Panik nöbetleri; korku, baygınlık hissi, baş dönmesi, solunum yetmezliği, boğulur gibi olma, soğuk soğuk terleme ve anlam verilemeyen titremelerin hakim olduğu yoğun kaygı halidir. Peki, panik atak anında ne yapmalıyız? Psikolog Elif Ersoy Şahin, konuyla ilgili tüyolar verdi.
#Panik AtakBipolar iki uçlu, iki farklı şekilde gelen hastalık demektir. Manik nöbet geçiren biri, hiç olmadığı kadar mutlu ve keyiflidir, hemen âşık olur, çok konuşur, az uyur ama enerjisi hiç bitmez. Aradan zaman geçer, bu sefer de hastalığın diğer atağı yani ağır depresyon gelir. Konuşmaz, gülmez, özgüveni sıfırlanır, her konuda kendini suçlar ve aşağılar.
#HastalıkPanik atak en sık yaşanan psikolojik sorunlardan bir tanesidir. Panik atağın neden kaynaklandığı ve panik atağa nelerin iyi geldiği merak edilmektedir. Panik atak ile ilgili günümüzde de halen daha araştırmalar devam etmektedir. Panik atak ile ilgili araştırmalar artmıştır. Son günlerde panik atak ile ilgili bilgi yoklaması yapılmaktadır. Peki, panik atağa ne iyi gelir? Panik atak neden olur? Panik atağa ne yapmak gerekir? Panik atak nasıl geçer tüm detayları ile derledik.
#Panik Atağa Ne İyi Gelir Neden Olur?Fobi tarzında bir hastalık korkusunun ortaya çıktığını belirten Pskiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hastalık fobisi olan kitlenin çoğaldığını ve hastanelerin risk altında olduğunu vurguluyor. Bazı bireylerde örtülü strese de rastlandığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Örtülü stres, duygularını bastıran kişilerde çok oluyor. Duygu ifadesine izin vermedikleri için devamlı stres bağışıklık sistemini bastırıyor. Örtülü stres, vücuttaki uyuyan kanser hücrelerini uyandırır ve kişide kanser başlar” dedi.
#PsikolojiBir kedinin üstüne kaynar su döküldü, bir köpek sahibi tarafından arabanın arkasına bağlanıp yolda sürüklendi, bir koca karısını öldürdü, bir kadın intihar etti, bir çocuk tecavüze uğradı… Adları farklı ama şiddet sarmalına dolanan toplumun hikayesi aynı… Her gün canımızı acıtan, ‘Bu kadar da olmaz’ dedirten bu vakaları hayatı boyunca onbinlerce insanın ruhlarına dokunmuş bir psikiyatri duayeni, hocaların hocası Prof. Dr. Özcan Köknel ile konuştuk. Geçtiğimiz günlerde deneyimlerini Mert İnan’ın yayına hazırladığı ‘Bilgenin Aynası’ kitabında anlatan 91 yaşındaki Köknel ile topluma ayna tuttuk. Yapacak çok iş var. Bunlardan biri anne-baba okulları açmak, diğeri cinsel eğitimi müfredata sokmak…
#Gazetehaberleri“Aklının başına gelmesi için yamulman mı gerekliydi?” başlıklı yazıma yine pek çok cevap geldi, yayınlamama izin verenlerden bir kısmını aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Öyle hikâyeleriniz var ki bazen okurken ağlamamak için kendimi zor tuttum. Kiminiz “yayınlama, sadece sen oku, içimi dökmek için yazdım” dediği için onları paylaşmadım ama hepsini okudum tek tek.
Fenerbahçe tribünlerinin alkışlarla uğurladığı kaptan Ümit Özat, babası gibi gördüğü antrenörü Christoph Daum’la birlikte FC Köln’e gitmiş, orada da hem takımın hem de taraftarın güvenini kazanıp kaptan olmuştu. Bundesliga’nın tek Türk kaptanı. Büyük gurur! Geçen yılın ağustos ayında FC Köln’ün Karlsruhe’yle yaptığı maç için her zamanki hazırlıklarını yaptı, 5 numaralı formasını giyip sahaya çıktı. Maçın 20’nci dakikasında spiker şöyle diyordu: "Aman Allahım, şu anda gördüğüm bu pozisyonu anlatmak istemiyorum."
Hande Ataizi gövde gösterisi yapmış – İzmir’in başarısı diyor haber, güzeller hep İzmir’den çıkıyormuş da – Ali Atıf Bir şovmen Mehmet Ali Erbil’i ‘her şeyin altından çıkmakla’ ve sululukla suçluyor – Balkona üstsüz çıkan mankeni tabii ki kaçırmamışlar – Fatih Tekke’ye övgüler yağdırmış FİFA – Pardon, Daum 25 milyon kişisin NESİYLE oynamış, anlamadım – Hürriyet’ten bir hizmet daha, sevişirken nasıl sesler çıkarmalı – Gizli reklam yasak, açık açık yapınca bi’şey olmaz – Mesut Yar’ı severdim, Yataş reklamını yazınca daha çok sevdim – Atalarımız Jennifer Lopez’in kalp krizi geçirmeyeceğini nasıl bildi... vs
Panik atak, çok eskiden beri bilinen bir hastalık. Ama çoğunlukla başka hastalıklarlakarıştırılmış. Ayrıca hasta sayısında asıl patlama şehirleşmeyle birlikte başlamış. Doç. Dr. Tarık Yılmaz, 'Ani gelen ölüm korkusu' olarak nitelendirilebilecek hastalıkla ilgili sorularımızı yanıtladı.
#BeslenmePanik atak, insanı yanıltan fizik bulgularla kendisini gösteren özünde ruhsal bir bozukluktur. Bu hastalarda kalbe ait yakınmalar ön planda olduğundan sıklıkla ilk başvurdukları doktor kalp doktorlarıdır. Hastalığın özünde genetik yatkınlık olduğu düşünülmektedir. Başlangıç yaşı genellikle ergenliğin sonu ile 30 yaş arasındadır. Her yüz kişiden onunda hastalığın bulguları görülmekle birlikte toplumumuzda yüz kişiden dördünün panik atak tedavisi gerektirecek düzeyde hastalığı olduğu düşünülmektedir. Panik atak hastalığına kadınlarda daha sık rastlanmaktadır.