2009 yılında domuz gribi ile gündeme gelen pandemi son günlerde corona virüsü ile çok duyduğumuz terimlerden biri oldu. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için kabaca üç kriter aranıyor. Peki, bu şartlar neler? Pandemi ne demek? Pandemi ne zaman biter? Pandemi kurulu nedir?
#Pandemi Ne DemekCiro büyümesi bakımından faaliyet gösterilen 48 ülke arasında birinci durumdaki Amare Türkiye, yıl sonunda yüzde 50 büyüme hedefliyor. Gıda takviyesi sektörünün önemli oyuncularından Amare’nin Global Yönetim Kurulu ve Stratejiden Sorumlu Başkanı David Chung ile ‘Yeniden Doğuş’ stratejilerini ve şirketin hedeflerini konuştuk.
#Sponsorlu İçerikE-ticarette artan iadeler şirketleri ‘tersine lojistik’ yatırımlarına yönlendiriyor. Maliyetleri yüzde 30 düşüren sistem, Türkiye’de de yer bulmaya başladı. Tersine lojistiğin tüm e-ticaret hacminin içinde yüzde 35’ine denk geldiğini söyleyen sektör temsilcileri, 25’e yakın firmanın bu süreçleri yurtdışındaki tesislerinde organize ettiğini belirtiyor.
#E-TicaretPANDEMİ, deprem felaketleri ve konuta erişim sorunu gayrimenkul sektöründe dengeleri değiştirdi. Kimi zaman az katlı, müstakil ev hayali, kimi zaman da uygun fiyatlı yatırım yapma istediği tüketicileri arsa alımına yönlendirdi.
#ArsavevDünyanın önde gelen perakende liderlerini bir araya getiren The Retail Summit 23-24 Nisan tarihlerinde Dubai’de gerçekleştirildi. Zirve kapsamında Körfez pazarını mercek altına alan panelde konuşan Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, bölgede Türk ürünlerine ve Türk kültürüne büyük ilgi olduğunu söyledi.
#TrendyolTicaret Bakanı Ömer Bolat, CNN Türk'te Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı. "Orta Vadeli Plan ile yol haritamızı belirledik" diyen Bolat, "Hedef dış ticaret açıklarının ve cari açığının azaltılması, istikrarlı ve orta düzeyli büyüme trendine girmekti. Şu an hedeflerimizin ilerisindeyiz." dedi. Gazze'ye ihracat tartışmalarına da değinen Bakan Bolat, "Türkiye, İsrail'e jet yakıtı satmıyor. Sosyal medya üzerinden büyük bir yalan uydurdular." dedi.
#Ömer Bolatİzmirli, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun, mesleğinin 20. yılında başarılı bir psikolog. Ergenlerle iletişim, aile danışmanlığı, engelli ve ailesi ilişkileri, sınav kaygısı, kişisel gelişim ve motivasyon alanlarında çalışıyor. “Elim Sende” isimli kitabın yazarı... Genç stajyer meslektaşlarıyla kendisine ait Köprü Kişisel Gelişim Merkezi’nde aile danışmanlığı, evlilik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri veren İlknur Peder, kişisel gelişim, ilişkiler ve hayata dair psikolojik içerikli seminer ve eğitimler düzenliyor. Özellikle engelliler ve kadınlarla ilgili projelerle, dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde devam ediyor. Kadın sorunları konusunda Celal Bayar Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisansı olan İlknur Peder, hayatın her alanında var olabilmiş, var olan engellerini yok edebilen güçlü kadınlardan... Tiyatro çalışmalarına katılıyor, resim yapıyor, kitap yazıyor, seyahatlere katılıyor ve işini yapıyor. Doğuştan engelli İlknur Peder’in iki kolu ve bir bacağı yok ama sanıyorum onu makyajsız, bakımsız fönsüz gören de yoktur. Her daim bakımlı, kırmızı topukluları ile görmeye alıştığımız, kocaman gülüşe sahip bu aktivist kadın, Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi’nin uzun yıllardır başkanlığını da yapıyor.
#1Türkiye Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER’de yeni yönetim göreve geldi. Başkan Esra Bezircioğlu ve yönetim kurulu üyeleri derneğin kuruluş günü olan 12 Eylül’de yeni yol haritalarını açıkladı. Kadın girişimcilerin OVP’si niteliğindeki planda sekiz başlık var. Başkan Bezircioğlu, “Kadın girişimci oranı yüzde 11.5. Bunu artırmak için çalışıyoruz. Yeşil dönüşüm kadın girişimcilerin parlayacağı bir alan olacak” dedi.
