Penis gelişimi düşünüldüğünün aksine ergenlik döneminde, bir anda başlamaz. Bebeklik döneminden itibaren yavaş da olsa gelişim belirli bir sürekliliğe sahiptir. Penis gelişiminde fizyolojik yapı, genetik faktörler ve ırksal özellikler gibi çeşitli unsurlar etkilidir. Bu değişim ergenlik döneminde belirgin bir hal alır. Döneme özgü yaşanan hormonal değişimler penis gelişimi başta olmak üzere erkek vücudunda çeşitli farklılaşmaları beraberinde getirir. Genel olarak 16 – 21 yaş arasındaki erkeklerde penis büyümesi belirgin ölçüde hız kazanır. Cinsel farkındalığın artması ile beraber “Penis gelişimi nasıl bir seyir izlemelidir?”, “İdeal penis boyu nedir?” gibi soruların yanıtları merak uyandırabilir. Bu haftaki köşe yazımda penis gelişimi ile ilgili merak edilenlere yanıt vereceğim ve aynı zamanda konu hakkındaki mitlere de değineceğim. Keyifli okumalar dilerim.
#İdeal Penis Boyu NedirAnne ve babalar için çocuklarının sağlığı her şeyden önce gelir. Erkek çocuklarında penis gelişimi ise maalesef ki farkındalığımızın biraz düşük olduğu bir konu başlığı. Bildirilen vakalara göre toplumumuzda doğumsal penis eğriliğinin görülme sıklığı % 8-10 düzeylerinde seyrediyor. Ama aslında bu sayılar net tabloyu yansıtmıyor. Penis eğriliği anomalisinin gerçek görülme sıklığının çok daha fazla olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
#Penis EğriliğiMikropenis, inmemiş testis, hipospadyas (idrar yolu deliğinin penisin alt yüzünde olması) ve cinsel organ gelişim kusurlarının görülme sıklığı bütün dünyada giderek artan bir sorun. Fitoöstrojen olarak bilinen bitkisel kaynaklı östrojenler, tarımda ve bağcılıkta kullanılan bazı herbisid (bitki öldürücü) ve fungusid (mantar öldürücü) ilaçlar, kozmetik yapımında ve bazı plastik besin kaplarında bulunan benzofenon gibi bazı endüstriyel kimyasallar bu artıştan sorumlu tutuluyor.
2024 Paris Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Cezayirli ‘kadın’ boksör Imane Khelif, cinsiyeti hakkındaki tartışmalarla bir kez daha gündemde. Fransız gazeteci Djaffar Ait Aoudia’nın ulaştığı tıbbi rapora göre, Khelif’in iç testislere ve XY kromozomlarına sahip olduğu belirtiliyor.
#Imane KhelifAzospermi, boşalma sırasında seminal sıvının tamamen yokluğu olan aspermiden farklı olarak ejakülat içeriğinde hiç sperm bulunmaması durumudur. Çeşitli hastalıklar veya durumların neden olduğu bu sorun, spermin meniye girmesini engelleyen bir tıkanıklığa bağlı oluşabildiği gibi testis tarafından azalan sperm üretimine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Öte yandan bazı hormonal bozuklukların da hem azospermi hem de kısırlık ile doğrudan ilişkili olduğu bilinmektedir.
#AzospermGizli, gizlenmiş ya da gömük penis olarak bilinen durum doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda ortaya çıkar. Penis bağlarında anomali bulunması, skrotum adı verilen testis torbasında şişlik oluşması veya obezite gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
#Gömük PenisErkeklik algısı ile sıkı sıkıya bağlı olan penis boyu, erkeklerin öz güveni üzerinde son derece etkili. Mikropenis standartlarından uzak olsa da penis boyunun kısa olduğunun düşünülmesi erkeklerde kaygı sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Penis boyunu uzatmak için etkili tek yöntem penis uzatma cerrahisi olmasına rağmen penis uzatma amaçlı denenebileceği söylenen, çoğu sağlıksız birçok yöntem bulunuyor. Penis boyutu ile ilgili mitler de gündemden eksik olmuyor. Bu mitlerden biri de mastürbasyon odağında şekilleniyor. Sanıldığının aksine mastürbasyon penis boyunu ne büyütüyor ne de küçültüyor. Hâlihazırda penis boyu ile ilgili sorun yaşayan kişiler için bu mitler kaygıyı artırıyor, dolayısıyla doğru bilgiye erişmek her zaman olduğu gibi önem taşıyor. Bu haftaki köşe yazımda mastürbasyon ve penis boyu arasındaki mitlere ve bu mitlerin kaynağına değineceğim. Faydalı olması dileğiyle…
#MastürbasyonSünnet, erkek bebeklerin doğdukları andan itibaren belirli bir yaşa gelene kadar yaptırılması gerekmekte olan cerrahi bir operasyondur. Tıbbi sebeplerin dışında sünnet için en uygun olan zamanlardan birisi erken bebeklik dönemidir. Peki, bebeklerde sünnet ne zaman, nasıl yapılır ve kaç dakika sürer? Bebeklerde sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır sizler için derledik.
