Samsun'daki Tekkeköy Ali Emine Kahvecioğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 30 yıldır mobilya ve iç mekan tasarımı öğretmenliği yapan Burhan Yaman öğrencileriyle birlikte, özel gereksinimli çocukların gelişimi için sağlıklı ürünlerden materyaller üretiyor.
#MEBÇocukların yaşam boyu kendilerini gerçekleştirebilen bireyler olmasında ebeveynlerin yetişkin olma becerileri çok önemli. Çocuklar, kadın ve erkek rollerini sağlıklı olarak yaşayabilen anne ve babalara ihtiyaç duyarlar. Bu olgunluğa sahip olan ebeveynlerin olduğu evlerde yaşam; sınırlar, denge, adalet, sevgi ve saygı çerçevesinde ilerler. Çocuklar böyle bir çevrede kendilerini güvende hisseder.
#Konuk YazarErken çocukluk dönemi, 0-8 yaşı kapsayan, gelişimin en hızlı olduğu, temel tutum ve davranışların kazanıldığı insan yaşamı için önemli süreçlerden biri. Bu dönemde çocukların yaşlarına uygun gelişim ölçütlerine uygun özellikler gösterip göstermediklerini takip etmek önemli.
#Konuk YazarDoğuştan serebral palsi hastası Serhat Yiğit Güzelgöz (20), 2023-Yükseköğretim Kurumu Sınavı'nda (YKS) yüzde 75 bursla Başkent Üniversitesi Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Programı'nı kazandı. 2 Ekim'de açılan üniversitede eğitimine başlayan ve azmiyle örnek olan Güzelgöz, üniversite hayalini gerçekleştirdiği için mutlu olduğunu söyledi.
#Serhat Yiğit Güzelgözİzmir'de yaşayan ve halk arasında 'balık pulu hastalığı' olarak bilinen iktiyozis hastası Kayra'nın (15) cildi, güneşte tahriş olduğu için gündüz sokağa çıkamıyor. Kayra Uzman, "Kaşınmak beni çok rahatsız ediyor. Gece yatarken ellerim ve kollarım kuru kuru oluyor. İlacı kullanınca rahatlıyorum. İlacımı düzenli kullanmazsam gece uyuyamıyorum." sözleri ile yaşadığı zor durumu anlattı.
#İzmirİzmir'de yaşayan ve halk arasında 'balık pulu hastalığı' olarak bilinen iktiyozis hastası Kayra'nın (15) cildi, güneşte tahriş olduğu için gündüz sokağa çıkamıyor. Kayra Uzman, "Kaşınmak beni çok rahatsız ediyor. Gece yatarken ellerim ve kollarım kuru kuru oluyor. İlacı kullanınca rahatlıyorum. İlacımı düzenli kullanmazsam gece uyuyamıyorum." sözleri ile yaşadığı zor durumu anlattı.
#İzmirDemans hastasını depremle ilgili bilgilendirmek ona fayda sağlamayacağı gibi, kaygısını da arttırıyor. Otizm spektrumundaki kişilerin aralıklarla deprem provası yapması gerekiyor. Özel gereksinimli kişiler için deprem öncesi ve sonrasında planlanması gerekenleri uzmanlarla konuştuk.
#DepremDisleksi, özgül öğrenme güçlüğü çeken çocuklar/bireyler için kullanılıyor. Bir hastalık değil. Zekâyla da ilgisi yok. Normal ve normalin üzerinde zekâya sahipler. Ankara’da özel bir üniversitede hukuk eğitimi görürken, disleksi olmasına rağmen bir günde 9 sınava girmek zorunda bırakılan hukuk öğrencisinin avukatı Burcu Akar Muratoğlu, bana ulaştı. Türkiye’de bu alanda çalışan sayılı avukatlardan Muratoğlu ile bu çocukların sorunlarını ve haklarını konuştum.