#KAGİDERFarklı işkollarından inşaat sektörüne gelen firmaların kentsel dönüşüm alanlarında vatandaşları hatalı yönlendirdiğini söyleyen Polat Gayrimenkul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Yücel, “Sermayesi, iş tecrübesi yetersiz müteahhitler dönüşümün önündeki en büyük engel. Ne yaptıkları, nasıl yaptıkları belli değil. Güvenli konutlardan bahsediyorsak önce bu firmaların ayıklanması gerek” dedi.
#Müteahhitİzmir, Ege Bölgesi denince gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle, başkanlığını yaptığı dernek ve vakıflarla, duruşuyla, zarafetiyle, dürüst ve güven uyandıran karakteriyle benim gönlümdeki güzel gönüllüdür kendisi: Işıl Nişli.Çocukken başlayan gönüllülük yolculuğu şimdi yarattığı etki alanı ile daha geniş bir kitleyle buluşuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’imizde bu hafta Işıl Nişli’nin istikrarlı ve dengede giden bu anlamlı yolculuğuna şahitlik edeceğiz.Karşılık beklemeden yapılan her yardım çok kıymetlidir; sohbetimizin sizlere ilham olması dileğiyle...
#1BAE ile Türkiye arasında imzalanan ekonomik işbirliği anlaşması ile 10 yılda Türkiye’de 100 bin kişiye istihdam yaratılması hedefleniyor. BAE Ankara Büyükelçisi Said Sani ez-Zahiri, anlaşmanın hem yeni iş kapılarını aralayacağını hem de karşılıklı yatırımların önünü açacağını söylüyor. Yatırımların ana odak noktası ise enerji olacak.
#TürkiyeEnerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, geçen yıl uygulamaya başlanan Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması’nın (AUF) katkısı ile yaklaşık 200 milyar liranın vatandaşın cebinde kaldığını ve elektrik tarifelerinde yüzde 110 düzeyinde bir artışın engellendiğini söyledi.
#EPDKBeşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, Süper Lig'de geride kalan sezon ve Siyah-beyazlı kulübün gündemine dair açıklamalarda bulundu. Çebi ayrıca Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve Erden Timur'a sert cevaplar verdi.
#BeşiktaşBeşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, Süper Lig'de geride kalan sezon ve Siyah-beyazlı kulübün gündemine dair açıklamalarda bulundu. Çebi ayrıca Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve Erden Timur'a sert cevaplar verdi.
#BeşiktaşCNN Türk'te soruları cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Amacımız memurları da bütün çalışanları da gözetmek ve enflasyon karşısında korumaktır. Sosyal politika tedbirlerini devreye soktuk. Asgari ücret yılda bir defa düzeltiliyordu. Temmuzda da bir ara düzenleme yapmıştık. Bu Temmuzda da bir düzenleme yapacağız" dedi.
#Vedat BilginCumhuriyet’in kurulduğu ilk yıllarda olduğu gibi Türkiye’nin ‘babayiğitler’i savunmanın da hizmetinde. Öncülüğünü Aselsan yapıyor. Konya’nın sanayi altyapısı, 24 girişimci ve Aselsan’ın gücü Aselsan Konya’yı oluşturmuş. Şirket uzaktan komutalı silah sistemleri üretiminde bir merkez durumunda.
#AselsanÜniversitelerde hibrit eğitim mesajı veren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın açıklaması sonrası öğrenciler 'Hibrit eğitim nedir, ne demek?' sorularının yanıtına odaklandı. Kahramanmaraş depremi nedeniyle online eğitime geçen üniversiteler için son durum bilgisini paylaşan Özvar, uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitim imkanının da sunulduğu harmanlanmış (hibrit) öğretim seçeneğini değerlendireceklerini açıkladı. Koronavirüs pandemi döneminde de uygulanan hibrit eğitimdeki denge çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliliği arttırmak amacıyla çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders vermesi olarak da düşünülebilir. Peki, Harmanlanmış (hibrit) öğretim nasıl yapılır? Üniversiteler hibrit eğitim mi olacak? İşte, hibrit eğitimin anlamı hakkında bilgiler.
#Hibrit Eğitim NedirKAGİDER Başkanı Emine Erdem, kriz durumlarında önce kadınların istihdamdaki yerini kaybettiğini belirterek, ‘COVID-19 döneminde de böyle oldu. İşini kaybeden kadınlar kendi işini kurdu. Pandemiden sonra kadın girişimci sayısı arttı. Deprem bölgesinden de kadın girişimciler çıkarmak için çalışacağız. Ama önce temel ihtiyaçlar ve rehabilitasyonun sağlanması gerek. Ülke olarak bunu birlikte başaracağız’’ dedi.
