Hayatımızın içinde yer alan birçok şey için çok fazla enerji harcıyoruz. İş ve özel hayat arasında denge kurmaya çabalıyor, toplantıların yanında ailemizle zaman geçirmeye çalışıyoruz. Tüm bunların yanında cildimizin de pH seviyesini dengelemeye ihtiyacı olduğunu biliyor muydunuz?
#Cildin Ph Seviyesi NedirSon zamanlarda özellikle sosyal medyada kadın sağlığını tehlikeye atan pek çok denetimsiz ürün satılıyor. 'Vajinal detoks' adı altında satılan bitkisel karışımlar, inciler, buhar banyoları, yumurtalar ve buna benzer pek çok ürün hiç sorgulanmadan onlarca kadın tarafından sepete atılıyor. Vajina sağlığı için alternatif tıptan yardım alanlar, 'Bitkisel üründen zarar gelmez' diyenler, nasıl tehlikelerle karşı karşıya olduklarının farkında değiller… Biz de bu ürünleri ve olası zararlarını konunun uzmanları ile konuştuk.
#Vajinal DetoksTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere yaptığı işbirliği kapsamında faaliyete başlayacak olan su altı planörü glider cihazı Marmara Denizi’nde sürekli ölçüm yapacak. Deniz Kâşifi adını taşıyan cihazın önemini anlatan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Deniz Kâşifi’nin en önemli özelliği denizin her derinliğinden sürekli ölçüm alabilmesidir. Denizin biyoçeşitliliği, karbon tutma kapasitesi, oksijen oranı, oksijen üretim oranı ile ilgili çok daha doğru bilgilere ulaşmamızı destekleyecek ve son dönemlerde özellikle bir yönetici yönetişim mekanizması olarak geliştirdiğimiz denizlerin dijital ikizine de ciddi bir katkı vermiş olacak” dedi.
#Türkiye İş BankasıFermantasyon, geleneksek mutfağımızda en güzel saklama yöntemlerinden biri. Farklı mutfaklarda unutulmaz lezzetlerin var olmasını sağlayan bu yöntemşer besinler daha uzun süre saklanıyor ve faydalı hale geliyor. Peki Fermente nedir? Fermantasyon nasıl olur? İşte fermente edilebilen yiyecekler hakkında bilgiler...
#Fermente Nedirİstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Raif Mermutlu, İstanbulluları ilgilendiren önemli bir açıklamada bulunarak, "Eğer konutunuzda depo ve borular eskimemişse, kirlilik yaratmıyorsa musluk suyunu rahatça içebilirsiniz" dedi.
#İSKİDünyada en fazla tüketilmekte olan içeceklerin başına yer alan çay, kendi içinde birçok çeşide ayrılmaktadır. Siyah çaydan başlayarak bitkisel çaylara kadar her çeşit seçeneği ile sağlığa adeta şifa dağıtmaktadır. Sizin için çayın ne demek olduğunu, asit mi baz mı olduğunu ve çayın pH değerinin kaç olduğunu derledik.
#ÇAYVan Gölü'nde, yeni bir keşfe imza atıldı. Dalgıçlar, 30-40 metre uzunluğunda yeni mikrobiyalitler tespit etti. Van 100. Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim üyesi Dr. Mustafa Akkuş, dünyanın en büyük mikrobiyalitlerinin Van Gölü'nde olduğunu söyledi. Belgesel çekimleri yapan Ali Ethem Keskin ise ''Buradaki mikrobiyalitler çok farklı sanki uzayda bir gezegende gibisiniz hissini veriyor'' dedi. Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Dalgıç Cumali Birol da, ''Van Gölü’nde gizemini koruyan birçok faaliyetler var. Henüz keşfedilmemiş birçok eser var'' diye konuştu.
#BitlisDoğu Karadeniz Bölgesi'nde tarımda azot içerikli kompoze gübrelerin aşırı kullanımıyla asitleşen toprak verimsizleşti, meyve ve sebzelerde ürün kaybı yaşanmaya başlandı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Çay ve Çay Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Keziban Yazıcı, "Fazla gübre, fazla verim demek değildir. Fazla ve bilinçsiz gübreleme verim ve kalite kaybı ile topraklarımızın kirlenmesine neden olur” dedi.
