Almanya’da Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması konusunda bilgi alma ve verme konusunda yetkili olan, Bonn kentindeki Federal Vergi Merkezi İdaresi (Bundeszentralamt für Steuern), HÜRDANIŞ’a verdiği özel demecinde, otomatik paylaşılan bilgilerin incelenmesi sonucunda vergi kaçakçılığı şüphesinin doğması halinde, cezadan kurtulmanın yolunu açıkladı.
#AlmanyaTürkiye’nin 2017 yılında taraf olduğu ve Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 31.5.2021 tarihinde Resmi gazetede yayımlayarak uygulamaya koyduğu Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması’na göre, finansal hesap bilgilerine ilişkin 69 ülkeyle yaptığı bilgi paylaşımında baz alınan kriter vatandaşlık değil, mukimliktir. Diğer bir ifadeyle, finansal bilgileri paylaşılacak kişinin Türk vatandaşı veya çifte vatandaş olmasının hiçbir önemi yok.
#AlmanyaTürkiye’nin 2017’den bu yana tarafı olduğu Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması’na göre, imzacı ülkeler karşılıklılık ilkesi temelinde ilgili ülkelerin mukimlerine ait finansal hesap bilgilerini, finansal kuruluşlardan toplayıp ayrı bir talep gerekmeksizin, diğer bir ifadeyle ‘otomatik’ olarak her yıl ilgili ülkeyle paylaşıyorlar. Anlaşmaya uymayan ülkelerin ise kara listeye gireceği ve muhtelif yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı açıklandı.
#Almanya-TürkiyeTürkiye’nin geçen haziran ayından bu yana 69 ülkeyle gerçekleştirdiği Otomatik Bilgi Değişimi, 31.05.2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın Resmi gazetede yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girdi. İkamet kaydı yurtdışında olup da Türkiye’deki finansal banka bilgilerinin mukimi oldukları dış ülkelerin maliye daireleriyle paylaşan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye’nin 2017 yılında altına imza koyduğu ve 2019 yılında onaylanan, global ölçekteki vergi kaçakçılığıyla mücadeleyi amaçlayan bir uluslararası anlaşmayı uygulamakla yetkili kılındı.
#Otomatik Bilgi DeğişimiBu yılın haziran ayından itibaren Türkiye’nin uygulamaya koyduğu Finansal Hesap Bilgilerinin Karşılıklı Olarak Otomatik Değişimi Anlaşması nedeniyle Türkiye’deki hesap bilgilerinin ikamet ettikleri ülkeye bildirilmesini engellemek isteyenlerin, bu çabası sonuçsuz kalacağa benziyor. Çünkü Türkiye’de Otomatik Bilgi Değişimi’nden sorumlu yetkili kurum olan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen bilgiye göre, apar topar kapatılan banka hesapları da, ertesi yıl, kişinin mukimi bulunduğu ülkedeki yetkili maliye birimlerine bildirilecektir.
#Www.Gib.Gov.Tr/Uluslararasi_MevzuatYurtdışında ikamet kaydı olan Türk vatandaşlarının Türkiye’deki bankalarda bulunan hesap bilgileri, yaklaşık beş aydır Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından otomatik olarak, kişinin ikametinin kayıtlı olduğu ülkedeki maliye birimleriyle paylaşıyor.
#AlmanyaYeni yazı dizimizde, yaklaşık olarak 6 aydır yürürlükte olan ve Avrupalı Türkleri, özellikle Almanya’da yaşayanları tedirgin eden bir uygulamayı işleyeceğiz. Konumuz, Türkiye’nin daha önce altına imza attığı ancak geçen haziran ayından bu yana uyguladığı, Avrupa ve 70’e yakın ülkeyle vergisel ve finansal konularda yaptığı otomatik bilgi paylaşımı. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşma gereği, Avrupa ülkelerinde yaşayan ancak memleketlerindeki finansal hesap bilgileri mukimi oldukları ülkelerle otomatik olarak paylaşılması, birçok Avrupalı Türk’ü haliyle endişelendiriyor.
#AlmanyaTürk vatandaşlarının Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahat edebilmesi için Türkiye’nin 72 kriterden oluşan yol haritasını tamamlaması gerekiyor. Kriterlerden biri, "Türkiye topraklarında yasa dışı olarak ikamet eden üçüncü ülke vatandaşlarının düzenli bir şekilde sınır dışı edilmesini" öngörüyor.
#ABDoğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye’nin 2023 hedeflerini çok gerçekçi bulduğunu belirterek, “Önümüzdeki 10 yılda ciddi atılımlar yapabiliriz. Doğru bir stratejiyle meyve ağacının en tepesindeki meyveleri bile toplayabiliriz” dedi.