Türk yemek kültüründe gözlemenin önemli bir yeri bulunmaktadır. Gözleme sıklıkla tüketilen bir yemek olduğu için kalori miktarı merak edilmektedir. Gözleme kaç kaloridir? Kıymalı gözleme kaç kaloridir? Patatesli gözleme kaç kaloridir? Kaşarlı gözleme kaç kaloridir? Sizler için gözleme çeşitlerinin kalori miktarlarını detayları ile derledik.
#GözlemeHerkesin sevdiği ürünlerden birisi patatestir. Bu lezzetli sebzeden çok sayıda yemek çıktığı bilinmektedir. Durum böyle olunca neredeyse herkesin patatesle alakalı bir yemeğe karşı çok ilgisi olduğu görülmektedir. Patates nasıl haşlanır? Patates suda kaç dakika haşlanır, haşlarken kapak kapatılır mı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Patatesİrlanda coğrafi konumunun yanı sıra kültürel özellikleriyle dünyanın dört bir yerinden turistleri ağırlıyor. Yemyeşil bir doğa, ortaçağ kaleleri, Taş Devri mezarları, U2, Aziz Patrick ve sodalı ekmek İrlanda denilince ilk akla gelenlerden. Peki, İrlanda nerede? İrlanda'da ne yenir? İşte konumu ve geleneksel İrlanda yemekleri...
#İrlanda NeredeBüyük Çerkez Sürgünü’nün kurbanları bu hafta göçün 150’nci yıldönümünde Türkiye’de törenlerle anılacak. Fotoğrafçı Serina Haratoka Tara, dedelerinin geride bıraktığı toprakları merak etti, Kabardin-Balkar Cumhuriyeti’ne gitti. Çektiği fotoğrafları 23-29 Mayıs arasında İstanbul Ortaköy’deki Feriye Lokantası’nda sergileyecek. Tara, sergiden 10 fotoğraf seçti, öykülerini anlattı.
Bulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaYaz tatili demek Ege ve Akdeniz demek. Konaklamayı, gezilecek yerleri hallettiniz... Bir de gezerken ağız tadınıza göre keşifler yapmak istemez misiniz? Yüksek mutfak arayanlara da yol kenarında hızla ne yerim diyenlere de 6 başlıkta öneriler hazırladım; aralarında geçerken tadına bakılacak yöresel otlarla yapılmış Bodrum böreği de var, aslan balığı ceviche de…
#SeyahatYazarımız Vedat Milor geçen hafta çılbırın ne kadar popülerleştiğini anlatırken gözlemenin de dünyada ilgi görebilecek lezzetlerimizden biri olduğundan bahsetmişti... Biz de bunun üzerine jürimize incecik hamuruyla gözlemesini en beğendikleri adresleri sorduk.
#GözlemeNeli olduğu çok da mühim değil... Bazen kıymalısı süsler soframızı, bazen peynirlisi, bazen patateslisi, bazen ıspanaklısı... İçine ne koyarsak koyalım, nasıl pişirirsek pişirelim hepimiz onu günün her saati yemeyi çok seviyoruz! Ramazan yaklaşırken hem sahur hem iftar için hazırlayabileceğiniz, ailemin kadınlarından öğrendiğim birbirinden nefis börek tariflerini paylaşmak istedim. Özellikle tel kadayıflı böreği mutlaka yapın.
#BörekHürriyet Ankara, ‘Etimesgut’u Keşfet’ turuna çıktı. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in ev sahipliği yaptığı programda, Etimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı gezdik. ‘Biz, tarihi bugün değil, binlerce yıl önce Asya’da, Avrupa’da, Anadolu’da yazdık. Ve şimdi şanlı tarihimizi tüm yönleriyle görmek, hissetmek, yaşamak ve yaşatmak için bu müzemizle herkese ‘Tarih seni çağırıyor’ diyoruz.’
#‘Etimesgut’U KeşfetSayısı 20’yi aşan restoranlarıyla dünyada hatırı sayılır bir başarı yakalayan Koreli-Amerikalı şef Akira Back, ekibinin tabiriyle ‘mükemmeliyetçi ve eğlenceli’. Bu hafta İstanbul’da kendi adını taşıyan restoran zincirinin yeni bir şubesini açan şefle JW Marriott İstanbul Marmara Sea içindeki mekânında buluştuk.
#Akira BackGeçenlerde ilk kez ‘ot ve meyve safari’si yaptım. Prens Adaları’nın tepelerinde yürürken heybemi kilolarca dağçileği, yabani pazı, yabani sarımsak ve kayakoruğuyla doldurdum. Kayakoruğunun salatasını yapabilir, turşusunu kurabilir veya yemeklerinize katabilirsiniz. Yabani sarımsaklarıysa bir tavada tereyağı ve yumurtayla buluşturmanızı öneririm. Ortaya öyle bir lezzet çıkıyor ki; eminim, kahvaltıda böyle bir şey yemediniz!
#ZeytinDünyanın değişik ülkelerinde yeni lezzetleri keşfetmek ve bu lezzetleri yaratanların hikâyelerini yazmak benim en büyük tutkularımdan. Bir İzmirli olarak belki defalarca gitmiş olmama rağmen bu kez dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi olan tarihi İzmir Kemeraltı Çarşısı’nda lezzet turuna çıktım. İngiliz yemek yazarı arkadaşlarımın bir sonraki turları için listelerine aldığı tarihi çarşıyı dönünce anlatabilmek ve belki tekrar onlarla birlikte gelmek için bu kez başka gözlerle gezdim. İşte detaylar…
#İzmir