Orta ve Güney Amerika’da Mayaların izinde

“Biz de Mayalar gibi yok mu olacağız?” Binlerce yıl süren dünyanın en büyük uygarlığı bir anda yok olduğu için insanın aklına ister istemez bu soru geliyor. Cevabını ise hemen en baştan vereyim: Hayır. Mayalar gibi yok olmayacağız. Çünkü Mayalar da yok olmadı. Hâlâ varlıklarını sürdürüyorlar. İyi ama o zaman nerede ve nasıl? İşte burası biraz da insanlığımıza ayna tutuyor.

Haberin Devamı

İki hafta Orta ve Güney Amerika’da Maya uygarlığının izlerini sürdüm, anlamaya çalıştım. Zaman kavramının, takvimin, astronominin, matematiğin, mimarinin, sanatın ve daha birçok şeyin temelini atmış, binlerce yıl boyunca dünyanın en gelişmiş uygarlığı olmuş, zamanında dünya üzerindeki en yüksek ve en gelişmiş binaları dikmiş olan Mayalar... Nasıl oldu da bir anda yok oldular?

Aklımda bu soruyla gittim bu coğrafyaya. Ve cevabı gezerken buldum. Mayalar bugün hâlâ dimdik ayakta.

Orta ve Güney Amerika’da Mayaların izindeÜÇ BOYUTLU TAKVİM: PİRAMİTLER

Mayaların izini 15 gün boyunca anavatanları olan Meksika, Guatemala ve Belize’de adım adım sürerken anladım ki, hakikaten evrende hiçbir şey yok olmuyor. Her şey öyle ya da böyle, farklı şekillerde de olsa varlığını sürdürüyor. Orta-Güney Amerika’da birçok ülkenin nüfusunun çoğunluğunu hâlâ Mayalar oluşturuyor. Bu coğrafyada halen en az 6 milyon kişi bu uygarlığın dilini konuşuyor. 20’den fazla Maya dili varlığını sürdürüyor, piramitlerin etrafında halen yaşayıp ayinlerini yapmaya da devam ediyorlar. Tikal’deki Maya yerleşiminde bir ateş töreni canlı izlerken, kendimi sanki o günlere ışınlanmış gibi hissettim. Zaman kavramı sanki yok oldu. Geçmiş-bugün içiçe geçip o ‘an’da birleşti.

Haberin Devamı

Bu kadim halk dünyanın çeşitli çağlar yaşadığına ve her çağın felaketlerle bittiğine inanıyordu. Yalnız bunlar hiçbir zaman dünyanın sonu değildi. Gerek dünyada, gerekse evrende sadece birbirini takip eden olaylar zinciri vardı.

Asırlar boyunca Mayalar gökyüzünü, özellikle de Güneş’in hareketlerini çok yakından izlemişler. Güneş ışıklarının piramitlere vuruş açısı, hep pusulaları olmuş. Dolayısıyla piramitler onların birebir takvimiymiş. Zamanın 3 boyutlu izdüşümü. O yüzden bir Maya yerleşiminde yürürken, piramide tırmanırken binlerce yıllık bir takvimin sayfalarında geziniyor gibi hissediyorsunuz. Sanki canlı bir takvimin içinde kayboluyorsunuz. Zaman kavramını yitiriyorsunuz.

MAYALARA VEFASIZLIK

Haberin Devamı

Bu keşif turunda anladığım önemli bir şey ise, insanoğlu olarak ne kadar vefasız olduğumuz. Bugün sahip olduğumuz birçok şeyi Mayalara borçluyuz. Ancak buna rağmen hem onları tanımıyoruz hem de sahipleri oldukları topraklarda İspanyol sömürgesi olduktan sonra 2. sınıf vatandaş konumuna düşürülmüşler. Bugün hâlâ beyazlar tarafından aşağılanıyorlar. Sosyo-ekonomik olarak alt sınıflara mensuplar ve ne iş dünyasında ne de siyasette yer bulabiliyorlar.

İnsanoğluna, yani kendimize dair çoğu şeyi henüz keşfetmemiş olduğumuzu da daha iyi anladım bu gezide. En çok araştırılmış yerleşimlerde bile rehberimiz Sayat Turabik, “Şu anda gördüğünüz piramitler sadece okyanusta birer damla kadar” diyordu...

