Oyun Bağımlılığı haberleri sayfasında Oyun Bağımlılığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 602 Oyun Bağımlılığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Beynin haz merkezi ve dopamin ile ilişkili olan bağımlılık, çocuklarda oyunlara yönelik olarak görülebiliyor. Oyunlardaki ışıklar, renkler, sesler ve hızlı geçişler çocuklarda uyaran etkisi yaparken oyun bağımlılığı zamanla çocuğun hayat kalitesini de düşürüyor. Çocuğun çok uzun zaman bilgisayar başında zaman geçirmesi, özbakımını ihmal etmesi halinde bağımlılıktan söz edilebileceğini belirten uzmanlar, oyun oynarken yemek yemeyi unutmanın ve okula geç kalmanın bağımlılık belirtisi olabileceğine dikkat çekiyor.
#ÇocukSon günlerde çok konuşulan “Momo” isimli internet zorbalığı, şiddet içerikli oyun ve uygulamaları gündeme getirdi. Şiddet içerikli oyun ve uygulamaların içerdiği yüksek heyecan nedeniyle ilgi gördüğünü belirten uzmanlar, bu tip uygulamaların davranış bozukluklarına yol açtığına dikkat çekiyor. Ailelere çocuklarıyla iyi iletişim kurmalarını öneren uzmanlar, bilgisayar ve cep telefonu kullanımında sınırlama getirilmesini vurguluyor.
#Oyun Ve ÇocukOyun bağımlılığı, “aşırı ve sağlıksız ölçüde oyun oynamak” olarak tanımlanmakta ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte hızla yaygınlaşmaktadır. Oyun bağımlısı olan çocuklar kendi sorumluluklarını göz ardı etmiş ve hayattan soyutlanmış davranışlar sergileyebilir. Psikolog M.Berk Karaoğlu, çocukların oyun bağımlılığı konusunda aileleri uyardı.
#OyunSon dönemlerde adını sıkça duyduğumuz bir oyun var. Fakat bu oyuna, oyun demek yanlış bir kelime. Çocuklar için oyun oynamanın sayısız yararı var iken, öncelikle internet ortamında oynanan oyunları kastetmemek gerekiyor. Maalesef tüm internet oyunları da oyun olarak adlandırılıyor. Mavi Balina, bu internet oyunlarının geldiği son facia durağı...
#İntiharTürk sanat müziği sanatçısı Umut Akyürek, sosyal medya hesabında 19 yaşındaki kızı Melek Bal Ertuğrul’un madde bağımlısı olduğunu ve psikolojik sorunlar yaşadığını anlatarak gözyaşları içinde yardım çağrısında bulundu.
#Umut AkyürekYaz tatilinde telefon ve bilgisayar başında fazla zaman geçiren çocukların ebeveynlerine uzmanlardan uyarı geldi: “Okul döneminde çocuklara ‘pat’ diye internet yasağı getirmek öfke patlaması yaratır. Ebeveyn-çocuk ilişkisini bozar...”
#Uzman Dr. Gencay KoçBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Güvenli İnternet Merkezi tarafından yapılan araştırmada, ortaokul ve lise öğrencilerinin dijital oyun bağımlılıkları üzerinde etkili olan faktörlerin ‘yalnızlık ve sıkıntı’ olduğu belirlendi.
#Bilgi Teknolojileri Ve İletişim KurumuEskişehir’de evinde oynadığı bilgisayar oyunundan etkilenip balta ve bıçakla sokağa çıkıp karşılaştığı kişilere saldıran A.K.(18), ile ilgili açıklama yapan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman "Eskişehir’deki üzücü olayı yakından takip ediyoruz. Dijital Mecralar Komisyonu olarak tehlikeli oyunları tespit ettiğimizde gerekli önlemleri almakta tereddüt etmeyiz. Cuma günü bu olayı özel olarak gündemimize alacağız" dedi.
#Hüseyin YamanEskişehir’de evinde oynadığı bilgisayar oyunundan etkilenen A.K. (18), daha önceden temin ettiği maske ve çelik yeleğini giydikten sonra elindeki balta ve bıçakla sokağa çıkıp karşılaştığı kişilere saldırdı. Şüpheli, görev yerine giden bir polis memuru tarafından yakalanırken, saldırıda yaralanan 5 kişi hastanede tedaviye alındı. Bakan Tunç, şahsın yakalanarak gözaltına alındığını açıkladı.
#EskişehirUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dijital dünyada da çocukların kontrolsüz bir şekilde bırakılmasının oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, “Tüm anne babalara sesleniyorum; lütfen çocuklarımızı, gençlerimizi başıboş ve uçsuz bucaksız bir ortam olan internet dünyasında yalnız bırakmayın. Çok farklı koruma ve güvenlik yöntemleriyle onları dijital alemin kötülüklerinden uzak tutun.” dedi.
#Ulaştırma Ve Altyapı BakanlığıÖğrenciler arasında popüler olan ve bilgisayar oyunu oynamaya dayanan e-spora, bazı aileler kuşkuyla yaklaşıyor. Ebeveynler çocuklarının ekran karşısında devamlı oyun oynamasını bağımlılık olarak görebiliyor. Çocuklar ise bu işi fırsat kabul edip gelir elde edebiliyor.
