Malum, haftanın konularından biri Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna krizini konuşmak için gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u Kremlin’de 6 metrelik bir masanın öte başına oturtması oldu. Masa bir anlamda taraflar arasındaki uçurumun büyüklüğünü göstermesi açısından da dikkat çekti.
#UkraynaBaykar Teknoloji Lideri ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Ahmet Hakan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen Tarafsız Bölge programında Türkiye'nin yüksek teknoloji alanındaki geleceği hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Bayraktar, AKINCI'ların atasının 16 yıl önce drone'lar bile ortada yokken maket uçaklara benzeyen ama kendi uçabilen teknolojiyle yola çıktıklarını anlattı. Ayrıca Selçuk Bayraktar, 'muharebede devrim' diye nitelendirdiği insansız savaş uçağı gemi projesiyle dünyada bir ilki başararak, keşif ve vuruş gücü anlamında büyük bir kuvvet çarpanı oluşturulacağını belirtti.
#Selçuk BayraktarÜlkelerin yönetim şekilleri ve küreselleşen dünya görüşü herkes tarafından büyük bir merak uyandırıyor. Ulus devlet anlayışı ise her zaman merak edilen kavramlardan bir tanesi olarak ön plana çıkıyor. Ulus devlet nedir? Ulus devlet anlayışı ve fikri ne zaman ortaya çıkmıştır ve milliyetçilik farkları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ulus Devlet Nedir?Geleceğin sürüş deneyimini şekillendirecek otonom teknolojiler konusu, otomotiv sektöründe otonom araçlar ile karşımıza çıkarken, hastane hizmetlerinden lojistiğe, perakende sektörüne hatta ev aletlerini dahil olduğu birçok alanda da otonom robotlar uygulamalarında karşımıza çıkıyor. Bu yazımda sizlere otonom araçlardan bir sonraki yazımda da otonom robotların geleceğinden bahsedeceğim.
#Ecehan ErsözABB meclis kararıyla yasaklanmasına karşın türlü yöntemlerle şehir içinde galericilik yapıldığına dikkat çeken MASFED Başkanı Aydın Erkoç, Subayevleri, Emek ve Şehit Ömer Halisdemir Bulvarı’nı işaret etti ve “Sigortacı, muhasebeci, gayrimenkul tabelası altında araba satıyorlar” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLURusya ve Suriye İdlib’i vurmaya devam ediyor. Türkiye buradaki tehlikenin altını çiziyor. Tahran Zirvesi’nde bir araya gelen üç lider, silah bırakma çağrısı yaptı. Canlı yayınlanan zirvede Rusya ‘stratejik ortağımız’ gibi davrandı mı? Ümit Pamir, Türkiye-Rusya-İran zirvesini değerlendirirken ABD’nin petrolle beslediği terör örgütü YPG’nin nasıl bir tehlike olduğunu da anlatıyor ve YPG’yi yalnız ABD’nin değil, Rusya ve İran’ın da beslediğini söylüyor. BM ve NATO’da uzun yıllar daimi temsilcilik ve birçok ülkelerde büyükelçilik yapan Pamir’e göre ABD, Kürtlere belli bir destek sağlamak ve tarihe öyle geçmek istiyor. Ortadoğu’nun kontrolünü Esad’a, Rusya’ya, İran’a bırakmak istemiyor. Pamir, Esad ile gizli diplomasi yürütülmesini öneriyor.
#GazetehaberleriŞişmanlar, zayıflar, lekeliler, vitiligolular, akneliler, selülitliler, engelliler, translar... Özetle bedensel özellikleri, yönelimleri veya tercihleri üzerinden tanımlananlar... Hepimize sürekli dayatılan ‘ideal’ algısına karşı çıkmanın vakti gelmedi mi? Dünya bunu tartışıyor, ‘body positivity’ kavramının peşinden koşuyor. Türkiye’de ‘beden olumlama’ hareketini yaygınlaştırmaya çalışan dört kadınla meselenin özüne indik.
