Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2004 00:00
Mantı Kayseri’nin, Künefe Hatay’ın, tantuni Mersin’in, etli ekmek Konya’nındır. Bu hafta en iyilerini seçtiğimiz gözleme ise tüm Türkiye’nin geleneksel lezzetidir.İstanbul’un göbeğinde, Antalya sahillerinde, Nevşehir’de yol üzerinde hamur açan, sacda mis kokulu gözlemeler pişiren kadınlarla karşılaşırsınız. İştahınızı kabartan kokuya dayanamayıp peynirli ya da kıymalı bir gözleme yersiniz. Buz gibi ayran da keyfinize keyif katar. Gözleme Anadolu’nun geleneksel lezzetidir dedik ya, Kültür Bakanlığı’nın internet sitesinde bile gözlemeye ayrı bir yer ayrılmış, tarifleri yapılmış. İlle de kıymalı veya peynirli olması gerekmiyor. Bugün yöre otlarıyla, tahinle, pekmezle yapanlar da var. En iyi 10 listemize bu hafta, konu gözleme olunca Türkiye’nin pek çok yerinden mekan girdi. Kimi müdavimleriyle, kimi kendine has reçeteleriyle ünlü.EN İYİ 101. Otantik - İstanbul2. Hala - İstanbul3. Zenger Paşa - Ankara4. Hoca’nın Yeri - Muğla5. Şen Gözleme - İzmir6. Köy Sofrası - İzmir7. Yavuz’un Yeri - İzmir8. OldGreekHouse - Nevşehir9. Ayşe Bacı - Antalya10. Toros - AdanaOTANTİKİstanbul’da 5 şubesi varİlk şubesini 1998 yılında Kadıköy Çarşı’da açan Otantik Restoran, bügün 5 şubeyle hizmet veriyor. Sahipleri Abdullah Şer ve Halis Dinçkol. Haftanın yedi günü açık olan İstiklal Caddesi Otantik, 10.00-01.00 arası servis yapıyor. Patatesli, kıymalı, peynirli, kaşarlı, ıspanaklı ve karışık çeşitleri bulabileceğiniz Otantik gözlemesinin sırrı kıymasında. Özel olarak çekilen kıymalar çiğden konup, sacda pişiriliyor. Böylece etin özelliği bozulmuyor. Her gözlemeye en az 130 gram et konuyor. Mekanın tavsiyesi gözlemenin yanında sunulan, özel yayık ayranı. Patatesli, peynirli ve ıspanaklı gözlemenin tanesi 2 milyondan satılıyor. Kıymalı gözleme 2 milyon 250 bin, kaşarlı ve karışık gözlemenin tanesi 3 milyon lira. Müdavimleri arasında Yonca Evcimik ve Azer Bülbül bulunuyor. Kredi kartı geçen mekanda, paket servisi yok. İstiklal Otantik toplam 200 kişilik. Tel: (212) 293 84 51.HALA MANTI VE GÖZLEMEEVİMadımak gözleme tavsiye edilirİlk şubesini 1989 yılında Beyoğlu Büyükparmakkapı Sokak’ta açan Hala Gözleme, İstiklal Caddesi üzerinde bulunan ikinci şubesini altı sene önce hizmete soktu. Sahibi Dündar Engin ve Bayram Şentürk. Haftanın yedi günü 8.00-24.00 arası açık. Ispanaklı, peynirli ve patatesli gözleme 2 milyon lira. Kıymalı ve kaşarlı gözlemeler 2 milyon 500 bin, karışık gözleme 3 milyon liraya satılıyor. Mekanın önerileri arasında madımak, hinğal ve içli köfte bulunuyor. Madımak içine yabani pancar konularak yapılan bir çeşit gözleme. Madımak gözlemenin fiyatı 2 milyon lira. Hinğal, Sivas yöresine ait bir
