Tarım ve Orman Bakanlığı, son dört yılda Türkiye’ye adaptasyon sağlayan 7 tropik meyve çeşidini tescil ettirdi. Başta kahve olmak üzere, carambola, sapodilla, mamey sapote, black sapote, soursoup, cherimoya ve wampee türlerinin adaptasyon çalışmaları ise devam ediyor.
#PitayaPassiflora (çarkıfelek) meyvesi çeşitli sağlık yararlarına sahip egzotik bir mor meyvedir. Passiflora meyvesi, güçlü bir antioksidan kaynağı olduğu ve başka sağlık yararları da olabileceği için son zamanlarda çok dikkat çekiyor. Peki passiflora meyvesi nedir, neye iyi gelir, nerelerde yetişir ve nasıl yenir? İşte passiflora (çarkıfelek) meyvesi faydaları ve özellikleri…
#Passiflora MeyvesiAlmanya’da yaşayan Muzaffer Bilkoç (55) geçen yıl Antalya’nın Alanya ilçesinde 3 dekarı örtü altı, toplam 15 dekara passiflora (çarkıfelek meyvesi) bahçesi kurdu. Bilkoç’un bu yıl ilk hasadını yaptığı ürünler kalitesine göre kilosu toptan 40 ila 75 lira arasında alıcı bulurken, market fiyatı ise yaklaşık 100 lira oldu. Muzaffer Bilkoç, “Verimli bir sezon olacak” dedi.
#Muzaffer BilkoçAroması ve lezzetiyle ön plana çıkan çarkıfelek (passiflora) meyvesi son yıllarda Türkiye’de de rağbet görmeye başladı Ana vatanı Güney Amerika olan passiflora bir diğer adıyla çarkıfelek meyvesi, kolay bakımı ve yılda iki kere ürün veren yüksek getirisiyle ön plana çıkıyor. Peki, Çarkıfelek (passiflora) meyvesinin özelliği nedir? Çarkıfelek meyvesi nerelerde yetişir?
#ÇarkıfelekANTALYA’nın Gazipaşa ilçesinde hobi amaçlı tropik meyve ve endemik bitkiler yetiştiren Ahmet Tural (64), 5 yıl önce diktiği 5 passiflora (çarkıfelek) ağacından ilk hasadını yaptı. Yaklaşık 10 kilo passiflora meyvesi toplayan Tural, kilosunu 100 liradan satmayı hedefliyor.
#Tropik MeyveTürkiye'de, ilk kez Finike'de bir üretici tarafından denendikten sonra üretimine başlanan çarkıfelek, diğer adıyla passiflora meyvesi, yoğun talep görüyor. Üretici Mete Apaydın, "İnanılmaz bir talep var. Sadece Türkiye içinde değil, dünyada çok büyük talep var. Türkiye için olmazsa olmaz fırsat bir meyve olacak" dedi.
#Çarkıfelek MeyvesiSırtını Bey Dağları’na yaslamış, falezlerin üzerinde yükselen, aynı anda dört mevsim sunan Antalya’da ve birer doğa harikası olan ilçelerinde görülmeye değer çok yer var. Muhteşem kumsalları, masmavi koyları, yazın bir ferahlama durağı olan yaylaları ve her zevke hitap eden tatil seçenekleriyle sıcak günlerin vazgeçilmezi olan bu güzel ilimizin zenginliklerini keşfedelim.
#Nurgül BÜYÜKKALAYTürkiye'nin üretim merkezlerinden Mersin'in Erdemli ilçesinde yaklaşık 12 dönüm bahçesinin yaklaşık 8 dönümünde açık alanda çarkıfelek veya aşk meyvesi olarak bilinen passiflora yetiştiren üreticinin yüzü güldü. Hasadı başlayan ve kilogramı 100 ile 125 TL arasında satılan ürüne talebin yoğun olduğu belirtildi.
#MersinTürkiye'nin üretim merkezlerinden Mersin'in Erdemli ilçesinde yaklaşık 12 dönüm bahçesinin yaklaşık 8 dönümünde açık alanda çarkıfelek veya aşk meyvesi olarak bilinen passiflora yetiştiren üreticinin yüzü güldü. Hasadı başlayan ve kilogramı 100 ile 125 TL arasında satılan ürüne talebin yoğun olduğu belirtildi.
