Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Yücel, Çevre Durum Raporu'na göre İzmir için yıllık ortalama partikül madde değerlerinin (PM10) Alsancak, Bayraklı, Bornova, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş ve Torbalı istasyonlarında ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğunu söyledi. Arzu Yücel, ' Özellikle PM2.5 üzerine yapılan incelemeler bu kirleticiye maruz kalmanın astım, KOAH, bronşit, pnömoni gibi solunum yolu hastalıklarını tetiklediği görülmekte.' dedi.
#İklimBirçok kişi kokulu mumları, tütsüleri ve oda parfümlerini evinden eksik etmiyor. Ancak uzmanlar, bu ürünlerin özellikle küçük yaşam alanlarında kullanımının sağlık riskleri yaratabileceğini söylüyor. Peki tehlikenin boyutları ne ölçüde? Mumların ve oda kokularının olası tehlikelerini Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Pelin Aktaş Uysal ile konuştuk...
#MumBilim insanları hava kirliliği ile depresyon ve anksiyete görülme sıklığı arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. En kötüsü de düşük seviyeli hava kirliliğinin bile uzun vadede aynı etkileri yapıyor olması. Peki nasıl oluyor da hava kirliliği psikolojiyi etkiliyor? Biz sorduk Psikiyatr Uzman Dr. Gizem Durcan yanıtladı...
#Hava KirliliğiDeprem nedeniyle yıkılan binaların oluşturduğu milyonlarca tonluk enkaz, insan sağlığı için risk oluşturuyor. Uzmanlar kanser, kronik akciğer, kalp ve damar hastalıklarına neden olacak maddeler içeren enkazın gerekli önlemler alınarak kaldırılması gerektiğini söylüyor.
#DepremÇevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi Teknik Sorumlusu ve çevre mühendisi Selma Akdoğan, kentte son haftalarda gözle görülebilen hava kirliliği artışı olduğunu söyledi. Hava kalitesinin son dönemde 'riskli' seviyelerde olduğuna dikkat çeken Akdoğan, "Meteorolojik olaylar da hissedilen kirliliği etkiliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, risk haritalarında inversiyon etkisi riski yüksek olarak açıkladı. İnversiyonla birlikte farklı kirletici nedenler, yakıt kullanımı gibi etkiler bunu artırıyor. İnversiyon hava kirliliğini artırıcı bir etkisi var" dedi.
#İzmirÇevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi Teknik Sorumlusu ve çevre mühendisi Selma Akdoğan, kentte son haftalarda gözle görülebilen hava kirliliği artışı olduğunu söyledi. Hava kalitesinin son dönemde 'riskli' seviyelerde olduğuna dikkat çeken Akdoğan, "Meteorolojik olaylar da hissedilen kirliliği etkiliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, risk haritalarında inversiyon etkisi riski yüksek olarak açıkladı. İnversiyonla birlikte farklı kirletici nedenler, yakıt kullanımı gibi etkiler bunu artırıyor. İnversiyon hava kirliliğini artırıcı bir etkisi var" dedi.
#İzmir2022 Air Quality & Health in Cities raporuna göre küresel ortalama NO2 (Azot Dioksit) maruziyetinin araştırmaya katılan ülkelerin en büyük şehirlerinde yüksek düzeyde olduğu görülüyor. İstanbul, 35.3’lük NO2 maruziyeti seviyesi ile dünya çapında 20 şehir arasında 9. Sırada yer alıyor. PM2.5 (Partikül Madde) kirliliğine bakıldığında ise düşük ve orta gelirli ülkelerdeki şehirlerdeki seviyelerin yüksek olduğu görülüyor.
#DysonTürkiye’deki araç parkının karbon haritası ilk kez çıkarıldı. Buna göre, Türkiye yollarındaki araçların yüzde 48’ini oluşturan 8.8 milyon aracın yaşı 11’in üzerinde. Yani çevre kirliliği açısından önemli bir basamak olan ‘Euro 4’ kurallarından önce üretilmiş. Karayolu taşıtlarından çevreye salınan karbonmonoksit gibi zararlı gazlarının yüzde 80’i de bu araçlardan yayılıyor. Uzmanlara göre, çevre kirliliği ve enerji verimliliği açısından 11 yaşın üzerindeki araçların yenilenmesi gerekiyor.