#E-SporTeknoloji çağının yeni vebaları ‘dijital hastalıklar’ oldu. Mesela belirtisi WhatsApp’ta aşırı mesaj atmak olan ‘WhatsAppitis’, telefonsuzluk korkusu anlamına gelen ‘nomofobi’ ya da sürekli mail kontrol etme şeklinde kendini gösteren ‘crakcberry’ gibi... Uzmanlar uyarıyor: Çocuklarınızı bu hastalıklardan koruyun.
#TeknolojiDopamin bağımlılığı ve dopamin diyeti kavramlarının önemi her geçen gün artıyor. Özellikle de sanal oyun bağımlılığı, çocukların en sık karşılaştığı sorunlardan biri olunca, bu iki kavram aileler tarafından oldukça fazla araştırılıyor. Gelin, bugün uzun yaz tatili sonrasında okula başlayacak çocuklarında dopamin bağımlılığı olup olmadığını düşünen ebeveynler için biraz bu konuyu mercek altına alalım.
#DopaminOkulların tatil olmasıyla birlikte çocuklar artık evde ve maalesef ekran karşısında. Son yıllarda anne ve babaların en çok şikayet ettikleri konuların başında, internet, sosyal medya ve oyun bağımlılığı geliyor. Bundan ortalama 15 sene önce yazları çocuklar, ata yurdu köylere, yaylalara, büyükbaba, büyükanne yanlarına gönderilirdi.
#Konuk YazarÇocuklarda ve gençlerde pek çok faydaları olduğu araştırmalarla kanıtlanan dijital oyunlar, ‘bağımlılık’ haline gelince kişiye zarar vermeye başlayabiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde çocuklarının oyun bağımlılığından şikayetçi anne-babalar ve oyun oynamadan yapamayan yetişkinlerle konuştuk. Bağımlılığa neden olan etkenleri ise Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil'le mercek altına aldık.
#Oyun BağımlığıGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk Yazar'Aldatılıyor muyum?' diye sürekli eşinin telefonunu karıştıran, attığı adımı, sosyal medya hesaplarını, hatta akıllı saatini bile kontrol eden pek çok kişi var. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde partnerlerini suçüstü yakalamak uğruna şeytana bile pabucu ters giydirenlerle konuştuk.
#İlişkiÇocukların kullandıkları bilişim teknolojileri konusunda Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından gerçekleştirilen “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’ sonuçlarına göre internet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013 yılında yüzde 50,8 iken 2021 yılında yüzde 82,7’ye yükseldi.
#Konuk YazarHayat zorluklarına bir de pandemi dönemi endişeleri, hijyen takıntıları, yalnızlaşma eklenince toplumda son iki yılda mutsuzluk arttı, psikologlarda randevu bulamaz olduk. Kimi antidepresanlara sarıldı, kimi kendini yemeye içmeye vurdu. Pandemideki psikolojimizi konuştuğumuz Prof. Dr. Sinan Canan “Her gün 45 dakika fiziksel egzersiz yapabilirseniz, dertlerden yüzde 80-90 oranında kurtulabilirsiniz. Bizim en büyük sorunumuz fiziksel hareketsizlik ki bu, zihnimizi de çalışmaz hale getiriyor” diyor.
#Prof. Dr. Sinan CananUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Dijital bir dünyanın içinde doğan çocuklarımıza, genç kardeşlerimize ve bütün vatandaşlarımıza, her yönüyle ‘temiz’ ve ‘güvenli’ bir dijital dünya sunmanın en önemli hedeflerimizden biri olduğunu belirtmek istiyorum. Unutulmamalıdır ki, güvenli dijital ortamlara bugün herkesten önce çocuklarımızın ve gençlerimizin ihtiyacı var” dedi.
#Adil KaraismailoğluGünümüzün en büyük problemlerinin başında teknoloji bağımlılığı gelmektedir. Teknoloji bağımlılığı her yaştan insanda görülebilen tehlikeli bir durumdur. Sizler için Teknoloji bağımlılığı nedir ve nedenleri nelerdir? Teknoloji bağımlılığı nasıl önlenir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Teknoloji Bağımlılığı Nedir Ve Nedenleri Nelerdir?Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, pandemi döneminde dünyada daha da artan oyun bağımlılığına yönelik araştırma yaparken Türkiye’den de çarpıcı sonuçlar çıktı. Türkiye’de indirilen oyunların yüzde 49.2’si aksiyon-macera... Bu oyunları, puzzle ve yarış oyunları izledi.
#GazetehaberleriGünümüzde teknoloji dediğimizde aklımıza genellikle neredeyse aile üyelerinin her birine ait kişisel bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi araçlar geliyor. Ancak teknoloji sağlıktan tarıma, hatta insanoğlunun uzayda hayatını devam ettirebilme çabalarına kadar çok geniş bir yelpazede gelişimini sürdürüyor ve insanoğlunun yaşamını her geçen gün daha yoğun sarmalıyor.
#BilgisayarBilgisayar oyunlarının yol açtığı ve artık bir hastalık olarak kabul edilen “Oyun oynama bozukluğu”, kişinin aile ve sosyal yaşantısını, eğitimini hatta iş hayatını bile ciddi ölçüde etkiliyor. Bu etkilerle karşılaşmayı beklemeden, sorunu kabul ederek bir uzmana başvurmanın tedavi için en önemli adım olduğunun altını çizen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Oyun oynama bozukluğu, kişinin aile ve sosyal yaşantısını, eğitimini ve iş hayatını ciddi ölçüde etkileyebilen bir bağımlılık. Aynı zamanda uzun vadede obezite ve uyku bozuklukları gibi bazı önemli sağlık sorunlarına da neden oluyor” dedi.
#Bilgisayar