yemek türü. Hala Gözleme Evi’nin müdavimleri arasında Salih Güney, Yavuz Bingöl ve Sibel Gökçe bulunuyor. Mekan 40 kişi kapasiteli. Tel: (212) 292 70 04.ZENGER PAŞA GÖZLEMECİSİAcele edin hemen bitiyorAnkara Kalesi’nin içinde yer alan Zenger Paşa, Türk kültürünü yansıtan yapısıyla dikkati çekiyor. Naziye Saçılmış ve Güllü Kanbur restoranın demirbaşları adeta. Açılışının üzerinden geçen 15 yıldan bu yana restoranın gözlemelerini onlar yapıyor. Peynirli, kıymalı, kaşarlı, sade, karışık gözleme çeşitleri var. Sade gözleme 2, diğer bütün çeşitler 3 milyon lira. Mekan haftanın her günü 10.00-24.00 saatleri arası açık. Ancak gözleme yemek için saat 18.00’den önce gitmek gerekiyor. Bu saatten sonra gözleme kalmıyor. Müşterilerinin önemli bir bölümünü turistler oluşturuyor. Zenger Paşa’da özellikle de terasta, tüm Ankara’yı seyrederek gözleme yemek büyük bir zevk. Tel: (312) 311 40 60HOCA’NIN YERİYöre otlarından yapılıyorBodrum’un Göl-Türkbükü Beldesi’nde 14 yıldır gözleme yapan emekli imam Hasan Akman’ın mekanı, yerli ve yabancı turistlerin favorisi. 27 yıl imamlık yaptıktan sonra eşi Makbule Akman ile birlikte lokanta açan Hasan Akman, eşinin ölümünden sonra kızı Reyhan ile işine devam ediyor. Harnup dallarının gölgesindeki çardak altında ve deniz üzerine kurulu iskelede gözleme, çiğbörek ve köy kahvaltısı veriliyor. Mustafa
Koç, Mesut Yılmaz, Turgut Yılmaz, Erdal Ä°nönü, Kemal DerviÅŸ, Fatih Terim, Hakan Şükür, Tugay KerimoÄŸlu, Lucescu, Sezen Aksu, Orhan Gencebay müdavimleri arasında. Kıymalı, kaÅŸarlı, patatesli, çökelekli ve yörenin kaz ayağı, köremen, daÄŸ marulu, pazı, pancar ve tilkiÅŸen gibi otlarının konulduÄŸu ot gözlemeleriyle ünlü. Hasan Akman gözlemelerinin ÅŸiÅŸmanlatmadığı konusunda iddialı. Ev ve iÅŸyerlerine servis var. Gözlemelerin fiyatı 3.5 milyon lira. Tel: (252) 377 59 07ÅžEN GÖZLEMEOdun ateÅŸinde piÅŸiriliyorKayserili Ercan Åžen’in Narlıdere Åžehitlik’in arkasında 1.5 yıl önce mandalina aÄŸaçları arasında kurduÄŸu Åžen Mantı-Gözleme-Kahvaltı Salonu, kısa sürede Ä°zmirlilerin uÄŸrak yeri haline geldi. Haftanın her günü 08.00 - 24.00 saatlerinde hizmet veren, 150 kiÅŸilik kapasiteye sahip mekanda 15 personel görev yapıyor. Odun ateÅŸinde piÅŸen kıymalı, peynirli, otlu peynirli, patatesli, patlıcanlı, haÅŸhaÅŸlı gözleme servis ediliyor. En büyük özelliÄŸi hemen yanı başındaki bahçede yetiÅŸtirilen ısırgan otu, pazı gibi organik bitkilerin kullanılması. Kıymalı gözleme 4, diÄŸer tüm seçenekler ise 3 milyon lira. Haftasonları oldukça yoÄŸun. Evlere servis yok. Tel: (535) 218 48 43KÄ°RAZLI KÖY SOFRASINine-torun herkes çalışıyorKuÅŸadası’na 10 kilometre uzaklıkta, kirazlarıyla ünlü Kirazlı Köyü’nde bulunan Kirazlı Köy Sofrası, 1992’den bu yana hizmet veriyor. Kıymalı, patatesli, sucuklu gözlemelerinin yanısıra ısırgan otu, ıspanak ve pazıyla hazırlanan karışık gözlemesi var. Gözlemenin yanı sıra yöresel yemekler yuvarlama, ev eriÅŸtesi, keÅŸkek, mantı ve sac kavurma da yapılıyor. Bir aile iÅŸletmesi olan iÅŸyerinde ailenin tüm bireyleri nineden-toruna görev alıyor. Yedi dönümlük üzüm ve kiraz aÄŸaçları arasında yer alan mekanda dileyen yer sofrasında, dileyen masada oturabilir. Ä°ÅŸletmecisi Nihat Fırat. DoÄŸal yöntemlerle üretilen zeytin, zeytinyağı, pekmez, turÅŸu ve reçel çeÅŸitleri, eriÅŸte, tarhana gibi ürünler de satın alabilirsiniz. www.koysofrasi.com. Tel: (256) 667 10 03YAVUZ’UN YERÄ°Pekmez ile servis ediliyorSelçuk’ta Yedi Uyuyanlar MaÄŸaraları yakınlarında kurduÄŸu