Deterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#ParfümGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu KimyasallarGünlük hayatımızda en çok kullandığımız kozmetik ürünler arasında yer alan roll-on’ların ve deodorantların meme kanseri ile ilişkisi, uzun yıllardır tıp dünyasında tartışmalara neden olan önemli bir konudur. Araştırmacıların bazıları bu ürünlerin içeriğinde kullanılan kimyasal maddelerin kanser riskini arttırdığını savunurken, bazıları da bu iddiayı destekleyecek yeterli kanıtın olmadığını düşünüyor.
#Süheyla BUYRUKÇUBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkGünümüz şartlarında organik beslenmek veya doğal ürünlerle kişisel hijyenimizi gerçekleştirmek nerdeyse hayal oldu. Elimizi attığımız her ürünün içeriğinde vücuda zararlı bileşenler var. Birçok ülke hayvan, bitki ve besin zincirine zarar veren içerikli ürünleri yasaklamaya başladı, ülkemizde ise hâlâ kendimizi ve doğayı korumak adına atılan bir adım yok.
#Hande Canİngiltere’de yapılan bir araştırma, bazı güneş kremi markalarının üzerinde yazan koruma iddialarını karşılamadığını öne sürdü. Bu iddialardan yola çıkarak güneş kremleriyle ilgili merak edilen soruları uzmanlara yönelttik.
#Güneş KremiHepimiz banyoda saatlerce vakit geçirmeyi seviyoruz. Hatta saçlarımızın bakımsız görünmesinden rahatsız oluyor, kendimizi daha iyi hissettirecek ürünlere sürekli bir yenisini ekliyoruz. Ancak bu ürünler arasında saçlarınıza yarardan çok zararı dokunan bazı bileşenlere dikkat etmeniz gerekiyor.
#Saç Bakım ÜrünleriBirçok kozmetik ve kişisel bakım ürününün de raf ömrünü uzatmak için kullanılan kimyasal maddelerin genel adının paraben olduğuna ve yapılan araştırmalarda birçok tümör hücresinde paraben tespit edildiğine dikkat çeken Doç.Dr. Ali Balevi, “Günlük hayatta çokça kullanılan ürünlerin içeriğinde paraben bulunabiliyor. Parabenin oluşturduğu zehrin birikmesiyle olan kanser hastalıklarının başında meme kanseri geliyor” dedi.
#ParabenBirçok kozmetik ve kişisel bakım ürününün de raf ömrünü uzatmak için kullanılan kimyasal maddelerin genel adının paraben olduğuna ve yapılan araştırmalarda birçok tümör hücresinde paraben tespit edildiğine dikkat çeken Doç.Dr. Ali Balevi, "Günlük hayatta çokça kullanılan ürünlerin içeriğinde paraben bulunabiliyor. Parabenin oluşturduğu zehrin birikmesiyle olan kanser hastalıklarının başında meme kanseri geliyor." dedi.
#Doç. Dr. Ali BaleviHavalar ısınmaya başladıkça deniz, kum ve tatil üçgeninde sağlıklı bir dönem geçirebilmek için ‘’güneş kremleri’’ hayati öneme sahip duruma gelmeye başladı. New York Times’da çıkan bir makale güneş kremlerinin sağlığımıza etkilerini tartışmaya açtı. Özellikle kremlerin ‘’kan dolaşımına’’ etkilerinin olması gözlerin bu ürünlere çevrilmesine neden oldu.
#Güneş Koruyucular Kanser Yapar MıSon zamanlarda cildimize ne sürdüğümüz konusunda bilinçlenmeye başladık. 'Paraben içermeyen' bir terim haline geldi ve gittikçe daha fazla sayıda insan paraben içermeyen ürünleri seçmek için güzellik koridorlarını tarıyor. Peki paraben nedir? Sağlığınıza zarar veriyorlar mı? Parabenden kaçınmaya ihtiyacınız var mı? İşte tüm soruların cevapları haberimizde...
#ParabenParaben güzellik ürünlerinde bakteri üremesini önlemek amacıyla 1950’lerden bu yana kullanılıyor. Uzmanlar parabenin piyasadaki kozmetik ürünlerinin yaklaşık yüzde 85’inde bulunduğunu söylüyor. Çünkü paraben hem ucuz ve etkili hem de uzun süredir kullanıldığından güvenli olarak görülüyor. Henüz parabenin yerine geçebilecek yeni bir koruyucu bulunabilmiş değil.
#Güzellik ÜrünleriParaben güzellik ürünlerinde bakteri üremesini önlemek amacıyla 1950’lerden bu yana kullanılıyor. Uzmanlar parabenin piyasadaki kozmetik ürünlerinin yaklaşık yüzde 85’inde bulunduğunu söylüyor. Çünkü paraben hem ucuz ve etkili hem de uzun süredir kullanıldığından güvenli olarak görülüyor. Henüz parabenin yerine geçebilecek yeni bir koruyucu bulunabilmiş değil.
#ParabenKullandığımız cilt bakımı ve makyaj malzemeleri arasında en dikkatli kullanmamız gerekenler göz çevresi ürünleridir. Bu malzemeler bizi güzelleştirmek, gençleştirmek gibi amaçlarla satılmakta, fakat içerdikleri kimyasallar nedeniyle zarar verebilmektedirler.
#Makyaj MalzemleriYaz ayı ile birlikte biz kadınların en büyük derdi terleme oluyor. Yapılan araştırmalarda erkeklerin daha fazla terledikleri tespit edilmesine rağmen üzerine birde bizim bazı kozmetik ürünleri kullanmamız hem cildi sorunlar yaşamamıza hem de o ürünlerin s
#Terleme