Bildirimler için bir limit yok

Güncelleme Tarihi:

Bildirimler için bir limit yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2021 10:18

Yurtdışında ikamet kaydı olan Türk vatandaşlarının Türkiye’deki bankalarda bulunan hesap bilgileri, yaklaşık beş aydır Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından otomatik olarak, kişinin ikametinin kayıtlı olduğu ülkedeki maliye birimleriyle paylaşıyor.

Haberin Devamı

Â

Bildirimler için bir limit yok
31.05.2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Otomatik Bilgi Değişim Anlaşması kapsamında, Türkiye’nin mütekabiliyet (karşılıklılık ilkesi) esasına göre, otomatik olarak paylaşmaya başladığı yıl sonu finansal banka bilgileri hakkında en çok merak edilen konunun, bilgi paylaşımında bir limitin olup olmadığını söyleyebiliriz.

BAKÄ°YELERDE LÄ°MÄ°T YOK
Bazı kaynaklar belirli bir miktarın üzerindeki hesap bakiyelerin yurtdışına bildirildiğini yazsa da, Gelir İdaresi Başkanlığı, bu konuda yayımladığı tüketici rehberinde yer verdiği açıklamaya göre, Türkiye’nin anlaşmaya imza attığı 01.07.2017 tarihinden sonra açılan hem bireysel hesaplar hem de kurum hesapları bakiyesi ne olursa olsun bildirim kapsamındadır.
Ancak 01.07.2017’den önce açılan hesaplarda ise durum farklı. Bu tarihten önce açılmış kurumlara ait hesaplardaki bakiyenin 250 bin ABD doları aşması halinde, ilgili finansal kuruluş bu hesabı Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirmesi zorunlu. Bireysel hesaplar için ise böyle bir eşik değerin söz konusu olmadığı açıklandı.

Haberin Devamı

DEVAM EDECEK: Kapatılan banka hesapları da karşı tarafa bildirilecek mi?

OTOMATÄ°K BÄ°LGÄ°
DEĞİŞİM NEDİR?
Türkçe kısaltması AGİT, İngilizcesi ise OECD olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın öncülüğünde hazırlanan ve 120’e yakın ülkenin imzaladığı anlaşmayla uygulamaya giren otomatik bilgi değişimi uygulaması şu şekilde özetlenebilir: Kişilerin, yerleşik (mukimi) olduğu ülke dışındaki diğer ülkelerde bulunan finansal hesap bilgilerinin, yerleşik (mukim) olunan ülkeye, her yıl diğer ülke vergi idarelerince, vergisel amaçlarla kullanılmak üzere mütekabiliyet esasında (karşılıklı) ve otomatik olarak elektronik ortamda gönderilmesidir. Örneğin; Almanya’da veya Fransa’da yerleşik bir Türk vatandaşının Türkiye’de bulunan ve kapsama giren banka hesabına ilişkin bilgilerin mütekabiliyet (karşılıklılık) esasında paylaşımıdır. Türkiye’de yerleşik bir Alman veya Fransız vatandaşının Almanya veya Fransa’da sahip olduğu banka hesabının bilgisi de Almanya veya Fransa’dan Gelir İdaresi Başkanlığı’na otomatik olarak bildirilecektir.

Haberin Devamı


GAYRÄ°MENKUL VE TAÅžIT
BÄ°LGÄ°LERÄ° DAHÄ°L MÄ°?
DeÄŸiÅŸime tabi tutulacak bilgileri ÅŸu ÅŸekilde sayabiliriz:
* İlgilinin adı ve soyadı,
* Adresi,
* Yerleşik (mukim) olduğu ülke ve vergi kimlik numarası (VKN),
* DoÄŸum yeri ve tarihi,
* Hesap numarası, hesap bakiyesi ya da değeri,
* Hesaba yıl içinde ödenen faiz, temettü gibi gelirlerin ya da hesapta tutulan varlıklardan elde edilen gelirlerin toplam brüt tutarı gibi bilgilerden oluşmakta olup, gayrimenkul ve taşıt bilgileri otomatik bilgi değişimi kapsamında değildir. Hesap hareketleri detayı da bu kapsamda finansal kuruluşlardan alınmayacak ve paylaşım konusu yapılmayacaktır.

