İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan sokaklarında “Onlar benim yol arkadaşım” dediği pijamalarıyla geziyor. Arkadaşları ona seyahatleri için pijama hediye ediyor. Berker Işıldak ‘ilginç kostümü’ ve 100 lira bütçeyle çıktığı bu yolculuklardan aldığı notları da bir kitap haline getirmeye hazırlanıyor.
#Pijamayla Dünya TuruSeyyahlık için onu bir yere bağlayan her şeyden vazgeçerek Türkiye’yi otostopla iki kez turlayan 27 yaşındaki Furkan Kumkaya, eczanede tuttuğu nöbetlerden kazandıklarıyla geziyor. Yolculuklarında yaşadığı anıları, tanıştığı insanların hayat hikâyelerini ve verdiği küçük kararın nasıl büyüdüğünü yeni çıkan kitabı ‘Yollardan Bana Kalan’da toplayan Kumkaya’yla seyahat serüvenini konuştuk.
#Pınar TahirlerFurkan Kumkaya (27) hayata karşı sınırları olmayan ve özgür ruhla yaşamak için hayatını dönüştürmüş biri. Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimini bitirdi. Çocukluğundan beri eczacı kalfalığı, garsonluk ve anketörlük gibi birçok işte çalıştı. En son KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) sınavında iyi bir puan yaptı. Sonra işe başlamak için evrakları hazırlarken bir anda her şeyden vazgeçti ve gezgin olmaya karar verdi. Otostopla Türkiye turuna çıktı ve 30’dan fazla şehir gezdi. Yolda resim yaparak bütçe oluşturdu, hatta bir kitap bile yazdı. Şimdi ise hedefi daha büyük. Kumkaya ile seyahat macerasını konuştuk…
#Gezgin Söyleşileriİşinden istifa ederek gezgin olan Yunus Emre Karaca (29), kendi hazırladığı 'Dünya Barış Ormanları' projesi için gittiği her yerde fidan dikiyor. 9 Nisan'da Kastamonu'dan yola çıkan Karaca, otostop yaparak Muş'a ulaştı. Belediyeden temin ettiği 15 fidanı Lale Vadisi'nde gençlerle birlikte toprakla buluşturan Karaca, "Otostop çekerek gittiğim her ilde gençlerle 10-15 fidan dikiyorum. İnşallah bu projemle dünya barışına bir ses vermiş oluruz" dedi.
#Otostopla SeyahatYeşim ve Özkan Kara çifti yollarda olan iki gezgin. Onların evlenirken hayallerinde ‘sade ve özgür’ bir yaşam vardı. Önce Türkiye’de dolaşmaya başladılar. Denizli’de tanıştıkları Elif Teyze ve Mehmet Amca’nın kendi tasarladıkları karavanı görünce ‘hayallerindeki yaşam’ı buldular. Amerika’ya gidip bir karavan satın aldılar. Şu sıralar Meksika’dalar. Kara çiftiyle yaşadıkları serüveni, nasıl böyle bir karar verdiklerini konuştuk.Serkan OCAK / serkan.ocak@hurriyet.com.tr
#KaravanÜniversiteden mezun olur olmaz yıllarca sürdürmeyi planladığım bir dünya turuna başlayan, 26 yaşında bir gencim. Her şeyi bir kenara bırakıp dünyayı gezme kararını nasıl aldığımı, yolda olmanın insanı nasıl geliştirdiğini ve bu işin aslında ne kadar kolay olduğunu anlatmak istiyorum. Çünkü kimse bana gezmenin ne kadar kolay olduğundan ya da sadece harçlıklar biriktirilerek gezilebileceğinden bahsetmemişti. Nasıl harçlık biriktirerek gezebiliyorsun sorusunun cevabını vermeye başlayayım.
#Dünya Turuna Çıkmanın Püf NoktalarıTecrübeyle sabit: Dünya turuna çıkmak için işi gücü bırakmanız, servet saçmanız gerekmiyor. Günde 60 liraya dört kıta turlayan da, yıllık izinlerde 31 ülke gezen de, hafta sonları yola çıkarak 175 şehir gören de, bebeğiyle ya da motosikletle kıtaları aşan da var. Hürriyet Seyahat’te yayımladığımız 50 ilham verici hikâyeyi ‘Dünya Turuna Nasıl Çıkılır?’ adlı kitapta topladık. Bu sayfaya da kolay yoldan devriâlemin yedi farklı yolunu sığdırdık. Macera sizi bekliyor!
