Güncelleme Tarihi:
Sünnet operasyonu penis başını kaplamış olan mukozal dokunun ve de deri tabakasının cerrahi bir işlem ile kaldırılması olayıdır. Sünnet işlemi belirli bir yaşa gelen erkeklere uygulanan bir işlemdir. Bunun yanı sıra doğumdan sonra da bebeklere bu işlem uygulanabilmektedir. Doğumdan itibaren hemen her yaş grubunda sünnet operasyonu uygulanabilmektedir.
Bebeklerde Sünnet Ne Zaman Yapılır?
Günümüzde en geçerli kabul edilen sünnet uygulaması, bebeğin 1. ayını doldurmasından sonra lokal anestezi ile sünnet edilmesidir.
Eğer bebekte doğuştan gelen bir penis anomalisi var ise, ileriki zamanlarda sünnet derisi onarım sebebiyle kullanılabileceğin den dolayı bu bebeklerde sünnet yapılması uygun değildir Bunun yanı sıra erken doğmuş olan bebeklerde doğumdan kaynaklı bir hastalık var ise ya da ailesinde kan hastalığı bulunuyorsa sünnet uygulaması yapılmamaktadır
Bebeklerde Sünnet Nasıl Yapılır?
Bebeklik dönemlerinde sünnet işlemi genel anestezi olmadan uygulanır. Bu sayede sadece lokal anestezi uygulanarak sünnet işlemi gerçekleştirilir. Erkek bebeklerin bu dönemde sünnet olmasının bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi, sünnet işleminde genel anestezinin uygulanmayacak olmasıdır. Genel anestezi uygulanmayacağından dolayı bebeğin aç kalmasına da gerek yoktur.
Sünnet uygulaması hangi yaş grubunda yapılırsa yapılsın mutlaka ameliyat ortamında olmalıdır. Bu sayede bebekte veya çocukta olası enfeksiyon riski en aza iner. Kanama gibi sorunlarla karşılaşılmaz. Sünnet ameliyatları sonrasında sargıya gerek duyulmamaktadır.
Sünnet işlemi öncesinde erkek bebek muhakkak bir uzman tarafından kontrol edilir. Bebeklerde dönüklük veya eğrilik gibi sorunların erken teşhis edilmesi son derece önemlidir. Çünkü bu tarz sorunları yaşayan bebeklere erken dönem sünnet uygulaması yapılmamaktadır. Ama bebekler büyüdüğü zaman yaklaşık 6 ya da 7 aylık olduklarında genel anestezi ile yapılabilecek düzeltici cerrahi ile hem sünnet yapılmış olunur hem de bebeğin yaşadığı problem çözülmüş olunur.
Bebeklerde Sünnet Kaç Dakika Sürer?
Bebeklere yapılacak olan sünnet işlemi eğer lokal anestezi ile yapılıyor ise yaklaşık olarak 15 ile 20 dakika arasında sürer. Birkaç saat sonrasında hastaneden taburcu olmak mümkündür. Çocukluk çağlarında gerçekleşmekte olan sünnetlerde ise lokal anestezi altında sünnet uygulanmaz. Bunun nedeni çocuğun psikolojisinin olumsuz bir yönde etkilenebilecek olmasıdır. Bilinç gelişimi olduğu için sünnet işlemi zorlaşabilir. Bu nedenle genel anestezi tercih edilmektedir.
Bebeklerde Sünnet Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?
Sünnet işleminin sonrasında hastane içerisinde bebek hemşireleri tarafınca bebeğin bakımı gerçekleştirilir. Aynı zamanda ebeveynlere ev ortamında yapılması gereken bebek bakımları anlatılır. Yeni doğmuş olan bebeklerde sünnet derisi penisin başına yapışık olur. Sünnet uygulaması sayesinde bu yapışıklık giderilir. Sünnet sonrasında yaklaşık olarak 1 hafta süresince kremler sünnetlenmiş bölgeye düzenli bir şekilde sürülmelidir. Ayrıca işleminin hemen ardından bebek banyo yaptırılmamalıdır. Sünnetten 2 gün sonra banyo yapılması uygundur.
Sünnet sonrasında hekimin ve hemşirelerin belirtmiş olduğu gibi bakımın düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ama bazı durumlarda muhakkak doktora başvurulması gerekmektedir. Riskli olan bu durumlar şunlardır:
Sünnet olan bebek idrar yaparken ağlıyor ve zorlanıyor ise
Sünnet işlemi yapılmış olan bölgede renk değişikliği ve fazla bir şişme var ise
Bölgesinde durmayan bir kanama mevcut ise mutlaka sünneti gerçekleştirmiş olan doktora danışılmalıdır.