Türkiye’nin dört bir yanından bayram lezzetlerini araştırırken birkaç nokta dikkatimi çekti. Bu lezzetlerin bazıları unutulma noktasına gelmişti, bazılarıysa eskiden sadece bayramlarda yapılırken artık tüm yıl bulunduğu için ‘özel’ olma sıfatı lafta kalmıştı. Cevizli ev baklavasından kalburabastıya, yuvalamadan içliköfteye bayramın yemek geleneklerine birlikte bakalım...
#BayramAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.
#Patlıcan YemekleriKahramanmaraş, ana yemek ve tatlıları ile dikkat çeken en zengin mutfak kültürü özelliği taşıyan illerimizden arasında yer alır. Mutfak kültürü ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Kahramanmaraş, insanlarla yaşamış olan bir yemek zenginliğine sahiptir. Kahramanmaraş’a seyahat eden kişiler, Kahramanmaraş mutfağındaki lezzetleri denemelidir. Kahramanmaraş'ta ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar,
#Kahramanmaraş Yemekleriİster krepten yapıp yağda kızartın, ister hazır yufkayla sarıp fırında pişirin. Bu sıcak günlerin en pratik öğünleri benim için ‘avcı’sından çiböreğine, hatta hamursuz pişen türlü versiyonuna çeşit çeşit yaz börekleridir... Günün her saatinde, çocuklara veya misafirlere sunabileceğiniz bu tariflerimi kabak, patlıcan gibi sevdiğiniz mevsim malzemeleriyle dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.
#Yaz BöreğiTürk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge SamancıYemek yemek oldukça keyifli aynı zamanda insan yaşamının devam edebilmesi için bir ihtiyaçtır. Ancak yemekler bazı ek ürünler ile daha lezzetli ve hoş hale getirilebilir. Yemek sofraları şenlik katan mezeler, aperatif atıştırmalıklardır. Meze isimleri nelerdir? En çok sevilen meze çeşitleri ve türleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
‘Kulüp’ dizisinin gördüğü ilgiyle birlikte, Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler de gündemde. Çalışmalarıyla 500 yıllık bu tarihin izini süren gazeteci-yazar Deniz Alphan’la Sefarad mutfağını konuşup tariflerini aldık. ‘Köklere Dönüş’ adlı YouTube video serisiyle, kaybolmaya yüz tutmuş birçok reçeteyi geleceğe aktarmayı hedefleyen Lian Penso Benbasat’tansa aile mutfağında öğrendiği lezzetleri dinledik.
#Sefarad MutfağıŞef Ömür Akkor’un 25 yıldır gezdiği lezzet noktalarını çizimlerle anlattığı ‘Türkiye Gastronomi Atlası’ okurla buluştu. Iğdır’da 4 kız kardeşin oturma odasındaki 4 masalı lokantada 12 liraya yediği kuru-pilavı, kuyrukyağıyla kavrulan Van kavutunu ve satış için Instagram’da şaklabanlık yapmamayı tercih edenleri topladığı kitabında, ‘esnaf lokantası nedir’, ‘yerel ürün nasıl değerli olur’ gibi önemli sorulara yanıt arıyor.
#YazarHavaalanından şehir merkezine doğru yol alırken etrafı sağlı sollu kaplamış, bembeyaz çiçeklerle dolu yüzlerce kayısı ağacını görünce “Malatya gelinliğini giymiş” deyişinin ne olduğunu idrak ettim. Şehri gezip sofralarına oturdukça ve kendine has lezzetlerini tattıkça da neden bir seyahat meraklısının yolunu buraya düşürmesi gerektiğini anladım.
#MalatyaMevsim sebzelerini diğer zamanlarda da afiyetle yemek isteyenlerin elindeki en geleneksel araçların başında kurutma geliyor. Domates, biber, bamya, nane gibi birçok sebze kurutulup afiyetle tüketilebiliyor. Bunlardan bir tanesi de patlıcan. Peki patlıcan nasıl kurutulur, patlıcan kurutmanın püf noktaları nelerdir? İşte yazdan kışa zevkle tüketeceğiniz patlıcan kurutmanın sırları…
#Kuru Patlıcan Nasıl Yapılırİstanbul’un lezzet haritasında herkesin bildiği çok sayıda köklü mekân vardır. Bunun yanı sıra sık sık yeni restoranlar da dışarıda yemek yemeyi sevenlere merhaba der. 2017 yılının son aylarında da çok sayıda kışlık açıldı. Bunlardan mutlaka denemeniz gereken 5 tanesini sizler için derledik…
#İstanbulÜç hafta önce Göcek’e gittiğimde, denizle son buluşmam olduğunu sanmıştım. Meğerse değilmiş. Geçen hafta da Bozburun’a gidip, lacivert sulara, cennet koylara bir kez daha “Merhaba” dedim. Aklınızda bulunsun: Bu mevsimde açık olan lokantalarda her şey daha lezzetli olur. Çünkü aşçıların yemek yetiştirme telaşları yoktur. Her tabağı özene bezene hazırlarlar. Bu zamanlarda sahil lokantaları damakları şenlendirir, ruhu keyiflendirir.
#GezginBana Kurban Bayramı diğerlerinden farklı gelir. Hayatta var olabilmek adına kurban ettiklerimizin farkında olma bayramı. Kantarın topuzunu kaçırdıysak kendimizi gözden geçirme zamanı... Bugün bu ruh haline uygun çok özel iki yemek öğreteceğim. Ben ikisini bir arada, koca bir sinide servis ediyorum.
#Refika BirgülSon dönemlerde kaçış rotalarının göz bebeği haline gelen Bozcaada gelenleri dinlendiren, yenileyen, tedavi eden, tarihi ve mitolojik gücü ile adeta büyüleyen bir yer. Bozcaada’da bu hafta sonu bağ bozumu şenlikleri var, önümüzdeki hafta da ‘Yerel güzeldir’ sloganıyla dikkat çeken yerel lezzetler festivali düzenleniyor.
#Bozcaada Gezi RehberiGüneşin hala cömertçe yüzünü gösterdiği Alaçatı, sonbaharda da gidilesi, mutluluk veren bir film platosu gibi. Yaz aylarındaki kalabalıktan eser yok. Tarihi taş evleri, turkuvaz koyları ve doğal güzelliklerinin yanı sıra birbirinden keyifli ve ilginç mekanın tadını çıkarmak için de en doğru zaman. Caz müzik yapılan kafeden, doğanın kucağında huzur vaadeden yaşam parkına, aile işletmesi konsept pizza restoranından vejetaryen mutfağa kadar birçok adres keşfedilmeyi bekliyor. İşte bu yıl hizmete başlayan ve keyfedimeyi bekmeyen o adreslerden birkaçı...
#Seyahat