Güncelleme Tarihi:
Bebek mamalarının doğal olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?
Aslında öncelikle doğaldan ne anladığımız çok önemli. Tüketicilerin gözünde pakete girmemiş tüm ürünlerin doğal ve daha sağlıklı olduğu şeklinde bir düşünce olabilir. Fakat biliyoruz ki bu her zaman doğru değil. Bizim için doğal ürün, içeriğinde kullanılan girdilerin doğal tarım yöntemleri kullanılarak üretilen ürünlerdir. Bu ürünlerde raf ömrünü uzatıcı koruyucu katkı maddesi ya da ölçülebilir değerde zirai ilaç kalıntısı olmamalıdır.
Ancak konu bebek beslenmesi olunca kullanılan hammaddelerin doğallığı kadar kontrollü olması da bir o kadar önemli. İşte bu noktada bebek ve küçük çocuk ek gıdası tebliğine göre üretilmiş ve üretiminin her aşaması takip edilebilir paketli ürünler anneler için bir güvence olabilir. Çoğu zaman doğal olduğunu düşünerek alınan açık ürünlerde tüketicilerin tespit edemeyeceği gıda güvenliği riskleri olabiliyor. Özellikle meyve ve sebzelerde üretim koşullarının bilinmesi çok önemli çünkü kullanılan zirai ilaçların kalıntıları bebeklerin bünyelerinin kaldıramayacağı limitlerde olabilir ve bu da onların gelişim sürecini olumsuz etkileyebilir.
Bir bebek kaç aylıktan itibaren ek gıda almaya başlayabilir?
Anne sütü iki yaşına kadar verilmelidir ve ilk altı ayda bebeklerin temel ihtiyaçlarını karşılar. Altıncı aydan itibaren yaşamın ilk yıllarında bebeklerin besinsel ihtiyaçlarının artması ile anne sütüne ilave olarak ek besine geçilmesi gerekir.
Ayrıca tamamlayıcı besinler, bebeklerin çeşitli tatlar ve koyu kıvam ile tanışmasını aynı zamanda çiğneme gibi motor aktivitelerinin gelişmesini sağlar, damak tadı oluşumunu etkiler, bu nedenle tamamlayıcı beslenmeye 6. aydan itibaren başlanmalıdır. Kaşık ile beslenecek olgunluğa erişen bebeklerin yeme becerisi ve damak tadı kazanması için, günde 2-3 kez küçük kaşıklarla, tamamlayıcı besinler verilebilir.
Bebekler, tamamlayıcı besinlere (katı yiyecekler ve sıvılar) 17 haftadan önce başlamamalıdır, 26 hafta ve sonrası ise ek besinlere başlamak için geç olarak tanımlanır. Bebeklerin tamamlayıcı besinler ile zamanında tanışması fizyolojik olgunlaşmaları ve nörolojik gelişimleri için gereklidir.
Bir bebek mamasının ömrü kaç aydır. Doğal olan erken mi bozulur? Hangi koşullarda saklanmalıdır? Ambalaj özelliği nasıl olmalıdır?
Gıdanın saklanması konusunda ambalaj ve üretim teknolojisi çok ilerledi. Evlerimizde kullandığımız gıda saklama yöntemleri (pişirme, kurutma, konserve gibi) endüstride güvenle kullanılabiliyor. Ambalajlar da bu üretim teknolojisini takip ediyor ve sürekli yeniliklerle güncelleniyor. Bebek maması kavanozlarımızı üretirken mutfağımızdaki kavanozlardan çok daha güvenilir, hava geçirmez, kırılmaz ve bunun gibi birçok kriteri ele alıyoruz.
Dolum yapılırken ürünün hava ile temas etmesine izin verilmemesi ve özel bir kapak kullanılması gerekir. Bu kapaklar özel bir vakum ile kapanır ve açılmadığı sürece hava girişi mümkün değildir, bu nedenle bozulma gerçekleşmez. Kavanoz mamalarda kapağı açılmadan önce serin, kuru ve güneş ışığından uzak bir yerde saklanmalıdır. Açıldıktan sonra kapağı kapalı olarak buzdolabında saklanmalı ve 24 saat içerisinde tüketilmelidir.
Bebeklerin ilk yıllarda beslenmesi ileriki yaşlarda sağlıklı bir birey olmaları için çok önemli. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, büyüme ve gelişmenin vitamin ve minerallerle desteklendiği bir beslenme hem bireyler hem de devletlerin sağlık giderlerinin yönetimi için önemli bir yatırım. Bu konuda bebeğin etrafındaki herkesin bilinçlenmesi ve bu bakış açısı ile yaklaşması gerekiyor.
Örneğin; bebekler küçük yetişkinler değildir. Farklı bir metabolizmaya ve büyüme hızına sahip oldukları için yiyeceklerden ve çevreden yetişkinlere kıyasla daha fazla etkilenirler. Bu nedenle bebek beslenmesinde kontrollü doğal tarım ile yetiştirilmiş meyve ve sebzelerin kullanılması, yetiştirilme sürecinde pestisit kalıntısı olmayan bileşikler kullanılması tercih edilmelidir.
Aynı zamanda klasik bir mutfaktaki yiyecekler çoğunlukla bebeklerin karnını doyururken, yeterli besin desteği sağlayamaz. Bu nedenle bebeklerin tamamlayıcı besinlere geçtiği dönemde bebeklerin günlük beslenme programında onlara özel üretilmiş beslenme ürünlerine de yer verilmeli ve beslenme programları zenginleştirilmelidir. Bebeğin beslenmesinde evdeki gıdaların uygun olup olmadığına annelerin dikkat etmesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz.
Tamamlayıcı besinler, bebeklerin çeşitli tatlar ve koyu kıvam ile tanışmasını aynı zamanda çiğneme gibi motor aktivitelerinin gelişmesini sağlar, damak tadı oluşumunu etkiler bu nedenle bir bebeğin beslenmesine çeşitlilik çok önemlidir. Annelerin çeşitlilik konusunda daha çok bilgi edinmesini ve daha çok cesaretlendirilmesinin gerektiğine inanıyoruz.
Bebeklere ek gıda hangi oranda verilmeli?
Evde hazırlanan sebze çorbası, yoğurt gibi bebeğe uygun hazırlanmış yemek ile birlikte yüksek standartlara uygun yetiştirilmiş bir meyve porsiyonu ve günlük vitamin-mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacak 1 porsiyon tahıllı kaşık maması bebeğin beslenmesi için iyi bir temel oluşturmaktadır.
Kaşık ile beslenecek olgunluğa erişen bebeklerin yeme becerisi ve damak tadı kazanması için, günde 2-3 kez küçük kaşıklarla, tamamlayıcı besinler verilebilir. Tahıllı ek besinlere, anne sütünün yanında az miktarlarda tek tip olacak şekilde, genellikle pirinç ile başlanması tavsiye edilir. İkinci ayda tekrar tek çeşit beslenme ile devam edilip, bebeklerin sindirim sistemi geliştikçe ilerleyen aylarda karışık tahıllar ile beslenmeye geçilebilir.