Paylaş
Çocukların resim yapması neden önemli?
Ramazan S. Şimşek (Uzman psikolog): Resim yapmak zihinsel ve duygusal gelişimi destekler. Zira her çocuk duygularını, düşüncelerini, hayallerini, zekâsını, korkularını hatta travmalarını resme yansıtır. Öfke, korku, sevinç, neşe, haz, heyecan, üzüntü, kaygı, hayal kırıklığı... Çocuk bunları çizdiği şekillerle, nesnelerle, çizme biçimiyle, renklerle ifade eder.
Ezgi Katı (Psikolojik danışman): Çocuk kelimelerin eksik kalan yerini rengârenk sembollerle doldurur. Bu nedenle boyama kitaplarına değil, boş bir kâğıda ve renkli kalemlere ihtiyacı vardır. Böylelikle kendi özel dünyalarını sınırlandırmadan kâğıda dökebilirler.
Anne-babalar resimleri nasıl yorumlamalı?
Ramazan S. Şimşek: Çocuğun çizimlerini, çabalarını desteklemek gerekir. Olumsuz yorumlar ve aşırı övgüler çocuğun çizim isteğine ve doğallığına sekte vurabilir. Çocuktan, çizdiği resmi anlatmasını istemek iyi bir yoldur çünkü çocuğun anlatımı daha önemli bilgiler barındırabilir.
Ezgi Katı: Çocuğun çizdiği semboller ‘kahve falı’ gibi analiz edilmemeli. O sembollerin resimdeki işlevi, hikâyesi, çocuğun geçmiş yaşantısı içinde bambaşka anlamlar taşıyabilir. Sembolleri takip ederek çocukların ihtiyaçlarını, beklentilerini, endişelerini görebilir ve yardımcı olmaya çalışabiliriz. Ebeveyn olarak resimlerini önemsemeli ama kendi yorumlarımızla yanlış sonuçlar çıkarmamalıyız. Endişe veren bir resimle karşılaştığımızda mutlaka bir uzmandan yardım almalıyız.
ÇOCUKLARIN YAPTIĞI HANGİ FİGÜR NE ANLAMA GELİR?
Ramazan S. Şimşek, uzman psikolog:
- 2 yaşındaki bir çocuğun daireler yapması, ince kas becerilerinin, dil ve zekâ becerilerinin olumlu yönde ilerlediğini gösterir.
- 5 yaşındaki bir çocuğun yaptığı insan çiziminde kafa, eller, parmaklar, ayaklar, gövde, ağız ve gözler varsa, o çocuğun dil, ince kas ve zekâ gelişimi açısından yaşıtlarının ilerisinde olduğunu anlarız.
- Çocuğa özgü bir anlamı yoksa, siyah renkler daha çok korkuyu ifade ederken, kırmızı öfkeyi, heyecanı, dürtüyü sembolize eder. Mavi tonlar rahatlamayı; yeşil canlılık ve yaşam sevincini; pembe, limon sarısı, lila gibi tonlar neşe ve hazzı; kahverengi bağlanmayı, inatçılık ve takılmayı sembolize eder.
- Çocukların çizdiği figürlerin de oldukça dikkat çekici anlamları olabilir.
Ezgi Katı, psikolojik danışman:
- 5 yaştan itibaren eksik kalan her uzuv kendi içinde anlamlıdır. Ağzın eksik çizilmesi konuşmaya ne kadar yatırım yapıldığını, kolların eksik çizilmesi sosyal yaşamdaki konumunu, ayakların eksik çizilmesi kendi ayakları üzerinde durmadaki güçlüğü işaret ediyor olabilir.
- Bir uzvun diğerlerine oranla çok daha büyük ya da çok daha küçük çizilmesi de anlamlıdır. Kocaman bir başla çizilmiş küçük bir beden için çocuğun kendini yeterli görüp görmediği düşünülebilir; kocaman eller, ayaklar da çocuğun kendi hayatı üzerindeki karar gücünü sorgulatabilir.
- Çocuklar aile içinde en güçlü buldukları, otoriteyi temsil eden kişiyi diğerlerine kıyasla daha büyük çizerler. Çocukların çizdiği aile resimlerinde çok büyük veya çok küçük çizilen ya da unutulan aile fertlerine dikkat edilebilir.
- Silik resimler çocuğun özgüven eksikliğini, fazlaca bastırılarak yapılmış resimlerse çocuğun öfkesini değerlendirmek açısından önemlidir.
- Ev, gemi, suyla ilgili çizimler ve güneş çocuğun annesiyle olan ilişkisine bakılarak değerlendirilebilir. Bir balinanın gemiyi yutması, güneşin tüm resmi kaplaması, evin hiçbir pencere ya da kapısının olmaması annenin (bakım verenin) çocuğun özerkliğine ne kadar alan tanıdığına işaret edebilir.
- Çocuk çizimlerinde karşılaşılan cinsel figürlere de (meme, penis, vajina vs.) dikkat edilmeli, gerekirse bir uzmandan yardım alınmalı.
- Çocuğunuz sadece tek bir rengi kullanıyor ve diğer hiçbir rengi resimlerinde kullanmıyorsa bu noktada bu rengin çocuk için anlamı, çocuğun farklılıkları kabulü ya da olumsuz duygularla baş etme becerileri üzerine düşünülmesi faydalı olacaktır.
Paylaş