Muğla, tam da şu sıralar eşsiz bir renklilik ve huzur sunuyor. Ormanlar, yavaş yavaş sarı ve kırmızı tonlarla süslenirken, sahillerdeki kalabalıkların azalmasıyla birlikte sakin plajlar, doğa yürüyüşleri için ideal bir ortam yaratıyor. CNN Travel yazarları Richard Quest ve Joe Minihane de geçtiğimiz günlerde Muğla’nın bu etkileyici manzaralarını ve zengin kültürel mirasını deneyimlemek üzere şehri ziyaret etti. İşte bu ikilinin gözünden sonbaharda Muğla'yı keşfetmeniz için tavsiyeler…
#SeyahatBütün yaz devam eden seyahat rehberimizin son bölümüne geldik. Bu kez istikamet Kuzey Ege. Serin suyundan mı, tarihinden mi, Kaz Dağları’ndan mı yoksa zeytininden mi bahsetsem size, bilemiyorum. Bu coğrafya beni hep çok heyecanlandırıyor. O sebeple adım adım, tadını çıkararak gezelim.
#Saffet Emre TonguçHiç şüphesiz ki Bizans’ın sahip olduğu Küçük Asya, donanım bakımından bilhassa İstanbul, bütün şehirleri geçecek durumdadır. Aynı talih Selçukî Türkiyesi ve ardından Osmanlılar için de söz konusudur. Böyle bir yerde arkeolojinin millî bir sanat olması, arkeolojik kazıların akademik heyetlerin dışında geniş vatandaş kitlesini ilgilendirmesi gerekir. Bu düzeye erişmekte bir hayli sorun yaşıyoruz.
#ArkeolojiAvrupa ile vize krizi devam ediyor. Vize başvurusu yapanlar yüksek ret oranının yanında randevu bulamamaktan da şikayetçi… Durum böyle olunca pek çok kişi rotayı vizesiz ülkelere kırdı. Vizesiz turlara yönelik talepte yüzde 50 oranında artış yaşanıyor. Biz de bu hafta hâlâ yaz tatili planı yapmayanlar için uzmanlarımıza ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen ve mutlaka görülmesi ülkeler hangileri?’ diye sorduk. Balkanlar’dan Asya’ya kadar birbirinden güzel 10 ülkeyi önerdiler.
#RotaVerimli toprağı ve Dicle Nehri sayesinde tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar birçok ilke ev sahipliği yapmış Diyarbakır. Uygarlıkların doğuşuna ve yok oluşuna tanıklık etmiş, birikimiyle kültürlere ışık tutmuş. Fırat ve Dicle'den ismini alan Mezopotamya’da ‘Bereketli Hilal’ denen bölgenin kuzeye doğru kısmında hilalin ortasında kalan Diyarbakır’ın gizemlerine bakalım…
#DiyarbakırHayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan ‘Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya’nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22’ye yükseldi. Biz de bu güzel gelişme sonrası uzmanlarımıza ‘Sakin şehirlerimizde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. Birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaDeğerli okurlar... Bu haftaki yazımda, İç Anadolu’nun vahası değerinde gördüğüm Kapadokya bölgesinin ilginç oluşum hikâyesinden ve bu toprakların tarih boyunca ağırladığı uygarlıkların hüküm sürdükleri dönemlerde bölgenin içinden geçtiği belli başlı süreçlerden ama en önemlisi bölgenin mistik büyüsünden bahsedeceğim.
#KapadokaBinlerce yıl önce insanların yaşamlarını sürdürdüğü bazı yerleşim yerlerinden ufak kalıntılar günümüze ulaşmayı başarmıştır. Antik kent olarak isimlendirdiğimiz bu yapılar, oldukça ilgi çekmektedir. Kyzikos Antik Kenti de bunların başında gelir. Peki, Kyzikos Antik Kenti nerededir? Burası hakkında efsaneler var mıdır? Kyzikos Antik Kenti hakkında aklınıza gelebilecek tüm bu soruları detaylıca araştırdık.