#DisleksiMillî Eğitim Bakanlığı, deprem bölgesindeki özel gereksinimli çocukların eğitim hayatına devam edebilmesi için Özel Eğitim Destek Çadırı uygulamasını başlattı. Fiziksel ve zihinsel engelli depremzede çocuklar, kendileri için kurulan çadırlarda birebir eğitim alıyor. 11 ilde faaliyete başlayan çadırların en büyüğü Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi içindeki çadırkentte kuruldu. 20 özel öğrenci 8 gönüllü özel eğitim öğretmeni gözetiminde eğitimlerini sürdürürken afetin izlerinin silinmesi için de psikolojik destek alıyorlar.
#Milli Eğitim BakanlığıÜlkemizde özel gereksinimli bireylerle ilgili hukuki, sosyal, kültürel düzenlemelerin Cumhuriyet sonrası dönemde çağdaş ülkelerle paralel bir seyir izlediği söylenebilir. Türkiye’de özel gereksinimi olan bireylerle ilgili hizmetlerinin başlıca yasal dayanakları, 1997 yılında yürürlüğe giren 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve buna dayalı olarak çıkarılan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ile 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun’dur. 2009, 2010 ve 2012 yıllarında da değişikliklere uğrayan yönetmelik son şeklini ise 2018 yılında aldı.
#PROF. DR. S. SUNAYYILDIRIM DOĞRU KİMDİR?Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Avrupa Birliği destekli bakıcı desteğinde 325 euro artı özel gereksinimli çocukların ailesi için de 50 euro fazladan bir yardım sağlıyor. Hamilelik sonrası kadın istihdamını korumak için atılan bu adımla bakıcı ödemesi devlet tarafından sağlanıyor. İşte detaylar...
#Çalışan Anne DesteğiAkdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, özel gereksinimli çocuklarda erken eğitimin önemine dikkati çekerek, "İki yaşında eğitime başlayan çocuk, kesin olmamakla birlikte aileden bağımsız olarak ihtiyaçlarını görebiliyor." dedi.
#Serhat NasıroğluGünümüzde kadınların iş hayatında daha aktif olmasını sağlamak için Avrupa Birliği destekli bir “mali destek projesi” getirildi. Bu proje ile hem sigortalı çalışan kadın sayısını olabildiğince arttırmak hem de bakıcılık mesleğine sahip bireylerin bu alanda sigortalı olarak çalışmalarına imkân sağlayarak, son zamanlarda gündemde olan “eğitimli çocuk bakıcı” mesleği ön plana çıkarmayı hedeflemektedir.
#Çalışan AnneÇocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunun kısaltılmış ismi olan ÇÖZGER, Sağlık kurulunca hazırlanan çocuğun özel gereksinimlerini belirten belgeyi ifade etmektedir. 20 Şubat 2019 tarihli 30692 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan Yönetmelik ile Engelli Sağlık Kurulu Rapor süreçleri ve raporun içeriği değişmiştir. Bunun yanı sıra çocukların değerlendirmelerine ve rapor sürecine yeni bir yaklaşım getirmiştir. İşte, ÇÖZGER nedir sorusunun cevabı ve E-Devlet ÇÖZGER raporu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#ÇözgerEKPSS başvurusu için süreç bugün resmen başladı. Engelli adayların katılım sağlayacakları sınavın ardından belirlenecek olan EKPSS kura tarihi, pek çok kişinin kamuda iş sahibi olmasına olanak sağlayacak. Peki, ÖSYM AİS ekranı aracılığıyla EKPSS başvurusu nasıl yapılır? İşte, EKPSS başvuru kılavuzu ve merak edilenler hakkında detaylar
#Ekpss BaşvurusuGece ve gündüz defalarca parmaklarını delerek akıttıkları kandan glukozlarını ölçüp insülinlerini buna göre vuran ve yemek miktarlarını ayarlayan Tip 1 diyabetli çocuklar şeker düzeylerini parmak delmeden ciltten ölçen ve insülini otomatik veren sensörlerin devlet tarafından karşılanmasını bekliyor. Otomobil alımındaki devlet desteğinin sensörlere kaydırılmasını isteyen çocuklar ve aileleri ‘Parmak uçlarımız bize kalsın; acımız dinsin’ sloganıyla kampanyalar düzenliyor.
#Gazetehaberleri