#Doğu KaradenizDoğu Karadeniz Bölgesi'nde tarımda azot içerikli kompoze gübrelerin aşırı kullanımıyla asitleşen toprak verimsizleşti, meyve ve sebzelerde ürün kaybı yaşanmaya başlandı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Çay ve Çay Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Keziban Yazıcı, "Fazla gübre, fazla verim demek değildir. Fazla ve bilinçsiz gübreleme verim ve kalite kaybı ile topraklarımızın kirlenmesine neden olur” dedi.
#Doğu KazadenizDelikli yaprakları ile İsviçre Peyniri bitkisi veya maymun maskesi olarak da anılan bir tür devetabanı olan Monstera adansonii, en sevilen bitkiler arasındadır. Çizgi filmlerde gördüğümüz delikli peynire benzer ve çok eğlenceli bir bitkidir. Araceae ailesine ait bir tür olan Monstera adansonii’nin anavatanı Güney ve Orta Amerika’dır. Tırmanmayı seven Monstera adansonii, Monstera deliciosa yani bizim bildiğimiz devetabanının da yakın akrabasıdır.
#Monstera AdansoniiİTÜ Meteoroloji Bölümü Dr. Deniz Demirhan, perşembe ve pazar günleri için İstanbul'da asit yağmurunun beklendiğini açıkladı. Hava kirliliğinin asit yağmurlarında biriktiğini aktaran Demirhan, asit yağmurunun zararlı etkenlerine de değindi. Gündemde yer alan haberlerin ardından asit yağmuruyla ilgili araştırmalar da merak konusu oldu. Vatandaşlar asit yağmuru nedir sorusunun yanıtını araştırıyor. Peki, asit yağmuru nasıl oluşur? Asit yağmuru insanlar üzerinde zararlı mı? İşte, asit yağmuru hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Asit Yağmuru NedirHer yıl binlerce bebek zamanından önce dünyaya geliyor. Kendileri küçük ama mücadeleleri büyük olan prematüre bebeklerde ciddi sağlık sorunları görülebiliyor. Bebeklerini bir an önce kucağına almak isteyen anne babaları ise zorlu bir süreç bekliyor. Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Esin Koç ile hem prematüre bebek bakımı konusunda dikkat edilmesi gerekenleri hem de prematüre ailelerinin cesaretini artırmak için düzenledikleri sergiyi konuştuk.
#Prematüre Bebek GelişimiGazetecilik kuruluşu Orb Media’nın dokuz farklı ülkeden 250 plastik su şişesini incelediği araştırma, kaygı verici bir sonucu ortaya çıkardı: Şişelerin hepsinde plastik parçacıklar bulundu. Üstelik insan saçından bile daha kalın... Peki sağlıklı suya nasıl erişiriz? Plastik şişe suları içmek tehlikeli mi? İdeal pH değeri ne olmalı? Dünyadaki 132 su someliyesinden biri olan gıda mühendisi Ebru Erke ve tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzmanı Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle’ye sorduk
#SuTemmuz başında Avusturya’ya gittim. Gidişimin nedeni seyyahlık dürtüleri değil bir sağlık kampına girmekti. Ruhumun doğayla detoks yaptığı ve bir haftada üç kilo verdiğim sağlık tatilinin en güzel yanı, her zaman uygulayabileceğim doğru beslenme reçetesini öğrenmek oldu. Gidemeyecekler için tüm ipuçları aşağıdaki yazımda.
#Saffet Emre TonguçTemmuz başında Avusturya’ya gittim. Gidişimin nedeni seyyahlık dürtüleri değil bir sağlık kampına girmekti. Ruhumun doğayla detoks yaptığı ve bir haftada üç kilo verdiğim sağlık tatilinin en güzel yanı, her zaman uygulayabileceğim doğru beslenme reçetesini öğrenmek oldu. Gidemeyecekler için tüm ipuçları aşağıdaki yazımda.
#Detoks“Ellerimdeki buruşup kırışmalar beni çok rahatsız ediyor. Hele şu mor solucanlara benzeyen kalın damarlar yok mu, onlardan hiç hoşlanmıyorum!” Yaşı 70’i çoktan aşan bakımlı, keyifli ve hoş bir hanımefendinin biraz da espri ile karışık sözleriydi bunlar ve bakın ona neler anlattım...