Sebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitEndüstriyel tarımda çok sayıda pestisit (tarım zehiri) kullanılıyor. Pestisitler bitkiye zarar veren böcek, mantar vb. canlıları öldürüyor. Ama sadece onları değil, faydalı böcekleri, kuşları, tüm canlıları etkiliyor. Başta çocuklar olmak üzere, hepimizin sağlığını tehdit ediyor.
#Efsun Dindar12 bin yıldır zeytin ağaçlarının örttüğü bereketli Anadolu toprakları için ekim ayı, hasat mevsimidir. Her hasat yüz güldürmese de bu yıl farklı olacak gibi. Zira nem ve yağışın iyi olması sebebi ile üretici rekolte ve ihracatta rekor bekliyor. Dünya zeytinyağı ihracatını bölüşen iki ülke; İspanya ve İtalya’da yazın sıcak geçmesi, ağaçların yanması ve Ukrayna-Rusya Savaşı ile başlayan enerji krizi sebebi ile rekolte beklenenin altında kalınca birçok Avrupa rotayı Türkiye’ye, ben de rotamı zeytin kokusunun deniz kokusuna karıştığı, 2 milyondan fazla zeytin ağacının bulunduğu Ayvalık’a çevirdim. ‘Erken’ zeytin hasadına katıldım. Kaliteli zeytinyağı ve fiyatının izini sürdüm.
#ZeytinyağıKış sebzelerinin belki de en sevileni olan ıspanak, pek çok yararı ile sık sık gündeme gelirken kimi zaman tatsız haberlerin konusu da olabiliyor. ‘Ispanak yedi zehirlendi’ gibi başlıkların ardında ise aslında başka bir ot yatıyor...
#GüzelavratotuFleurantalya Süs Bitkisi Üretim ve Pazarlama İşletme Müdürü Bora Kaytanlıoğlu, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına rağmen ihracatta artış sağladıklarını açıkladı. Şirketlerinin 2003 yılında Almanya’nın süs bitkisi üretimi ve pazarlaması konusunda önde gelen firmalarından VOLMARY ile Türkiye’de tohum ve hazır sebze fidesi alanında 40 yılı aşkındır faaliyet gösteren en büyük firmalarından TİTİZ Agro Grup’un iştirakiyle Antalya’nın Pınarlı Bölgesi’nde kurulduğunu belirten Kaytanlıoğlu, “Halen 45 dönümlük modern seralarda 600’e yakın türün üretimini yapıyoruz. Her ne kadar aralık, ocak, şubat, mart ve nisan en yoğun dönemimiz olsa da yıl boyu üretim ve ihracat yapıyoruz. Tüm üretim süreçleri, bilgisayar kontrollü otomasyon sistemleri ile yapılıyor” diye konuştu.
#KoronavirüsMeyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? 10 soruda inceledik...
#PestisitTüm dünyada korona virüs ile mücadele devam ederken, zeytin yaprağında bulunan oleuropein isimli etken maddenin korona virüs ile savaşta önemli bir rol aldığının duyulması üzerine zeytin yaprağı çayına da büyük ilgi başladı.
#Zeytin YaprağıPortakal ihracatı için devletin 1 Ocak itibarıyla getirdiği yüzde 100 kalıntı analizi zorunluluğunun gevşetilmesi üretici ve ihracatçının rahat nefes almasını sağladı. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Bakanlığın bu kararı gevşetmesi son derece olumlu” dedi.
#PortakalMeyve ve sebzeler mikroorganizmaların yanı sıra tarımsal ilaçlar gibi kimyasal maddeler de içerebilir. Yiyeceğiniz taze meyve ve sebzeleri, akan suda yeteri kadar zaman harcayıp yıkamalısınız. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y. Birol Saygı, meyve ve sebzelerdeki pestisit kalıntılarını uzaklaştırmanın yollarını anlattı...
#PestisitPestisit kullanımı dünyada ve ülkemizde giderek artıyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de endüstriyel tarımda 1 armuda 18.3 kez, 1 elmaya 11.3 kez, 1 şeftaliyeyse 10 kez pestisit uygulanıyor yani zehir atılıyor. 88 kurum ve inisiyatif bir araya geldi; amaç, tarımda zehir kullanımını ortadan kaldırarak ‘Zehirsiz Sofralar’ kurmak.
#PestisitPestisit içerdiği bilinen sebze ve meyveleri çok tüketen kadınların, tüp bebek tedavisinde daha az başarı sağladığı hatta bebek sahibi olma olasılıklarının azaldığı ortaya çıktı.Kadın hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi.
#Beslenme DüzeniPestisit içerdiği bilinen sebze ve meyveleri çok tüketen kadınların, tüp bebek tedavisinde daha az başarı sağladığı hatta bebek sahibi olma olasılıklarının azaldığı ortaya çıktı. Kadın hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, JAMA Internal Medicine’de yayınlan araştırmanın detayları hakkında bilgiler verdi.
#Pestisistli Gıdalarİtalya’nın Milano kentinde gerçekleştirilen EuroCucina, mutfak araç ve gereçleri konusunda dünyanın en ünlü fuarlarından biri. Tabii söz konusu mutfak ve yeme-içme kültürü olunca konu ister istemez dünyanın beslenme konusundaki sorunlarına da geliyor.
#Müge AkgünYapılan araştırmalar, Türkiye'de bebek maması kullanımının hızla arttığını, bebeğe anne sütü verilme oranının ise azaldığını gösteriyor. Uzmanlar ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü verilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Bebek mamalarına ve ek gıdaya ise 6. aydan itibaren başlanması gerektiği belirtiliyor. Peki, bir bebek mamasının doğal olup olmadığı nasıl anlaşılır? Hero Türkiye Genel Müdürü Aslı Çetkin, "Bir ürünün içeriğinde kullanılan girdilerin tamamının doğal tarım yöntemleriyle üretilmiş olmasının gerekli olduğunu" belirtiyor.
#Bebek