İftariyeliklerin en kıymetlisi pastırma, en çok ramazanda satıyor. Yeni nesil kokmasın, kilo yapmasın diye yağsız ve çemensiz olanını tercih ediyor. Pastırmanın iyisi neye benzer, alırken ve saklarken nelere dikkat etmek lazım diye, 1929’dan beri Eminönü’nde hizmet veren Namlı Şarküteri’nin sahibi Engin Mepa’ya sorduk.
Eğer aklınızdan bu yaz bir Yunan adaları seyahati geçiyorsa hiç ertelemeyin çünkü kapıda vize uygulaması bunu çok kolaylaştırdı. Bir saatlik deniz yolculuğuyla kendinizi hem evinizde hem dünyanın öteki ucunda hissedebilirsiniz. Turkuvaz renkli suları ve çok tanıdık mutfağıyla karşı kıyıda bizi bekleyen Yunan adalarında yapılacaklar için kapsamlı bir rehber hazırladık; birini seçin ve harekete geçin!
#Aynur TATTERSALLRamazan ayı bugün başlıyor. Vatandaş sahur ve iftar sofraları için Eminönü’nün yolunu tuttu. İftar sofralarının yıldızı hurmanın kilogram fiyatı 260 TL’den başlıyor, 770 TL’ye kadar çıkıyor. Pastırmanın kilosu ise 1500 ila 2 bin lira bandında seyrediyor. Eminönü tezgâhlarında 4 kişilik bir ailenin bir haftalık sahur ve iftariyelik alışverişi 2 bin TL’den başlıyor.
#Sahur AlışverişiEMİNÖNÜ'nde Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala alışveriş hareketliliği yaşandı. Esnaf, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurmanın İskenderun Limanı'ndaki yangın nedeniyle pazara geç geldiğini ve fiyatının yükseldiğini belirtirken, deprem nedeniyle çarşıdaki yoğunluğun beklenenden az olduğunu söyledi.
#İSTANBULRamazana haftalar kala büyük bir hareketlilik yaşanılan Eminönü’nde bu yıl deprem felaketinin burukluğu hissediliyor. Esnaf iftarlık tezgâhları açtı ancak satışların hem deprem hem de fiyatların artışı nedeniyle önceki ramazanlara göre yüzde 20-30 oranında düşük olduğuna dikkat çekiyor. İftar sofralarının yıldızı hurma ise İskenderun Limanı’ndaki yangın nedeniyle çarşıya geç düştü. Hürriyet ramazan telaşını yerinde izledi...
#EminönüYılbaşı akşamını ailemle evde geçirmeyi tercih ediyorum. Birlikte, hazırlaması çok zor olmayan ama bize zevk veren yemekler yapıyoruz. Salatayla başlıyoruz, hamurişi tercihimiz genelde makarna oluyor. Ana yemek seçimimizse bizim uydurduğumuz, hepimizin sevdiği pastırmalı bonfile.
#YılbaşıPandeminin başlangıcından bu yana Türkiye’de yükselen değer olan karavanların kiralama, satın alma ve kullanım maliyetleri, tatilde hangi rotalar izlenebilir, karavan parkı konum, ücret ve hizmetleri, hangi karavan hangi ehliyet ile kullanılabilir, otoyollarda hangi ücrete tabidir, çekme karavan araç tüketimini ne kadar arttırır gibi soru işaretlerine rehber olmak için cevapları derledik…
#GazetehaberleriKoronavirüs sebebiyle hijyen arayışına girenler toplu ulaşımdan, kalabalık tatillerden uzak duruyor. İki tekerlek toplu ulaşıma bir alternatif oldu. 250 cc altı motosikletlere ilgi artarken, yükselen vergiler ve kur ile birlikte büyük sınıf motosikletlerde ilgi ikinci ele kaydı. Eylül ayından sonra ise verginin kalkması ile birlikte pazarın ikinci baharını yaşaması ve yeniden yükselmesi bekleniyor.
#GazetehaberleriKahvaltının mutlulukla ilgisi var ama cebinizle de var... Özellikle hafta sonu birçok aile dışarıda kahvaltı yapmayı tercih ediyor. Bu talebi gören işletmeler de açık büfe ya da serpme kahvaltı mönüleriyle yarış halinde. Kahvaltıda verilen ürünler benzerlik gösterse de fiyatlar oldukça farklı. İstanbul’da bir kişilik kahvaltı faturası 25 TL’den başlıyor, 300 TL’ye kadar çıkıyor.
#GazetehberleriBesilik hayvan ithalatının artması, balık sezonunun açılması, tavuk etine olan talebin artması kırmızı etin fiyatını da etkiledi. Bunlara bir de Et ve Süt Kurumu’nun üreticiden 28 liradan aldığı karkas eti marketlere ucuz et sağlanması için 20 liradan sanayiciye vermesi eklenince karkas etin kilogram fiyatı 26 liraya kadar düştü.
#GazetehaberleriTours, sakin bir kent. Burada şehrin sakinlerinden, lokanta müdürü bir beyin tavsiyesi olan üç restoran denedim: BarJu, La Maison des Halles ve La Maison Tourangelle. Üçünden de çok memnun ayrıldım.
#La Maison Tourangelle