#KyzikosMagnesia Antik kenti ülkemizin gezilip görülmesi gereken antik kentlerinden biridir. Her yıl buraya binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir. Sizler için Magnesia antik Kenti ile ilgili bilgileri, tarihi, nereden, nasıl gidilir gibi soruların cevabını derledik.
#Magnesia Antik KentiLetoon Antik Kenti, Likyalıların Anadolu’da kurdukları bir şehirdir. Tanrılar için kurulmuş bir şehir olduğundan Likya’nın dini merkezi konumundadır. Antik kent, tanrıça Leto, ikiz çocukları Artemis ve Apollon için kurulmuştur. Letoon Antik Kenti hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#LetoonÜlkemizde hem tarihi hem de dokusu ile oldukça önem arz eden birçok tarihi antik kent bulunmaktadır. Phaselis antik Kenti bu önemli yerlerden birisidir. Özellikle birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki Phaselis Antik Kenti nerede? Phaselis Antik Kenti tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri nelerdir? Sizlere Phaselis Antik Kenti hakkında merak edilen tüm bilgileri detaylıca derledik.
#SeyahatSagalassos Antik Kenti, Akdağların yamacına kurulmuş ve 12 bin yıllık köklü bir tarihe sahip olan bir yerleşim yeridir. Denizden 1700 metre yükseklikteki bu antik kent adeta bulutların üzerinde büyülü bir şehir havasını veriyor. Kent, bozulmamış yapısıyla ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Sizler için Sagalassos Antik Kenti hakkında detaylı bilgileri derledik.
#SagalassosTürkiye’nin önemli antik kentlerinden biri olan Stratonikeia Antik Kenti nerededir? Stratonikeia Antik Kenti tarihi geçmişi nasıldır? Stratonikeia Antik Kenti efsanesi var mıdır? Stratonikeia Antik Kenti giriş ücreti nedir ve ziyaret saatleri nasıldır? İşte Stratonikeia Antik Kenti hakkında bilgiler.
#StratonikeiaBölgenin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Aizanoi Antik Kenti, hala arkeolojik çalışmaların devam ettiği yerlerden biridir. Tarihi ile Günümüzde önemli bir yere sahip olan bu yapı, her sene yoğun şekilde pek çok yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır. Peki, Aizanoi Antik Kenti nerede? Aizanoi Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023)
#AizoniaTürkiye’de bulunana birçok önemli antik kent bulunur. Bu antik kentler arasında yer alan Gordion Antik Kenti nerededir? Gordion Antik Kenti tarihi nedir? Gordion Antik Kenti efsanesi bulunuyor mu? Gordion Antik Kenti’ne giriş ücreti ne kadar ve ziyaret saatleri nelerdir? İşte Gordion antik Kenti hakkında bilgiler.
#GordionTazı Kanyonu, Türk turizmine yeni kazandırılan doğa harikalarından biridir. Köprülü Kanyonunun bir devamı niteliğindedir. Yer yer 200 ile 400 metreye uzanan dağlık duvarlardan oluşan kanyon, ziyaretçilerine muhteşem bir manzara sunuyor. Tazı Kanyonu hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#SeyahatGümüşhane'nin Kelkit ilçesinde Roma 15'inci Lejyonu'nun 600 yıl hüküm sürüp, askeri karargah olarak kullandığı Satala Antik Kenti'ndeki kazılarda ulaşılan Urartu, Medler, Persler ve Helenistik dönemlerin yanında Selçuklu Türklerinin Anadolu'ya girişine ait izler taşıyan, askeri mezar taşları, mil taşları, kitabelerle savaş araç gereçleri ilk kez sergileniyor. Müze Müdürü Serdar Okur, "Günümüzden 5 bin 500 yıl öncesinden bütün dönemlerin eserlerini teşhir ediyoruz" dedi.
