntısı görmeden dönmemek lazım. Chichen Itza, Dünya’nın Yeni 7 Harikası’ndan biri olduğu için mutlaka görülecek Antik Maya şehirlerinden. Peki, ikincisi hangisi olmalı derseniz bizce Tulum! Çünkü Tulum Karayipler Denizi’ne nazır çok ihtişamlı bir antik şehir.
#MeksikaMısır deyince çoğunuz gibi benim de aklıma piramitler gelir. Nil kıyıları boyunca Sudan’dan İskenderiye’ye uzanan topraklara yaklaşık üç bin yıl boyunca hükmetmiş firavunların anıt mezarlarını gökyüzüne kat kat yükselen tonlarca ağırlıktaki taşları, karanlık, dar koridorlarıyla gizemli odaları, bu odalarda keşfedilen duvar resimleri ve paha biçilmez hazineleriyle hayal ederim. dünyanın en büyük heykeli olarak bilinen, insan başlı aslan gövdeli Sfenks’in koruduğu piramitlerin önünde fotoğraf çektirmekle kalmadım, onların fotoğraflarını da, bir mimarlık mucizesiyle karşılaşmanın heyecanıyla, çekmeyi denedim. İşte size Mısır gezi rehberi..
#Mısır“Biz de Mayalar gibi yok mu olacağız?” Binlerce yıl süren dünyanın en büyük uygarlığı bir anda yok olduğu için insanın aklına ister istemez bu soru geliyor. Cevabını ise hemen en baştan vereyim: Hayır. Mayalar gibi yok olmayacağız. Çünkü Mayalar da yok olmadı. Hâlâ varlıklarını sürdürüyorlar. İyi ama o zaman nerede ve nasıl? İşte size Mayaların izinde Güney Amerika rehberi...
#Guatemala Gezisi“Biz de Mayalar gibi yok mu olacağız?” Binlerce yıl süren dünyanın en büyük uygarlığı bir anda yok olduğu için insanın aklına ister istemez bu soru geliyor. Cevabını ise hemen en baştan vereyim: Hayır. Mayalar gibi yok olmayacağız. Çünkü Mayalar da yok olmadı. Hâlâ varlıklarını sürdürüyorlar. İyi ama o zaman nerede ve nasıl? İşte burası biraz da insanlığımıza ayna tutuyor.
#Verda ÖzerAlmanmaceraperest Andrej Ciesielski, Giza piramitlerini fotoğraflandırmakiçin Mısır’a gitti.Mısır’ın 4 bin 500 yıllık simgelerine tırmanmak yasak olmasına rağmen bugenç turist, hapse girme riskini göze alarak piramitlere tırmandı.Çöl ile piramitlerin nefes kesici manzarasını gözler önüne seren gençmaceraseverin fotoğrafları, Ciesielski’yi 3 yıllık hapse mahkumedebilirdi.146 metre yüksekliğe tırmanan turist genç, sorgulanmak üzere karakolagötürülerek ve ardından serbest bırakıldı.Üç yıl önce de Rus bir turist grubunun piramitlere tırmanması tepkiçekmişti.
#Yasağa