#KAGİDERKonut üretiminin artması için yeni arsa politikalarına ihtiyaç olduğunu belirten İnanç Kabadayı, “Hammaddemiz arsa ancak büyükşehirlerde arsa stoku azaldı. Bunu iki şekilde aşabiliriz. Hazine arazilerinde, kamu-özel sektör işbirliğinde konut üretebiliriz. Hastaneler ve köprülerde olduğu gibi ‘yap-işlet-devret’ modeli uygulanabilir. Diğer seçenek kentsel dönüşüm. Sürece özel sektör dahil edilerek hem ömrünü tamamlayan yapılar yenilenir, hem de üretim artar” dedi.
#Sponsorlu İçerikKonut üretiminin artması için yeni arsa politikalarına ihtiyaç olduğunu belirten İnanç Kabadayı, “Hammaddemiz arsa ancak büyükşehirlerde arsa stoku azaldı. Bunu iki şekilde aşabiliriz. Hazine arazilerinde, kamu-özel sektör işbirliğinde konut üretebiliriz. Hastaneler ve köprülerde olduğu gibi ‘yap-işlet-devret’ modeli uygulanabilir. Diğer seçenek kentsel dönüşüm. Sürece özel sektör dahil edilerek hem ömrünü tamamlayan yapılar yenilenir, hem de üretim artar” dedi.
#İnanç KabadayıSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluDEİK Başkanı Nail Olpak, 2022’de Türkiye’nin yakın coğrafyayla ilişkiler konusunda önemli adımlar attığını söylüyor. BAE, Suudi Arabistan ve Mısır’la ilişkilerin güçlenmesinin ticarete de yansıyacağını vurgulayan Olpak, Avrupa pazarı daralsa dahi, ticari ilişkilerde yavaşlama beklemiyor. Olpak’a göre 2023’te Türkiye’nin önünde iki büyük fırsat var: Yurtdışı müteahhitlik projeleri ve ‘transit ticaret’.
#DEİKSon 5 yılda yeterli konut üretilemediği için bugün konut piyasasında ciddi bir arz sorunu yaşandığını söyleyen Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu, “Konut fiyatlarının ya da kiraların düşmesi için tek yol üretim. Kamu bu konuda önemli adım attı ve yeni konut kampanyasında üreticilere destek açıkladı. Bu desteğin sürekli hale gelmesi ve artması ile yeni yatırımlar hızlanır, arz-talep dengesi sağlanır” dedi.
#Sponsorlu İçerikSon 5 yılda yeterli konut üretilemediği için bugün konut piyasasında ciddi bir arz sorunu yaşandığını söyleyen Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu, “Konut fiyatlarının ya da kiraların düşmesi için tek yol üretim. Kamu bu konuda önemli adım attı ve yeni konut kampanyasında üreticilere destek açıkladı. Bu desteğin sürekli hale gelmesi ve artması ile yeni yatırımlar hızlanır, arz-talep dengesi sağlanır” dedi.
#İrfan AşçıoğluDevamsızlıktan kalınır mı, sorusu öğrencilerin yoğun gündemini oluşturuyor. Ortaokulda devamsızlıktan kalma var mı sorusunun yanıtı, merak konusu oldu. Okulların kapanmasına kısa bir zaman kala öğrenciler, sınıf geçme ve sınıf tekrarıyla ilgili yönetmelik bilgisini araştırıyor. İlkokulda sınıf tekrarı bulunmuyor. Ortaokul ve lise öğrencilerinin sınıf tekrarına kalıp kalmadığına devamsızlık ile yıl sonu ortalamasına göre karar veriliyor. Peki Ortaokulda sınıfta kalma var mı? İşte, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
#Devamsızlıktan KalmaDevamsızlıktan kalınır mı, sorusu öğrencilerin yoğun gündemini oluşturuyor. Ortaokulda devamsızlıktan kalma var mı sorusunun yanıtı, merak konusu oldu. Okulların kapanmasına kısa bir zaman kala öğrenciler, sınıf geçme ve sınıf tekrarıyla ilgili yönetmelik bilgisini araştırıyor. İlkokulda sınıf tekrarı bulunmuyor. Ortaokul ve lise öğrencilerinin sınıf tekrarına kalıp kalmadığına devamsızlık ile yıl sonu ortalamasına göre karar veriliyor. Peki Ortaokulda sınıfta kalma var mı? İşte, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
#Devamsızlıktan Kalma