#SeyehatAndré Brugiroux, hayatını gençlik yıllarından bugüne kadar yeni ülkeler keşfetmeye adayan bir gezgin… Bugüne kadar BM (Birleşmiş Millet)’e kayıtlı tüm ülkeleri gördü. Tecrübe ve anılarını bir kitapta toplayan gezgin tüm ülkelere ayak basan ilk gezgin olması açısından oldukça önemli bir unvanı ele geçirmiş durumda.
#GezginBir yer düşünün şehir hayatının koşturmacalarından uzak. Bir yer düşünün, insanların yarışır gibi yaşamadığı, paranın kullanılmadığı, hırsların, etiketlerin, makamların, sıfatların olmadığı. Din, dil, ırk ayrımının adının dahi geçmediği, her şeyin paylaşıldığı, herkesin eşit söz hakkı olduğu bir yer. Hayal gibi değil mi ya da ütopya diyelim. Eğer hoşunuza gittiyse, “Yaşayan Işığın Gökkuşağı Ailesine” hoş geldiniz.
#GUATEMALAEmre Durmuş (23) elektrik elektronik mühendisliği öğrencisi. Lise yıllarında başladığı otostopla yolculuk zamanla tutku haline dönüştü. Türkiye’yi gezdikten sonra daha büyük bir maceraya atılmak istedi: Dünya turu! Okulu dondurdu, sırt çantasını aldı ve otostopla yola koyuldu. Dünya turu rotasını önce Fas’a çevirdi. Sonra sırasıyla Avrupa ve Asya’ya kadar uzandı. Dünya turunda deveyle Sahra Çölü’nü geçti, Java Adası’nda volkana tırmandı ve en önemlisi âşık oldu... İşte Emre'nin aşk ve macera dolu dünya turu hikayesi
#Dünya Turu Nasıl YapılırYazar Nedim Gürsel’in yaşamında İtalya’nın çok önemli bir yeri var. “İtalya, yazarlığımı etkiledi, Ona bir kitap borcum vardı” diye özetliyor durumu. ‘Resimli Dünya’ romanını İtalya’da yazan Nedim Gürsel ile bozkırın ortasındaki başkent Ankara’da buluşup, sanatın, mutfağın, Rönesans’ın ülkesi İtalya’yı ve yeni kitabı “Bana İtalya’yı Anlat”ı konuştuk. Roma, Napoli ve Floransa gibi turistik güzergâhların dışında kalan İtalya’yı sanat ile harmanlayan Gürsel, İtalyan mutfağına da Bologna üzerinden ışık tutmuş.
#İtalyaFotoğraf ve yönetmenlikle uğraşan Muammer Yılmaz ile Alman arkadaşı Milan Bihlmann, dünyada hâlâ iyi insanlar olduğunu göstermek için dünya turuna çıktı. 9 Eylül’de Eyfel Kulesi’nin önünden çıktıkları turu 80 günde yine anı noktada sonlandırdılar. Hiç para harcamadan dört kıta 19 ülke ve 47 bin kilometre kat ettiler.
- Güney Kore'den dünyayı dolaşmak için yola çıkan Koreli iki arkadaş, 12 ülke gezdikten sonra otostopla dolaştıkları Türkiye'ye yerleşerek Bursa'da yaşamaya karar verdi - Güney Koreli Jong Kim: - "Türkiye'de hiç kötü bir olayla karşılaşmadık ama güzel olaylar çok. Kamyoncu, bize her zaman soruyordu, 'çay çay, yemek yemek?' O sayede benim Türkçe'de ilk okuduğum kelimeler çay, yemek ve ekmek. Arkadaşım Sujin de menemen ve sigara böreğini çok güzel yapıyor"
Ünlü Fransız yazar Jules Gabriel Verne’nin 1873 yılında hayallerini yazdığı “80 Günde Devr-i Âlem” kitabından esinlenerek ceplerinde beş kuruş para olmadan dünya turuna çıkan biri Türk biri Alman iki kafadar, yazarın hayallerinden biri olan balon turunu Kapadokya’da gerçekleştirdi.
Karayipler’in sezonu başlıyor. Castro hayattayken Küba’nın başkentini mi görmek istiyorsunuz? Okyanus aşıp, Türkiye’den kuşuçumu 10 bin kilometre uzaktaki adaya gittiğinizde bu geziden güzel anılarla ayrılmak için önceden hazırlık yapmanızda yarar var. Tuba Köseoğlu Okçu gitti, önerilerini yazdı.
#HavanaAyhan Sicimoğlu renkli giyim tarzı, kendine has laflarıyla özellikle kadınların ilgisini çekiyor. Kimi cool, kimi sıcak buluyor. Fakat herkesin üzerinde hemfikir olduğu bir nokta var ki o gerçek olamayacak kadar enteresan bir adam. Yeni albümü ‘En Estambul’ vesilesiyle Sicimoğlu