Sevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilBirer birer olgunlaşan meyvelerden soframıza en son gelen mürdüm olur... Puslu, asil rengiyle usulca ‘yaz bitti’ diye fısıldar. Kurutmak, reçel ya da pestil yapmak mümkün. Ama tazesini de sadece tatlıya saklamayın. Mürdümün o ekşimsi ve ferah tadıyla fırında tavuk ve dana yahni tariflerimden birini ya da çıtır kızartmalara çok yakışan erik sosunu hazırlayabilirsiniz.
#ErikPestil, çeşit çeşit meyveden hazırlanabiliyor. Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden kayısı da bunlardan biri. Kayısının pestili hazırlayarak daha uzun süre tüketebilirsiniz. Peki kayısı pestili nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte evde kayısı pestili tarifi ve yapımı...
#Kayısı Pestili Nasıl YapılırPestil, çeşitli meyveleri uzun süre tüketmenin en lezzetli yollarından biri. Ayrıca tatlı niyetine çayın yanında da ikram edilebilir. Pestil, farklı meyvelerden yapılabiliyor. Elma da bunlardan biri. Peki elma pestili nasıl yapılır? İşte yumuşacık kıvamıyla elma pestili tarifi ve malzemeleri...
#Elma Pestili Nasıl YapılırÇeşitli mevsim meyveleriyle hazırlanan pestiller, meyveleri kışa taşımanın en lezzetli yollarından biri. İncir pestili de bunlardan biri.. ağustos ve eylül aylarında nefis incirlerle hazırlanan pestil hem besleyici hem de tatlı krizlerine birebir. Peki incir pestili nasıl yapılır? İşte adım adım incir pestili tarifi ve malzemeleri...
#İncir Pestili Nasıl YapılırYazın son demlerinde tezgâhlardaki erik çeşitleri de arttı. Anjelika, mürdüm, mirabelle... Kekten tarta, crumble’dan pestile erikler içine girdiği her şeyin lezzetini katlıyor. Yahnilere de çok yakışan bu nefis meyveyle Uzakdoğu usulü bir sos yapıp tavuk yemeklerinin veya böreklerin yanında sunabilirsiniz.
#ErikYaz aylarının sonuna yaklaşırken olgunlaşan meyve ve sebzelerin hasat zamanı da başladı. Bir yanda domateslerden salça yapılırken diğer yandan en çok yapılan meyve atıştırmalıklarından erik pestili tarifi çokça araştırılıyor. Peki erik pestili nasıl yapılır, saklanır, kaç kalori? İşte, erik pestili tarifi…
#Erik PestiliSağlıklı, enerji dolu meyve pestillerimizin tam mevsimi. Anadolu’nun asırlık pestil geleneği, tüm dünyadaki sağlıklı beslenme meraklılarının da radarında. Bugünlerde hasat edilen her türlü meyvenin işlenip güneşin kucağına bırakılmasıyla üretilen pestili evde de fırınımızda kolaylıkla yapabiliriz.
#MeyveKahramanmaraş denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de çullama oluyor. Yörede ‘bastık’ olarak anılan pestilin yumurtaya bulanmasıyla yapılır, üzeri Antep fıstığıyla süslenerek sunulur. Peki, çullama tatlısı nasıl yapılır, gerekli malzemeler neler? İşte adım adım çullama tarifi…
#Çullama Tatlısı Nasıl YapılırRamazan ayında oruç tutacak vatandaşların protein ağırlıklı beslenmeleri gerektiğini belirten Dr. Ender Saraç, vatandaşların bol miktarda C vitamini tüketmeleri gerektiğini söyledi, ramazan ayına sayılı günler kala oruç tutacaklara beslenme konusunda önerilerde bulundu.
#Oruç TutmakBugün televizyonlarda tören görüntüleri ve makam koltuklarına oturmuş çocuklar var. Çocuğu olanlar okullardaki törenlerde “Bugün 23 Nisan neşe doluyor insan” dedikten sonra, gün eğlence için bir alışveriş merkezine gitme ihtimaliyle dolu! Bu haftaki yazıyı “Çocuğum olsaydı nasıl bir 23 Nisan geçirtmek isterdim” fikriyle kurgaladım, mönüyü de ona göre hazırladım
Hangi kadın semt pazarlarını sevmez, hayatında bir kere bile pazara uğramayan kadın çok azdır. İTO’nun 2004’te İstanbul semt pazarlarında yaptığı ankete göre, pazara giden her 10 kişiden 8’i kadın. Çoğunluk ucuzluktan çok, taze ürün için pazarı tercih ediyor. Ne tesadüf ki yerel ürün satanların yüzde 80-85’i kadın. Hatta Anadolu’da çoğu pazar ismini buradan almış: Konya Kadınlar Pazarı, Bartın Garılar Pazarı, Bolu Kadınlar Pazarı, Tire Kadınlar Pazarı.