Soru 21: Hangi hesaplar finansal hesap sayılmaktadır?
Finansal hesaplar;
* Mevduat hesapları, (Mevduat kuruluşlarında tutulan mevduat ve katılım hesapları, vadeli-vadesiz mevduat hesapları, katılım bankalarındaki cari hesaplar), (Yabancı para, altın ve gümüşten oluşan mevduat hesapları da bildirim kapsamındadır)
* Saklama hesapları, (Saklama kuruluşlarında (çoğunlukla bankalar ve SPK’dan yetki belgeli aracı kuruluşlar) tutulan hisse senedi, tahvil ve bonolar)
* Ortaklık ve borç ilişkisi menfaati, (SPK’dan yetki almış portföy yönetim şirketleri tarafından kurulan yatırım fonları ve SPK’dan yetki alarak kurulan yatırım ortaklıklarındaki paylar)
* Nakdi değer sigorta sözleşmeleri, (Yatırım amacıyla düzenlenen birikim değerli hayat sigortaları bu kapsamdadır. Mal zarar sigortası, sorumluluk sigortaları ve kaza sigortaları, kasko bu kapsamda değildir. Sadece risk primi alınan hayat sigorta sözleşmeleri de nakdi değer kapsamına girmemektedir.)
* Düzenli ödeme (anüite) sözleşmeleri, (Emeklilik Gelir Planı ve Yıllık Gelir Sigortası örnek olarak verilebilir. Bireysel emeklilik sözleşmeleri bu kapsamda değildir.)

Haberin Devamı

Soru 22: Gayrimenkul bilgileri paylaşılacak mıdır?
Gayrimenkuller (ev, bina, arsa vb.) ve araç gibi finansal nitelikte olmayan varlıklara ilişkin bilgilerin otomatik temelde değişimi söz konusu değildir.
Örnek: Japonya’da yerleşik (Japonya mukimi) Bay (A) Ankara’da kiraya verdiği evinden 50 bin TL kira geliri elde etmiş ve kira Türk finansal kuruluşunda bulunan vadesiz mevduat hesabına yatmıştır. Bay (A) yıl içinde hesabından hiç para çekmemiş olup yılın başındaki hesap bakiyesi ise sıfırdır. Bu durumda, Japonya’ya gönderilecek bildirimde hesabın yıl sonu bakiyesi 50 bin TL olarak bildirilir fakat otomatik bilgi değişimi kapsamında, Bay (A)’nın Ankara’da evi olduğu, paranın kaynağının kira geliri olduğu ya da hesaba kira yattığına ilişkin bir bilgi gönderilmez.

Haberin Devamı

Soru 23: Türkiye’de bulunan araçlara sigorta şirketleri tarafından yapılan kasko ya da sigorta veya gayrimenkullere yapılan zorunlu deprem sigortası gibi sigortalar bildirim kapsamına girer mi?
Mal zarar sigortaları ya da kaza sigortaları kapsamda değildir.

Soru 24: Bildirimler için bir limit bulunuyor mu?
01.07.2017 tarihinden önce açılmış kurumlara ait hesaplarda hesap bakiyesinin 250 bin ABD dolarını geçmemesi halinde finansal kuruluşun bu hesabı Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirmesi zorunlu değildir. Bireysel hesaplar için ise böyle bir eşik değer söz konusu değildir.
01.07.2017 tarihinden sonra açılan hem bireysel hesaplar hem de kurum hesapları bakiyesi ne olursa olsun bildirim kapsamındadır.
Örnek: İsveç mukimi Bay (M)’nin Türkiye’de bulunan (B) bankasında 10 TL bakiyeli hesabı bulunmaktadır. Bu hesabın bilgileri İsveç’e bildirilir. Karşılıklılık (mütekabiliyet) esası çerçevesinde aynı mahiyetteki hesap bilgileri de İsveç’ten alınır.
Örnek: Danimarka’da kurulu (M) şirketi Türkiye’de bulunan (B) bankasında 30.05.2016 tarihinde hesap açmıştır. Hesabın 31.12.2020 tarihli bakiyesi 249.000 ABD dolarıdır. Belirlenen eşiği aşmadığı için bankanın bu hesabı 2021 yılında bildirmesi zorunlu değildir.

Haberin Devamı

Soru 25: Bildirimler hangi para birimi ile yapılacak?
Bildirimler hesabın tutulduğu para birimiyle (Türk Lirası, Euro, İngiliz Sterlini, ABD Doları vb.) yapılacaktır.
Örnek: Bulgaristan’da yerleşik Bay (A)’nın Türkiye’deki (B) bankasında bulunan hesaplarının 31 Aralık tarihli bakiyeleri aşağıdaki gibidir:
1. hesap: 10.000 Euro
2. hesap: 10.000 TL
3. hesap: 10.000 ABD Doları
Hesap bakiyeleri herhangi bir kura dönüştürülmeden 3 ayrı hesap bakiyesi olduğu gibi bildirilir. (Kaynak: Gelir İdaresi Başkanlığı)

 

 

BAKMADAN GEÇME!