Palm yağı haberleri sayfasında Palm yağı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 195 Palm yağı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kanserden ölümlerin yüzde 90'ı metastaz sonucu gerçekleşiyor. Yeni araştırmalar, palm yağında bulunan bir yağ asidinin kanser genomunu etkilediğini ve hastalığın insanlarda yayılma olasılığını artırdığını keşfetti. Severek yediğimiz birçok gıdada bulunan palm yağı kanserin yayılımını etkiliyor mu? Prof. Dr. Kerem Okutur sorularımızı yanıtladı...
#Palm YağıProf. Dr. Canan Karatay, palm yağıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Palm yağının palmiye ağacının meyvesinin çekirdeği veya et kısmından çıkartılan bitkisel bir yağ olduğunu belirten Prof. Dr. Karatay, anneleri işlenmiş gıdalardan uzak durması konusunda uyardı. Peki, palm yağı nedir, palm yağı nelerin içinde var?
#Palm YağıTÜDEF Gıda Komisyonu Başkanı Vargı: "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde kurulan Palm Yağı Araştırma Komisyonu'nun araştırma sonuçları, aradan 6 aydan fazla bir süre geçmesine rağmen kamuoyu ile paylaşmadı. Tüketicilerde palm yağı konusunda haklı endişeler var, raporun sonuçlarının kamuoyu ile paylaşmasını bekliyoruz"
#Palm YağıKoç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Orer, uzun süredir gündemde olan palm yağıyla ilgili Hürriyet’e ayrıntılı bir değerlendirme yaptı. Hakan Orer, beslenme alışkanlıklarının özellikle küçük çocuk ve bebeklerde değişmesi gerektiğini söyledi.
#Palm YağıGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Bu palmiye yağı dediğimiz yağ ile ilgili rastgele tartışmalar yapılıyor. Bu konu ile ilgili bilimsel bir komisyon kuruldu, çok fazla uzamayacak kısa süre içerisinde gerekli çalışmaları kamuoyu ile paylaşmış olacağız" dedi.
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇelikGıda Bakanlığı’nın Türkiye’de şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit etmediğini açıklamasına rağmen gündeme gelen ‘palm yağı’ tartışmaları artarak sürüyor. MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, Sağlık Bakanlığı’nın da inceleme başlattığı palm yağına ilişkin, “Ortada insan sağlığına zarar veren herhangi bir kanıtlanmış bilimsel veri yok. Olsa dünya çapında kısıtlanırdı” yorumunu yapıyor.
#Palm YağıNutella’da kullanılan palm yağının kansere yol açtığı yönünde basında çıkan bazı haberler üzerine, markanın üreticisi İtalyan Ferrero firması bugün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenledi. Ferrero Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu, haberlere konu olan riskin, palm yağının 200 derecede ısıtılmasından sonra ortaya çıktığını, oysa kendilerinin en kaliteli palm yağını 80 derecede ısıtarak kullandıklarını söyledi.
#NutellaNutella’da kullanılan palm yağının kansere yol açtığı yönünde basında çıkan bazı haberler üzerine, markanın üreticisi İtalyan Ferrero firması bugün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenledi. Ferrero Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu, haberlere konu olan riskin, palm yağının 200 derecede ısıtılmasından sonra ortaya çıktığını, oysa kendilerinin en kaliteli palm yağını 80 derecede ısıtarak kullandıklarını söyledi.
#NutellaSağlık Bakanı Akdağ, son günlerde kanser yapıyor iddiasıyla gündeme gelen palm yağı tartışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Akdağ, "Şu anda EFSA açısından, Dünya Sağlık Örgütü açısından Palm yağına ilişkin bir kısıtlama kararı yok ama bunun riskli olabileceği ve çalışmaların sürmesi gerektiğini söyledi" dedi.
#Palm YağıBeslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#UzmanTereyağına süt kreması yerine margarin, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, palm yağı, hayvansal kaynaklı farklı bitkisel yağlar ve patates nişastası eklenmesi en çok uygulanan hilelerden. Bu hileli tereyağlarını ayırt etmenin en iyi yollarından biri ambalajlı ürün almak ve ürün etiketlerini okumak. Ancak gıda sahtekarları ünlü markaların sahte etiketleri kullanarak hileli teryağlarını piyasaya srüyorlar. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#TereyağKahvaltıların vazgeçilmezi yemeklerin olmazsa olması her öğünde tükettiğimiz tereyağına da hile bulaştı. Ünlü markalara ait sahte etiketlerle piyasaya sürülmek istenen 3 ton ağırlığında ve 5 milyon lira değerinde sahte tereyağı yapılan operasyonla toplatıldı. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Sahte olduğu nasıl anlaşılır? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#Gıda SahtekerlarıYılda yaklaşık 90 bin ton tereyağı üretilen Türkiye’de kilogram fiyatları 280 ila 500 TL arasında değişiyor. Onlarca üreticinin olduğu pazarda ‘Hakiki tereyağı koyu sarı olur, açık renklilerde margarin var’ algısı hâkim. Tüketici koyu sarı tereyağının peşinden koşunca sanayici beta karotenden ‘annatto’ adındaki gıda boyasına kadar birçok takviyeyle talebi karşılıyor. Peki renk, hakiki tereyağını bulmak için ne kadar güvenilir bir kriter?
#TereyağıZeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle sahtecilik çoğaldı. Fırsatçılar zeytinyağı olarak farklı yağlardan oluşan karışımları satıyor.Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Gerçek zeytinyağının kokusu, tadı, lezzeti önemli.Zeytin kokusu veya içildiği zaman boğazı yakan bir raiyalı tadın gelmesi beklenir; bazen sahteciler de bu yolu kullanabiliyorlar. Yani zeytinin kokusu, tadı, rengi kimyasal olarak taklit edilebilir." diye konuştu. Sırma, "Dolayısıyla markasını bilmediğimiz denetlenmeyen bir yerden almak risklidir. O nedenle pazardan almak güvenilir bir yol değil." dedi.
#ZeytinyağıGEÇTİĞİMİZ pazar günü, Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda bu yıl 6’ncısı düzenlenen İzmir’in ilk ve tek gastronomi festivali İzmir GastroFest’e katıldım.2018’de ‘Göç Mutfağı’, 2019’da ‘Pazarlar’, 2020’de ‘Yemek ve İletişim’, 2021’de ‘Geleceğe Miras: Yaşayan Toprak’, 2022’de ‘Geleceğe Miras: Tatlı ve Tuzlu Su Kaynaklarımız’ temalarıyla gerçekleştirilen etkinliğin bu yılki konusu ise ‘Değişimin Öncüleri: Şefler ve Gıdanın Geleceği’ idi.Organizasyon kapsamında gıdanın geleceğine ilişkin üretimden tüketime uzanan tüm süreçler ve neler yapılması gerektiği konunun uzmanları ve fikir önderleriyle masaya yatırıldı.
#1Niğde’de kuruyemiş dükkânı işleten Alper Ceylan, sağlıklı beslenmeye olan ilgiyi gördü ve kolları sıvadı. Hem doğal hem de lezzetli atıştırmalıklar üretmeye odaklanan Ceylan, Tarım Bakanlığı’dan aldığı hibe ile fabrikasını kurdu. İhracata da başlayan ‘Anında Bitiyo’ markası dünyaca ünlü zincir marketlere girmeye hazırlanıyor.
#Niğde‘Lezzetli ama sağlıklı çikolata da olur’ dedi ve kolları sıvadı. 50 milyon lira yatırımla kurduğu fabrikada altı ayda 2 milyon adet çikolata kaplı sağlıklı bar üreten Ceren Ballık Erdirik, dağıtım kanallarını ve ürün çeşitlerini hızla artırıyor. Hedefi ise yüzde 100 yerli üretimle dünyaya açılmak.
#Ceren Ballık ErdirikÇorbadan tatlıya, hamur işinden salataya neredeyse her yemeğin malzemesi yağlar, doğru tüketildiğinde vazgeçilmez birer sağlık deposu.Pişirme tekniğine göre doğru yağ türünü seçmek ise en önemli nokta. Peki en sağlıklı yağ hangisi? Hangi yağı ne için kullanmalıyız? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkMalezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub’u ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aziz kardeşimle yaptığımız görüşmelerde yatırımlar, sanayi, teknoloji, sağlık, eğitim alanlarındaki ilişkileri ele aldık. Sayın Başbakan’ın teklif üzerine ülkelerimiz arasındaki ilişkileri stratejik ortaklıktan kapsamlı stratejik ortaklığa yükseltme kararı aldık” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAmerikan Kalp Derneği beslenme önerilerini yıllar sonra güncelledi. Bu kez ne yapılıp yapılmayacağı konusunda uzun uzun listeler vermek yerine ‘denge’ye ve ‘bilinçli olma’ya vurgu yaptı. Yasaklar ve zorunluluklar olmadan, stres altında hissetmeden de sağlıklı olunabileceğine dikkat çekti.
#Amerikan Kalp DerneğiKanserden ölümlerin yüzde 90'ı metastaz sonucu gerçekleşiyor. Yeni araştırmalar, palm yağında bulunan bir yağ asidinin kanser genomunu etkilediğini ve hastalığın insanlarda yayılma olasılığını artırdığını keşfetti. Severek yediğimiz birçok gıdada bulunan palm yağı kanserin yayılımını etkiliyor mu? Prof. Dr. Kerem Okutur sorularımızı yanıtladı...
#Palm YağıHepimizin kalbini çalan bir çikolata mutlaka var... Bu özel ürünü alırken ambalajını iyi kontrol edin; kullanılan yağın kakao yağı olduğundan emin olun. Kaliteli çikolatanın yüzeyi parlak ve pürüzsüz olur. Paketi açınca iyice koklayın; kakaonun hafif kavruk, zengin aromaları burnunuza gelmeli.
#ÇikolataŞaka yapmıyorum; dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden biri olduğumuzu ben de yeni öğrendim... Gana ve Fildişi Sahilleri’nden gelen ilk hasat ithal kakaolarla ‘çekirdekten tablete’ üretim yapan Altınmarka, şu anda dünyadaki en büyük ikinci kakao işleme tesisi...
#ÇikolataBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının 11 aydır yükseldiğini belirterek, en fazla artışın şekerde görüldüğünü, tahıl ürünlerinin fiyatlarındaki tırmanışın da devam ettiğini bildirdi.
#Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım ÖrgütüPalm yağı ismi ile de bilinmekte olan palmiye yağı farklı özellikte bulunan bir yağdır. Palm yağı bazı hazır gıdaların içerisinde bulunmaktadır. Palm yağının tüm dünya üzerinde oldukça fazla kullanıldığı bilinmektedir. Palm yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Palm yağı faydaları ve kullanımı nasıl olmalıdır? İşte, palm yağı hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Palm Yağı NedirTropikal bölgelerde yetişen bazı tarım ürünlerine yönelik giderek artan küresel talep, tarım arazilerinin sürekli genişlemesi ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Bunun sonucunda ise olan başta Amazon'lar olmak üzere büyük ormanlara oluyor.
#Amazon Ormanları