Testosteron her ne kadar erkek bireylerde cinsel gelişimin anahtarı rolünü üstlense de kadınlarda da salgılanan bir hormondur. Anne karnındaki bir bebek, ‘fetüs’ haliyle gelişiminin ilk 6 haftasında hem dişi hem erkek bireylerde aynı üreme dokularını sergiler.
#TestosteronSünnet (sirkümsizyon), penis uç kısmını saran deri parçasının (prepisyum) kesilerek çıkarılması işlemidir. Genel hijyen açısından çok sayıda faydası olan sünnet uygun olmayan koşullarda ve deneyimsiz kişilerce yapıldığında ise kanama, enfeksiyon ve peniste kalıcı hasar gelişimi gibi riskler taşımaktadır.
#SünnetPeyronie Hastalığı peniste sertleşmeyi sağlayan süngerimsi dokuların etrafını saran dış kılıfın yapısında meydana yapısal değişikliklerle (plak ve skar dokusu gelişimi) karakterize bir bozukluktur. Her yaş grubunu etkilese de sıklıkla 40 – 70 yaş arasında izlenen bu hastalık erkeklerin yaklaşık %6’ı etkilemektedir.
#PenisTestosteron insan ve hayvanlarda bulunan bir hormondur. Erkeklerde testisler tarafından üretilir. Kadın yumurtalıkları az miktarda testosteron üretebilir. Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
#TestosteronGebelik sırasında maruz kalınan endüstriyel kimyasalların erkek üreme sistemini etkileyerek küçük penis boyuna, düşük sperm sayısına ve sertleşme sorununa yol açabileceği iddia ediliyor. Üstelik bu kimyasalların doğacak bebekte yaratacağı sorunlar maalesef sadece penis boyu ile de sınırlı değil.
#Çevre KirliliğiHormonal hastalıklar arasında yer alan hipogonadizm herkes tarafından merak ediliyor. Bu konuda bilgi sahibi olmak için hastalığın ayrıntılarını bilmek gerekir. Hipogonadizm nedir ve nasıl oluşur? Tüm detayları ile sizler için derledik.
#Hipogonadizm Nedirİnsan, dünyadaki en gelişmiş memeli canlıdır. Bu nedenle diğer canlılardan farklı bir üreme sistemine sahiptir. Genel olarak üreme erkek ve dişi üreme sistemlerinin birleşmesiyle gerçekleşir. 7. sınıflar için insanda üreme, büyüme ve gelişme konularını madde madde anlattık.
#7. Sınıf Fen Bilimleri İnsanda Üreme Büyüme Ve Gelişme Konu AnlatımıYaz tatilinin başlaması ile birlikte çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelerin kafasında bazı soru işaretleri oluşmaya başlıyor. Doğru sünnet nedir? Hangi yaşta sünnet edilmelidir? Genel anestezi mi, lokal anestezi mi uygundur? Hangi koşullarda sünnet yapılmalıdır? Kimler sünnet yapabilir?
#SünnetHuman Papilloma Virüs (HPV) cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. HPV; kadın ve erkek genital organları, anüs, ağız, boğaz ve diğer mukozal bölgeleri tutarak, bu bölgelerde kansere neden olabilmektedir. Özellikle rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünde (%99,7) HPV DNA tespit edilmektedir. Doç. Dr. Aydın Köşüş ve Doç. Dr. Nermin Köşüş HPV hakkında merka ettiklerimizi anlatıyor.
#HpvBebeklerin bazı anomalilerle dünyaya gelmesi durumunda sorunların erken dönemde çözülebilmesi için ebeveynlerin dikkati büyük önem taşıyor. Bu anomalilerden biri olan çocuğun yarım sünnetli doğması, toplum tarafından olumlu bir durum olarak algılansa da hayatın erken dönemlerinde tedavi ettirilmelidir. Bu durumu olumlu olarak yorumlamanın yanlış olduğunu dile getiren Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Kılınçaslan, doğuştan sünnetli olmanın bilinmeyenlerini anlatıyor.
#TedavisiErkekler, genelde üreme sağlığı ve cinsel problemleri hakkında konuşmayı pek sevmiyorlar. Üreme sağlığı ile ilgili problemler görmezden geliniyor, son ana kadar doktora gidilmiyor. Aynı şekilde cinsel problemler baş gösterdiğinde sanki ortada bir sorun yokmuş gibi problemi göz ardı edebiliyorlar.
#Cinsel ProblemlerÇocukların gelişim süreci ile ilgili anne babaları en çok endişelendiren konulardan biri de erken ergenlik. “Çocuğum erken ergenliğe mi giriyor?”, “Tedavi olmalı mı?” gibi sorular ebeveynler kafalarını kurcalayıp duruyor. Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kara, erken ergenliğin ne zaman tedavi edilmesi gerektiğini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Erken ErgenlikToplumumuzda “erkekliğe” ilk adım olarak nitelendirilen sünnet hakkında hem hastalarımdan hem de yakın çevremden gelen çeşitli sorularla karşılaşıyorum. Özellikle “Sünnet için ideal yaş nedir?” sorusunun açık ara önde olması nedeniyle bu konuda sizlere detaylı bilgi verme ihtiyacı hissediyorum.
#Çocuk