#MersinOrdu’da ziraat mühendisliği okuyan ve ardından belediyede işe giren Buket Çelik Karademir, aylarca Karadeniz’de mango, guava, passiflora gibi tropik meyveler üretilip üretilemeyeceğine dair araştırma yaptı. Etrafındakilerin “Karadeniz’de mango mu yetişir” diyen alaycı sözlerini dikkate almadı. Şu anda belediye bünyesinde 25 farklı tropik meyve yetiştiriyor, girişimcilere eğitimler veriyor.
#Buket Çelik KarademirBir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep KeskinKüresel ısınma sebebiyle son günlerde televizyon kanallarının vazgeçilmez haberi ‘kuraklık’ oluyor. Türkiye’nin her tarafından göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Hem içme suları hem de tarımsal amaçlı kullanılan sular bitme noktasında.
#YazarAntalya’nın Gazipaşa ilçesinde yetiştirilen 'çarkıfelek', 'aşk meyvesi', 'gençlik iksiri' gibi isimlerle de anılan passiflora (passion fruit) hasadına başlandı. Üretici İsa Görgülüer’in bir yıl önce deneme amaçlı 500 metrekare açık alana ekimini yaptığı ve ilk meyvelerini aldığı passiflora, toptan kilosu 75 liradan alıcı buldu.
#PassifloraSELEN-Tunç Yavuzdoğan’ın yolları bir dalış eğitmenliği kursunda kesişmiş. Birlikte bir yandan su altını, öte yanda ise dünyayı keşfetmişler. Daha sonra, önce dünyanın öteki ucunda, Endonezya’da otel açmışlar. Ardından da çocuklarının eğitimi için rotayı Avustralya’ya çevirmişler. Ama zaman içinde memleket hasreti ağır basmış. “Son iki yılın her sabahı kendimi gözümü açar açmaz Bodrum’daki satılık evlere bakar buluyordum” diyen Selen Yavuzdoğan ve pek çok ünlü su altı dergisinde fotoğrafları kapak olan Tunç Yavuzdoğan’la yurtdışındaki hayatlarından Bodrum’a taşınma serüvenlerine kadar birçok konuyu konuştuk
#İzmir“Antalya’nın en doğu ilçesi olan Gazipaşa’da yaşıyoruz. Toroslar denize paralel olarak kesiştiği için kuzey rüzgârlarının denize ulaşmadığı bir coğrafyamız var. Bu durum, dağlarla deniz arasında kalan bölgede tropikal bir iklim oluşturmaktadır. Bölgemizde turfanda seracılık da yaygındır. Salatalık, domates, patlıcan ve biber gibi ürünlerin turfanda üretimini yapmaktayız. Gazipaşa, Türkiye’nin sebze ve meyve ambarı pozisyonundadır. Bu klimanın keşfedilmesi sonucunda bu topraklarda yaklaşık 60-70 yıldır muz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye’de doğal ortamda muz, sadece Gazipaşa, Alanya ve Anamur’da yetiştirilmektedir. Son yıllarda ise muz, örtü altına alınarak Manavgat ve Silifke’de de yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu yıllarda ise gerek bölge halkının çalışkanlığı, gerekse de turfanda sebzeciliğin kârlı olmaması nedeniyle çiftçilerimiz tropikal ürünlere yönelmiştir. Yaklaşık 10-15 yıldır avokado yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yeni yeni mango, ejder meyvesi, passiflora, papaya, blueberry, hünnap da yetiştirilmeye başlanmıştır. Neredeyse dünyada yetişen tüm tropik meyveler için bölgemiz ideal bir iklime sahiptir.
#Antalyaİspanya Malaga ile aynı enlemde olan Antalya Gazipaşa-Hatay Samandağ hattında 27 çeşit tropikal meyve yetişiyor. Muz ve avokadodan sonra üreticiler pazarda tanesi 50 TL’ye kadar çıkan mangoyu AB ülkelerine satmak için destek bekliyor. Üreticiler, “Avrupa, mangoyu Güney Amerika’dan 25 günde alıyor. Biz ise mangoyu Gazipaşa’dan 3 günde AB’ye ulaştırabiliriz” dedi.
#Gazetehaberleri