#Satala Antik KentiÜlkemizde doğal ve tarihi güzellikleriyle adından söz ettiren çok fazla köy var. Hatta geçtiğimiz günlerde İzmir’in şirin köyü Birgi, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün belirlediği 'dünyanın en iyi turizm köyleri' listesine girmeyi başardı. Biz de bu güzel haber sonrası uzmanlarımıza "Ege'de otantik yapısını en az Birgi kadar koruyan mutlaka görülmesi gereken köyler hangileri?" diye sorduk. 3 şehirden herkesi memnun edecek önerilerle geldiler...
#RotaÜlkemizde binlerce yıllık bir tarihe her an tanık olmak mümkün. Bunu yapmanın en kolay yolu ise medeniyetlerin kalıcı izleri olan kaleleri keşfe çıkmak. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken kaleler hangileri?’ diye sorduk. 13 şehirden birbirinden etkileyici 15 kaleyi anlattılar
#RotaHurriler, Asurlular, Urartular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi 33 medeniyetin izlerini taşıyan, dillerin ve dinlerin kadim şehri Diyarbakır... Volkanik Karacadağ’dan fışkıran bazalt kentin zemini olmuş. Camiler, kiliseler ve hanların mimarisine koyu gri renkte, mistik bir etki bırakmış. Girdiğiniz her kapıdan sizi geniş bir avluya çıkaran bu şehir, kültürel zenginliğiyle sanki eski bir masalı kulağınıza fısıldıyor.
#HürriyetBu yılın en gözde Yunan adası Samos, Türkçe adıyla Sisam oldu. Hem bize çok yakın hem de bir tatil için aradığımız her şey var; yemyeşil bir doğa, Mavi Bayraklı koylar, deniz mahsullerinin hâkim olduğu güzel yemekler… Yaz aylarında diğer tüm Yunan adaları gibi kalabalık ve sıcak olabiliyor. Bu nedenle sonbaharda gezmek çok daha güzel.
#HürriyetBu sene 30 Ağustos zaferinin 100’üncü yılını kutlayacağız. Bir milletin birlik ve beraberlikle neleri başarabileceğinin ilk adımı olan Kurtuluş Savaşı’nı mutlak bir galibiyetle sona erdiren bu önemli günü anarken zaferin coğrafyasında bir gezinti yapalım istedim. Büyük Taarruz’u anlamak isteyenler muhakkak tarihin kültürle harmanlandığı Afyonkarahisar’a, Uşak’a ve Kütahya’ya uğramalı. 1981’de milli park ilan edilen, büyük muharebelerin geçtiği alanları gezi listenizin başına koyun. Ve unutmayın ki bu şehirlerde daha keşfedecek çok şey var.
#Hürriyetİyonya Uygarlığı, Milattan önce 1200 senesinde Yunanlar tarafından Batı Anadolu'da kurulmuştur. 12 şehir devletinden oluşan bu uygarlık ticaretin içinde bulunduğundan birçok kültür ile kaynaşmıştır. Önemli bilim adamları yetiştiren İyonlar denizcilik ve tarım alanında da gelişmeler kat etmiştir. İyonların kim olduğu ile beraber başkentlerini ve uygarlık özelliklerini de sizlerin yerine detaylandırdık.
#İyonlarBugün İç Anadolu‘ya Beyşehir Gölü’ne uzanıyoruz. Akdeniz Bölgesi’nin Göller bölgesinde yer alan Beyşehir, İç Anadolu’dan Akdeniz’e önemli bir geçiş noktası. En güney ucu baz alındığı zaman Akdenize olan uzaklığı 65 km civarında. Bir set misali araya giren Toros Dağları, yöreyi Akdeniz’den ayırmıştır. İlçe, Batı Toroslar arasında bulunan, çukur alandadır. Bu çukurun büyük kesimini Beyşehir Gölü kaplar ve bu gölün suyu Konya Ovası’na hayat verir.
#Konya OvasıGünbatımı ya da gündoğumunun şiirsel görüntülerine dalıp hayaller kurmak; sokaklarında özgürce, telaşsız dolaşmak... Gördüğün herkese selam vermek... Böyle sakin bir şehre yolunuzu düşürmek istemez misiniz? Baharın mis kokuları eşliğinde Köyceğiz’i gezmenin tam zamanı.
#Köyceğiz