#Beden OlumlamaRichard Barrett, liderlik, değerler, bilinç, iş dünyasında ve toplumda kültürel evrim gibi başlıklar altında kitaplar yazıyor, eğitimler veriyor. Şirketlere ve bireylere, olumlu değerler üzerine kurulu bir sistemde yaşamanın yol haritasını anlatıyor. Bilincin Yedi Aşaması adını verdiği bir modeli var. Kendi hayatı da, oluşturduğu modelin örneği gibi. 17 yaşında ulaşım mühendisi olmaya karar veriyor ve yıllarca mesleğini İngiltere Leicester Belediyesi, Dünya Bankası gibi önemli kurumlarda sürdürüyor. 40 yaşında, psikoloji, sosyoloji, tinsellik üzerine çalışmaya başlıyor. 52 yaşında ise Richard Barrett Values Center’ı kurarak profesyonel hayatını tamamen değiştirip değerler sistemi üzerine çalışıp yazmaya başlıyor. “Gerçekten ne yapmak istediğimi fark ettiğimde 40 yaşındaydım. Benim meselem ulaşım değil, dönüşümmüş meğerse” diyor. Doğan Grubu’nun davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Barrett ile toplumsal, bireysel ve profesyonel değerler üzerine konuştuk. İngiliz yazar, “Değerleriniz ile kararlarınız uyum içinde olmazsa, huzur bulamazsınız” dedi.
#Richard BarrettABD'nin eski Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad, 2003 yılında hem İran, hem diğer komşu ülkelerin ABD’nin müdahalesinden sonra Irak’ın parçalanması ve Kürt devleti kurulmasından endişeleri olduğunu belirterek, "Bu konuşmaları Türkler ve İranlılar’dan duyduk. Irak’a müdahale etmeye karar verdiğimizde, Türkiye’yi Irak’a girmesi konusunda soğutmamız gerekiyordu. Allah’a şükürler olsun ki Türkiye, Kürdistan ve Irak’ın diğer bölgelerine girmedi" diye konuştu.
#IrakAnkara’daki kent içi 2’inci el oto galeriler ile kamyon ve TIR garajlarının şehir dışına taşınması için verdiği süre dün doldu. Zabıta ekipleri, Bahçelievler, Emek, Aydınlıkevler ve Şaşmaz’da faaliyetlerini sürdüren galeri ve garajları polis ekipleri eşliğinde ziyaret ederek taşınmaları yönünde uyardı.
#GaleriCHP toplumu kucaklamaktan bahsediyor, Kılıçdaroğlu “Gelin CHP’de birleşelim” diyor, ideolojik olarak yan yana gelemeyecekleri Saadet ve Has partililer bile kurultay delegesi atlatılarak antidemokratik biçimde ‘kadın’ kotasından ‘erkek CHP yöneticisi’ yapılıyor ama CHP içindeki farklılıklara saygı duymuyor.
PKK'nın Suriye'deki kolu olarak tanınan PYD'nin eş başkanı Salih Müslim BBC Türkçe'ye özel açıklamalarında ülkedeki Kürtlerin son dönemde attığı adımlarla ilgili önemli mesajlar verdi. İTÜ mezunu bir kimya mühendisi olduğunu da açıklayan Müslim, "Benim Türkçem o yüzden İstanbul Türkçesidir Urfa Türkçesi değildir" diye konuştu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Bugün yüce Meclisin önüne PKK açılımıyla çıkan AKP hükümeti, 7 yıllık iktidarı dönemindeki acz ve zafiyetlerden sonra terör örgütüne teslim olma noktasına gelmiştir. Terörle mücadele bırakılmış, terörle müzakere ve mütareke süreci başlatılmıştır” dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, İstanbul'da Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde “Yıllık Değerlendirme Konuşması” yapıyor. Başbuğ'un konuşmasında sivil-asker ilişkilerine geniş yer ayırdı ve Anayasa'nın 5'inci Maddesi'ne vurgu yaptı. TSK'nın din karşıtı olarak tanımlanmasına tepki gösteren Genelkurmay Başkanı, silahlı kuvvetler içinde demokrasi ve astların dinlenmesi gereğine işaret ederek 'Genç subaylar meselesi'ne gönderme yaptı.
Uluslararası ilişkiler uzmanı ve jeo-stratejist Dr. George Friedman konuk olduğu “Geniş Açı” toplantısında Davos'ta, Başbakan Erodğan'ın sinirlenmesine yol açan moderatörün olaydan sonra neler yaşadığını anlattı. Ayrıca ilginç bir Türkiye analizi yaptı ve uyardı: Çok güçleniyorsunuz, dikkatli olun.
Muhalefet liderleri ile Genelkurmay Başkanı arasındaki tartışma, hem sivil hem de askeri kamuoyunda rahatsızlık yaratıyor. Aslında, Genelkurmay Başkanının muhtırayı andıran o ünlü açıklaması ve şu son tartışmalar, artık bu gerilime nokta konması gerektiğini gösteriyor. Zira tartışma sürdükçe, taraflar kendi kendilerini yaralıyorlar. Bunun da farkındalar. Bende o meşum soruyu sorup galiba ateşi canlandırmış oldum. Ancak, ben sormasam başkası sormayacak mıydı sanki ?