#Otomotiv Sanayii DerneğiDüzce, 2021 Dünya Hava Kirliliği raporuna göre Avrupa'nın havası en kirli 5 şehri arasında yer aldı. Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Taşpınar, "Düzce, etrafı dağlık, ortası bir düz ova, vadi şeklinde bir il. Kirleticilerin dağılması engellenmiş. Rüzgarın esme frekansları çok kısıtlı olduğu için Düzce'de hava kirliliği dağılmıyor" dedi. Taşpınar, kirliliğin önüne geçmek için ulaşımda düzenleme yapılabileceğini söyledi.
#DüzceDüzce, 2021 Dünya Hava Kirliliği raporuna göre Avrupa'nın havası en kirli 5 şehri arasında yer aldı. "Düzce'de hava kirliliği dağılmıyor" diyen Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Taşpınar, kirliliğin önüne geçmek için neler yapılması gerektiğini açıkladı.
#DüzceTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol, "Trakya'nın havası da kirli. Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, partikül madde 10 açısından baktığımızda en kirli il Edirne ama özellikle sanayi kaynaklı kirlilik yani insan eliyle yaratılan kirlilik açısından baktığımızda Tekirdağ ve Kırklareli, Edirne'yi yakalıyor ki bu da PM 2.5 kirliliği" dedi.
#TekirdağTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Türkiye'de ilk kez 13 bölgede koronavirüsün havadaki varlığını saptamak için çalışma yapıldığını belirtti. Tecer, "Aldığımız sonuçlardan 203 örnekte; 20 tane partikül madde, atmosferik partikül madde örneğinde koronavirüsün RNA'sına rastladık. Yani PCR neticesinde pozitif sonuçlar çıktı. Bu 13 tane pozitif partikül örneği, 6 ildeki hastane yakınlarından aldığımız partikül madde örneklerine aitti. 7 tanesi ise insanların yoğun olarak yaşadığı kent merkezlerinde, hava kirliliği açısından biraz daha olumsuz koşulların olduğu bölgede pozitif örnekler çıktı" dedi.
#KoronavirüsİZMİR’de, geceleri hafiften geniz yakan kömür kokusuna, “Merhaba” demeye başladık. Özellikle gündüz ve gece ısı farkı artmaya başlayınca, geçmişin bu tanıdık kokusu daha da hissediliyor. Bu koku da doğal olarak hava kirliliğini getiriyor akıllara. Üstelik daha da tam soğuk bastırmadı... Kış aylarında hava kirliliği, yalnızca İzmir’in değil, tüm ülkenin gündemindedir. Kimi zaman arttığı ve nedenleri konuşulur. Kimi zaman da özellikle doğal gaz sonrası, eskisi gibi yoğun kirlilik yaşanmadığı...
#1Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü'ndeki uzmanların yaptığı son araştırmaya göre, özellikle kirliliğinin yüksek olduğu büyük şehirlerde havadaki PM2.5 ve NO2 parçacıkları Kovid enfeksiyonunun şiddetini artırıyor. Bilim insanları, hava kirliliğinin Kovid bulaşmış insanlar için kötü sonuçlar doğurabileceğine dair 'şimdiye kadarki en güçlü kanıtları' bulduklarını söylüyorlar.
#KoronavirüsGünün her saati trafiğin deyim yerindeyse 'çılgınca' bir hal aldığı İstanbul'da, trafik yoğunluğuna bağlı olarak hava kirliliği seviyesi de ciddi oranda artmış durumda. Öyle ki şehirde özellikle bazı ilçeler alarm vermeye başladı. Standartların çok üzerinde seyreden hava kirliliği rakamları insan hayatını riske atıyor, erken ölüm riskini sandığınızdan çok daha fazla arttırıyor...
#Hava Kirliliği