sazlık çardakta 20 yıl önce köfte-ekmek satarak iÅŸe baÅŸlayan Yavuz Gökkaya, bugün bölgenin en ünlü gözlemecilerinden biri. Pazılı, ıspanaklı, ısırgan otlu, gelincik otlu, çökelekli, kıymalı-patlıcanlı, kıymalı-patatesli, tahin-haÅŸhaÅŸ-cevizli ve sade gözleme çeÅŸitleri var. Tahinli, cevizli ve haÅŸhaÅŸlı buraya özgü bir çeÅŸit. Ãœzerine pekmez dökerek servis ediliyor. Sabahları kahvaltı servisi var. Yavuz’un Yeri’nde, sade, peynirli, otlu, peynirli, patatesli, patlıcanlı gözlemelerin porsiyonu 1.5 milyon lira, diÄŸer çeÅŸitler ise 2.5 milyon liradan satılıyor. Tel: (232) 892 46 56.OLDGREEKHOUSE250 yıllık Rum konağıKapadokya’nın gözde mekanlarından Oldgreekhouse (Eski Rum Evi), Ãœrgüp’ün MustafapaÅŸa beldesinde bulunuyor. Rumlardan kalma otantik ve orijinal yapısını koruyan bir yapı. Orijinal fresk ve tablolarıyla özellikle yabancı turistlerin cazibe odağı. Eski adı Sinesos olan MustafapaÅŸa ilçesinde 250 yılın izlerini taşıyan konakta, butik otel ve restorant bölümleri yer alıyor. Bahçesinde yufkalar, bazlamalar ve börekler piÅŸiriliyor. Oldgreekhouse’da 3 çeÅŸit gözleme yiyebilirsiniz. Peynirli, kıymalı ve patatesli gözlemenin iki ayrı boyu var. Büyük boy 4 milyon lira, küçük boy 2.5 milyon lira. Ä°ÅŸletmecisi Fuat Öztürk. Her gün 8.00-24.00 saatleri arası açık. Tel: (384) 353 53 06AYÅžE BACITSE’den onaylı gözlemeciAyÅŸebacı Antalya’da 22 yıldır hizmet veriyor. Türk Standartları Enstitüsü’nden (TSE) onaylı olan AyÅŸebacı, iÅŸ, sanat ve siyaset dünyasının müdavimlerinin de mekanı. Vural SavaÅŸ, Defne Yalnız, Hakan Altun, Gürer Aykal, Altan Öymen müdavimleri arasında. Gözlemelerinin yanı sıra, doÄŸal manzarası ile de büyülüyor. Falezler üzerinde yeÅŸillikler arasında ve 400 metrekare alan üzerine kurulu. Kıymalı, kaÅŸarlı, peynirli, patatesli, ıspanaklı ve karışık gözleme çeÅŸitleri var. 8.00-01.00 arası açık. Gözlemeler yaklaşık 3 dakika içinde servise hazır oluyor. Ev mantısı da bulabilirsiniz. Gözleme çeÅŸitleri 3-3.5 milyon lira arasında. Tel: (242) 316 36 00TOROS GÖZLEMEKaÅŸarlı gözlemesiyle ünlüKaÅŸarlı gözlemesi ile ün yapan Toros Gözleme, Adanalılar’ın uÄŸrak mekanı. Sahibi Ayten Pulurlu. 1994’ten bu yana faaliyet gösteren gözleme evinde sıkma, kol böreÄŸi, su böreÄŸi ve kuru ev pastası çeÅŸitleri de var. KaÅŸarlı, peynirli, ıspanaklı, patatesli gözleme ve sıkma çeÅŸitlerini sabahın erken saatlerinden itibaren bulabilirsiniz. Haftanın yedi günü açık. Gözlemeci Güllü Teyze, müşterilerine hazırladığı lezzetli hamur iÅŸlerine sohbetini ve güler yüzünü de ekleyince Toros Gözleme’ye gelenler yediklerinin tadına doyamıyor. Tel:(322) 457 21 96.Gurmelerden, gazetecilerden ve yemek kitabı yazarlarından oluÅŸan büyük jüri seçtiYaÅŸar Aksoy - Ä°zmirli gazeteci, yazarAli Esat Göksel - Mimar, gurmeEngin Akın - Yemek Kitabı yazarı, gurmeAhmet GüzelyaÄŸdöken - Ä°zmirli gurmeTayyar ZaimoÄŸlu - Adanalı gurmeÅžerif Yenen - Rehberler Odası BaÅŸkanıKamil Torgay - Türk Mutfağı Kültürü kitabının yazarıDeniz Gürsoy - Yemek kültürü yazarıSemih Somer - Mutfak Dostları DerneÄŸi BaÅŸkanıHülya EkÅŸigil - Yemek kültürü yazarıÂ
button