Haberin Devamı

Aslında hiçbir uygarlık yok olmuyor. Tabii bir koşulla: Geride kalanlara, insanoğluna bir iz bıraktıklarında. İyisi mi bize bıraktıkları izler için Mayalara içten bir selam yollayalım. Ve insanlık tarihine bırakabileceğimiz ize odaklanalım.

MAYALARIN ROTASI

Bu gezi için yaklaşık iki haftanızı ayırmanız gerekiyor. Meksika’ya şu anda mecburen aktarmalı gidip geliyorsunuz, ama Türk Hava Yolları yakında Meksika’ya direkt uçuş başlatacak.

Mayaları keşfinize Meksika’nın doğu kıyısında bulunan Tulum’dan başlamanızı öneririm. Mayaların okyanus kıyısında bulunan tek yerleşimi burada. Kalıntıların okyanus sularıyla kucaklaşmasını görmek tarif edemeyeceğim kadar büyüleyici... Tulum’u ziyaret etmek için Tulum’da da kalabilirsiniz ya da ‘Meksika’nın Antalyası’ olan Cancun’da geceleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yolculuğumda 2. durağım Mayaların en büyük yerleşimi olan Chichen Itza oldu. İçinde birçok piramit, tapınak ve sarayın bulunduğu Chichen Itza, bence Mayaların en görkemli, en haşmetli şehri.

3. durağım ise Uxmal ve Kabah yerleşimleri oldu. Ki buralar Yucatan eyaletinin başkenti olan Merida şehrinin yolu üzerinde. Mayaların en dik piramitleri Uxmal’de bulunuyor. Buradaki Sihirbaz Piramidi’nin üstünden etrafa serpiştirilmiş kalıntıları izlemek tarif edilemez bir keyif. Kabah’ta ise Maya dünyasının en ilginç binalarını görüyorsunuz. Buradaki piramitlerin o zamanlar bitkilerden elde edilen boyalarla rengârenk boyandığını düşününce çok daha büyüleniyorsunuz.

Haberin Devamı

Bir sonraki durağım ise Meksika’nın güney ucunda bulunan Palenque oldu. Yağmur ormanının içinde yer alan bu Maya yerleşimi de, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Palenque, bugün en çok sayıda Maya’nın yaşadığı Chiapas eyaletinde. Özellikle İspanyol işgalinden kaçan Mayalar bu yağmur ormanının içine saklanıp buradaki muazzam piramitleri inşa etmiş.

Meksika’dan Guatemala’ya geçmeden son durağım ise Bonampak’tı. Yani Amerika kıtasının Amazonlardan sonra 2. en büyük yağmur ormanı. Mayaların şehrine girmek için ormanın girişinde bizi burada yaşayan ve soyları tükenmek üzere olan Lakandon Mayaları karşıladı. Onların sürdüğü arabalarla bir saat kadar gittikten sonra yerleşime ulaştık. Buraya ilk giren Türk grup olduğumuzu duymak ise bizi çok daha fazla heyecanlandırdı.

Meksika’dan Guatemala’ya geçtiğinizde görmeniz gereken ilk Maya siti ise, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Tikal Ulusal Parkı. Burada da devasa bir yağmur ormanının içinde yer alan piramitler nefes kesici. 1665’te keşfedilmiş olan bu sitte binlerce piramit bulunuyor. Burası ticaret yollarının kavşağıymış. Dünyanın en yüksek binaları da uzun süre burada bulunmuş.

Orta ve Güney Amerika’da Mayaların izinde

UYGARLIĞIN DAĞILMA NEDENİ: KURAKLIK

Gelelim Mayaların çöküş sebeplerine... Her şeyden önce, kuraklık Maya uygarlığına son veren başlıca sebepmiş. 820’lerden sonra bölge 100 yıl süren bir kuraklık dönemine girmiş. 2. sebep olarak gösterilen teori ise, muazzam bir göktaşının Meksika’daki Maya yerleşimlerinin bir bölümünü kapsayacak şekilde düşüp büyük bir yıkıma yol açmış olması. 3. sebep; Mayaların komşularıyla aralarında çıkan savaşlar. 4.sü, kaynakları har vurup harman savuran yöneticileri. 5.si de kendi içlerinde, farklı şehir-devletleri arasında yaşanan savaşlar. 

Yazarın Tüm Yazıları